Klustret inom spelindustrin beroende av samarbete och nätverk

28.09.2017

Jussi LoukiainenVasa yrkeshögskolas projekt West Coast Game Lab har som mål att generera ett spelkluster till Vasaregionen. Jussi Loukiainen från Muova är projektchef för Game Lab och befrämjar spelbranschen, där företag normalt bildas genom hobby och passion.

– I våra Game Lab -lokaler på YLE på Brändö finns för tillfället totalt fyra företag som har hyrt lokaler och därtill är det också möjligt att arbeta i de gemensamma utrymmen. I regionen finns det ett tiotal företag inom spelindrustin och därtill ett fåtal spelutvecklingsteam, som planerar att starta ett företag. Gemensamma utrymmen är viktiga eftersom branschen utvecklas, och företag kan få medvind, bara genom samarbete och nätverk. På internet kan man hitta information om utveckling av spel, men nog är det viktigare med ett ömsesidigt stöd. När alla siktar på samma globala marknader, är företagen inte konkurrenter med varandra och samarbetet och utbytet av know-how kommer naturligt, berättar Loukiainen.

– Medlemmarna i spelutvecklingsteamen är ofta utspridda runtom i Finland, och nya företag eller team har inte alla nödvändiga kompetenser. Genom Game Labs nätverk kan vi söka det expertis som ska behövas, såsom grafiska formgivare, musikbranschkunniga, specialister inom marknadsföring och finansiering eller exempelvis experter inom intäktsgenerering, som är en viktig del för spelen.

peliala1– VASEK och Nyföretagscentrum Startia har varit en god samarbetspartner för oss, eftersom ett spelföretag, som börjar via Startia, får smidigt och enkelt all det hjälp som behövs med att utarbeta en affärsplan och starta ett företag. Från Nedre torget har man i sin tur skickat vidare till oss de företag, som behöver nätverk och just till spelindustrin hörande hjälp, säger Loukiainen tacksamt.

Målet är, enligt Loukiainen, att vid året 2020 skulle West Coast Game Lab vara Europas bästa ställe att göra spel. Klustret söker tillväxt genom nya, framväxande företag och syftar till att komma med åtminstone ett par framgångsrika spel ut på världsmarknaden.

– Exempelvis till Apples AppStore kommer det 600 nya spel dagligen, så spelen behöver verkligen sticka ut från mängden för att lyckas. Företag inom spelindustrin bör redan från början fundera på en systematisk marknadsföring och hantera professionellt hela projektet.

peliala2I det regionala spelindustriklustret går man enligt Loukiainen lite mot de nuvarande trenderna, eftersom många företag gör primärt PC-spel, där det finns mindre konkurrens än vid mobilspel.

– Att dela ditt eget spel på nätet är verkligen populärt och även e-sport har ökat kraftigt. Att umgås är en viktig faktor, eftersom genom spel kan du ansluta med dina vänner, fastän de fysiskt kan vara runt om i världen.

Loukiainen har haft energibranschens kluster som en förebild för spelindustrins klustermodell, eftersom även företag inom EnergyVaasa, både stora och små, samarbetar tätt och aktivt när de siktar på exportmarknaderna. Enligt hans uppfattning, kan även energisektorn få ett ordentligt lyft från spelindustrin.

– Enligt internationella undersökningar har tiden, som används för att arbeta, minskat medan man spenderar mera tid med spelen än tidigare. Anledningen till detta är förutom att spelen är bra också att framgång i spelen ger en vanebildande känsla om kontroll. Den här känslan borde man kunna föra över till en industrimiljö, där det kunde orsaka ett språng i företags produktivitet, när man arbetar nästan bara för skojs skull.

 

Företagsrådgivning för företag inom spelbranschen erbjuds av Nyföretagscentrum Startia. Boka en tid till hos företagsrådgivare här.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera