Klustret inom spelindustrin beroende av samarbete och nätverk

28.09.2017

Jussi LoukiainenVasa yrkeshögskolas projekt West Coast Game Lab har som mål att generera ett spelkluster till Vasaregionen. Jussi Loukiainen från Muova är projektchef för Game Lab och befrämjar spelbranschen, där företag normalt bildas genom hobby och passion.

– I våra Game Lab -lokaler på YLE på Brändö finns för tillfället totalt fyra företag som har hyrt lokaler och därtill är det också möjligt att arbeta i de gemensamma utrymmen. I regionen finns det ett tiotal företag inom spelindrustin och därtill ett fåtal spelutvecklingsteam, som planerar att starta ett företag. Gemensamma utrymmen är viktiga eftersom branschen utvecklas, och företag kan få medvind, bara genom samarbete och nätverk. På internet kan man hitta information om utveckling av spel, men nog är det viktigare med ett ömsesidigt stöd. När alla siktar på samma globala marknader, är företagen inte konkurrenter med varandra och samarbetet och utbytet av know-how kommer naturligt, berättar Loukiainen.

– Medlemmarna i spelutvecklingsteamen är ofta utspridda runtom i Finland, och nya företag eller team har inte alla nödvändiga kompetenser. Genom Game Labs nätverk kan vi söka det expertis som ska behövas, såsom grafiska formgivare, musikbranschkunniga, specialister inom marknadsföring och finansiering eller exempelvis experter inom intäktsgenerering, som är en viktig del för spelen.

peliala1– VASEK och Nyföretagscentrum Startia har varit en god samarbetspartner för oss, eftersom ett spelföretag, som börjar via Startia, får smidigt och enkelt all det hjälp som behövs med att utarbeta en affärsplan och starta ett företag. Från Nedre torget har man i sin tur skickat vidare till oss de företag, som behöver nätverk och just till spelindustrin hörande hjälp, säger Loukiainen tacksamt.

Målet är, enligt Loukiainen, att vid året 2020 skulle West Coast Game Lab vara Europas bästa ställe att göra spel. Klustret söker tillväxt genom nya, framväxande företag och syftar till att komma med åtminstone ett par framgångsrika spel ut på världsmarknaden.

– Exempelvis till Apples AppStore kommer det 600 nya spel dagligen, så spelen behöver verkligen sticka ut från mängden för att lyckas. Företag inom spelindustrin bör redan från början fundera på en systematisk marknadsföring och hantera professionellt hela projektet.

peliala2I det regionala spelindustriklustret går man enligt Loukiainen lite mot de nuvarande trenderna, eftersom många företag gör primärt PC-spel, där det finns mindre konkurrens än vid mobilspel.

– Att dela ditt eget spel på nätet är verkligen populärt och även e-sport har ökat kraftigt. Att umgås är en viktig faktor, eftersom genom spel kan du ansluta med dina vänner, fastän de fysiskt kan vara runt om i världen.

Loukiainen har haft energibranschens kluster som en förebild för spelindustrins klustermodell, eftersom även företag inom EnergyVaasa, både stora och små, samarbetar tätt och aktivt när de siktar på exportmarknaderna. Enligt hans uppfattning, kan även energisektorn få ett ordentligt lyft från spelindustrin.

– Enligt internationella undersökningar har tiden, som används för att arbeta, minskat medan man spenderar mera tid med spelen än tidigare. Anledningen till detta är förutom att spelen är bra också att framgång i spelen ger en vanebildande känsla om kontroll. Den här känslan borde man kunna föra över till en industrimiljö, där det kunde orsaka ett språng i företags produktivitet, när man arbetar nästan bara för skojs skull.

 

Företagsrådgivning för företag inom spelbranschen erbjuds av Nyföretagscentrum Startia. Boka en tid till hos företagsrådgivare här.

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera