Klustret inom spelindustrin beroende av samarbete och nätverk

28.09.2017

Jussi LoukiainenVasa yrkeshögskolas projekt West Coast Game Lab har som mål att generera ett spelkluster till Vasaregionen. Jussi Loukiainen från Muova är projektchef för Game Lab och befrämjar spelbranschen, där företag normalt bildas genom hobby och passion.

– I våra Game Lab -lokaler på YLE på Brändö finns för tillfället totalt fyra företag som har hyrt lokaler och därtill är det också möjligt att arbeta i de gemensamma utrymmen. I regionen finns det ett tiotal företag inom spelindrustin och därtill ett fåtal spelutvecklingsteam, som planerar att starta ett företag. Gemensamma utrymmen är viktiga eftersom branschen utvecklas, och företag kan få medvind, bara genom samarbete och nätverk. På internet kan man hitta information om utveckling av spel, men nog är det viktigare med ett ömsesidigt stöd. När alla siktar på samma globala marknader, är företagen inte konkurrenter med varandra och samarbetet och utbytet av know-how kommer naturligt, berättar Loukiainen.

– Medlemmarna i spelutvecklingsteamen är ofta utspridda runtom i Finland, och nya företag eller team har inte alla nödvändiga kompetenser. Genom Game Labs nätverk kan vi söka det expertis som ska behövas, såsom grafiska formgivare, musikbranschkunniga, specialister inom marknadsföring och finansiering eller exempelvis experter inom intäktsgenerering, som är en viktig del för spelen.

peliala1– VASEK och Nyföretagscentrum Startia har varit en god samarbetspartner för oss, eftersom ett spelföretag, som börjar via Startia, får smidigt och enkelt all det hjälp som behövs med att utarbeta en affärsplan och starta ett företag. Från Nedre torget har man i sin tur skickat vidare till oss de företag, som behöver nätverk och just till spelindustrin hörande hjälp, säger Loukiainen tacksamt.

Målet är, enligt Loukiainen, att vid året 2020 skulle West Coast Game Lab vara Europas bästa ställe att göra spel. Klustret söker tillväxt genom nya, framväxande företag och syftar till att komma med åtminstone ett par framgångsrika spel ut på världsmarknaden.

– Exempelvis till Apples AppStore kommer det 600 nya spel dagligen, så spelen behöver verkligen sticka ut från mängden för att lyckas. Företag inom spelindustrin bör redan från början fundera på en systematisk marknadsföring och hantera professionellt hela projektet.

peliala2I det regionala spelindustriklustret går man enligt Loukiainen lite mot de nuvarande trenderna, eftersom många företag gör primärt PC-spel, där det finns mindre konkurrens än vid mobilspel.

– Att dela ditt eget spel på nätet är verkligen populärt och även e-sport har ökat kraftigt. Att umgås är en viktig faktor, eftersom genom spel kan du ansluta med dina vänner, fastän de fysiskt kan vara runt om i världen.

Loukiainen har haft energibranschens kluster som en förebild för spelindustrins klustermodell, eftersom även företag inom EnergyVaasa, både stora och små, samarbetar tätt och aktivt när de siktar på exportmarknaderna. Enligt hans uppfattning, kan även energisektorn få ett ordentligt lyft från spelindustrin.

– Enligt internationella undersökningar har tiden, som används för att arbeta, minskat medan man spenderar mera tid med spelen än tidigare. Anledningen till detta är förutom att spelen är bra också att framgång i spelen ger en vanebildande känsla om kontroll. Den här känslan borde man kunna föra över till en industrimiljö, där det kunde orsaka ett språng i företags produktivitet, när man arbetar nästan bara för skojs skull.

 

Företagsrådgivning för företag inom spelbranschen erbjuds av Nyföretagscentrum Startia. Boka en tid till hos företagsrådgivare här.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Johnson Matthey valde Vasa som förläggningsort för en hållbar batterimaterialfabrik

19.04.2021 | Nyheter
Vasa stad och Johnson Matthey har undertecknat ett gemensamt intentionsavtal. Den brittiska aktören inom batterivärdekedjan Johnson Matthey har inlett planeringen av begynnelseskedet för byggandet av en fabrik i Vasa. Syftet är att fabriken ska vara i drift år 2024.
Läs mera

Inga stora förändringar till styrelsen på VASEKs bolagsstämma

15.04.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 15.4.2021 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Hållbarhet kräver val – projekt stöder turismföretag i hållbarhetsarbetet

14.04.2021 | Nyheter
Närmare 50 olika aktörer inom turismnäringen i Kust-Österbotten samlades för två halvdagars coachingevent under påskveckan för att lära sig mera om hållbar turism och Visit Finlands Sustainable Tourism Finland (STF)-program. De väldigt aktuella evenemangen, som ordnades inom ramarna för projektet Hållbart Österbotten, intresserade både företagare och företagsutvecklare ända från Jakobstad till Kristinestad.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

13.04.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Solen skiner i horisonten för Kvarken Ports – ”Spännande saker händer i vår”

12.04.2021 | Nyheter
Hamnbolaget Kvarken Ports, som ägs av Vasa och Umeå, står inför spännande tider. Färdigställandet av det nya passagerarfartyget, Aurora Botnia, närmar sig och framtiden ser även på andra sätt ljus ut.
Läs mera

Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

09.04.2021 | Nyheter
När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan.
Läs mera

Nya guider för alla parter i ägarskiften

08.04.2021 | Nyheter
Ett planerat ägarskifte-projektet, som förverkligas av VASEK, Concordia och Kristinestads näringslivscentral, har publicerat den 8.4 en serie med fyra guider för alla parter i ägarskiften.
Läs mera

Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021 | Nyheter
Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.
Läs mera