Klustret inom spelindustrin beroende av samarbete och nätverk

28.09.2017

Jussi LoukiainenVasa yrkeshögskolas projekt West Coast Game Lab har som mål att generera ett spelkluster till Vasaregionen. Jussi Loukiainen från Muova är projektchef för Game Lab och befrämjar spelbranschen, där företag normalt bildas genom hobby och passion.

– I våra Game Lab -lokaler på YLE på Brändö finns för tillfället totalt fyra företag som har hyrt lokaler och därtill är det också möjligt att arbeta i de gemensamma utrymmen. I regionen finns det ett tiotal företag inom spelindrustin och därtill ett fåtal spelutvecklingsteam, som planerar att starta ett företag. Gemensamma utrymmen är viktiga eftersom branschen utvecklas, och företag kan få medvind, bara genom samarbete och nätverk. På internet kan man hitta information om utveckling av spel, men nog är det viktigare med ett ömsesidigt stöd. När alla siktar på samma globala marknader, är företagen inte konkurrenter med varandra och samarbetet och utbytet av know-how kommer naturligt, berättar Loukiainen.

– Medlemmarna i spelutvecklingsteamen är ofta utspridda runtom i Finland, och nya företag eller team har inte alla nödvändiga kompetenser. Genom Game Labs nätverk kan vi söka det expertis som ska behövas, såsom grafiska formgivare, musikbranschkunniga, specialister inom marknadsföring och finansiering eller exempelvis experter inom intäktsgenerering, som är en viktig del för spelen.

peliala1– VASEK och Nyföretagscentrum Startia har varit en god samarbetspartner för oss, eftersom ett spelföretag, som börjar via Startia, får smidigt och enkelt all det hjälp som behövs med att utarbeta en affärsplan och starta ett företag. Från Nedre torget har man i sin tur skickat vidare till oss de företag, som behöver nätverk och just till spelindustrin hörande hjälp, säger Loukiainen tacksamt.

Målet är, enligt Loukiainen, att vid året 2020 skulle West Coast Game Lab vara Europas bästa ställe att göra spel. Klustret söker tillväxt genom nya, framväxande företag och syftar till att komma med åtminstone ett par framgångsrika spel ut på världsmarknaden.

– Exempelvis till Apples AppStore kommer det 600 nya spel dagligen, så spelen behöver verkligen sticka ut från mängden för att lyckas. Företag inom spelindustrin bör redan från början fundera på en systematisk marknadsföring och hantera professionellt hela projektet.

peliala2I det regionala spelindustriklustret går man enligt Loukiainen lite mot de nuvarande trenderna, eftersom många företag gör primärt PC-spel, där det finns mindre konkurrens än vid mobilspel.

– Att dela ditt eget spel på nätet är verkligen populärt och även e-sport har ökat kraftigt. Att umgås är en viktig faktor, eftersom genom spel kan du ansluta med dina vänner, fastän de fysiskt kan vara runt om i världen.

Loukiainen har haft energibranschens kluster som en förebild för spelindustrins klustermodell, eftersom även företag inom EnergyVaasa, både stora och små, samarbetar tätt och aktivt när de siktar på exportmarknaderna. Enligt hans uppfattning, kan även energisektorn få ett ordentligt lyft från spelindustrin.

– Enligt internationella undersökningar har tiden, som används för att arbeta, minskat medan man spenderar mera tid med spelen än tidigare. Anledningen till detta är förutom att spelen är bra också att framgång i spelen ger en vanebildande känsla om kontroll. Den här känslan borde man kunna föra över till en industrimiljö, där det kunde orsaka ett språng i företags produktivitet, när man arbetar nästan bara för skojs skull.

 

Företagsrådgivning för företag inom spelbranschen erbjuds av Nyföretagscentrum Startia. Boka en tid till hos företagsrådgivare här.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera