Kartan för koldioxidneutral mobilitet har ritats – målet nås endast genom samarbete

24.08.2021

Byabussen 3 rajattuSmart-sidan som publicerades i juni innehåller information bland annat om regionens kollektivtrafik. 

Den 18 augusti vid slutseminariet för det ERUF-finansierade MoveIT - Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030- projektet, som avslutas i slutet av augusti, knöts det ihop såväl projektets åtgärder som utveckling inom transporttjänsterna. Under seminariet vändes blicken också mot framtiden och nödvändiga åtgärder.

Projektsakkunnig Heli Siirilä, Vasa universitets forskningsplattform InnoLab, presenterade vägkartan som blev färdig i juni. Vägkartan till koldioxidneutral transport innehåller delmål och åtgärdsplaner uppdelade i åtta olika teman (arbetsplatser, invånare, tjänsteleverantörer, betalningssätt, förvaltning, finansiering och ekonomi, infra samt kommunikation) fram till 2030.

Heli Matias

– Vi inledde projektet 2019 med nulägesanalys över Vasaregionens transportmål och en genomgång av MaaS-beredskapsmätare. Under 2020 hade vi diskussioner med kommunerna i regionen om resekedjor och hållbar transport, berättar Siirilä.

– Det är olyckligt att de planerade pilotprojekten måste annulleras på grund av coronaviruset, men i år har vi också skapat Smart mobilitet-webbsidehelheten på tre språk för att något ersätta de saknade piloterna, berättar projektledare Matias Båsk.

– I vägkartan rekommenderar vi att man gör en regional åtgärdsplan för att uppnå målen i vägkartan – och särskilt hållbarhetsmålen för trafiken. I vägkartan föreslås bland annat inrättandet av en arbetsgrupp för regional transportservice, fortsätter Båsk.

– Olika organisationer har sina roller och medel för att främja hållbara transporttjänster. Arbetsgruppen skulle bidra till att diskutera helhetsbilden av transportservicen på ett mer samordnat sätt, också utanför budgetförhandlingarna, avslutar Siirilä.

Jenny

Jenny Malmsten, kommundirektör i Malax, lovordade det faktum att mobilitetsbehov också beaktades ur ett landsbygdsperspektiv.

– På landsbygden är det svårt att överge bilen helt och hållet, men olika transporttjänster kunde ersätta den andra eller tredje bilen i familjen. I landsbygdsområden behövs också cykelbanor för mestadels längs statsvägar och inte så mycket i kommuncentrum. Det vill säga målen är desamma i både landsbygdsområden och stadsområden, men lösningarna skiljer sig något, påpekar Malmsten.

Miika Hautala, kollektivtrafikansvarig vid NTM-centralen, tog upp arbetsplatsernas och arbetsgivarnas roll i sin kommentar.

– Kollektivtrafikens möjligheter är begränsade, men trafiken mellan hemmet och arbetsplatsen har en stor inverkan på trafikutsläppen. Användningen av kollektivtrafiken påverkas också i hög grad av kommunikationen och hanteringen av biljett- och betalningssystemen.

Lektor Asseri Laitinen från VAMK var på samma linje. Han beklagade sig över att man inte alltid inser hur förmånlig kollektivtrafiken är. Han påminde också om att ungdomar och högskolestudenter måste visas att transport- och infrafrågor övervägs på ett mångsidigt sätt och man måste involvera dem i utvecklingsarbetet.

Enligt Vasa stads direktör för kommunteknik Jukka Talvi stöder MoveIT-vägkartan utmärkt Vasa stads strategi, där det högsta målet är koldioxidneutralitet.

– I kärnan finns transporttjänster och mindre poängteras att folk borde röra sig för egen maskin. Åtgärderna är också förskjutna tillräckligt tätt. Många av de saker som nämns i vägkartan är redan på gång, men många är bara i startgroparna. Styrning och finansiering kan vara våra största utmaningar, eftersom den stora majoriteten av transportfinansieringen för närvarande går till saker som inte bidrar till att uppnå koldioxidsnåla mål.

– Därefter behöver man en morot för att göra smarta val och en mängd olika piloter, experiment och företagsstöd. Man måste också ta hänsyn till jämställdhet mellan könen och den sociala jämställdheten i transporterna. Vi behöver markanvändningen som stöder målen och ett beslutsamt och långsiktigt arbete som utförs tillsammans, avslutar Talvi.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera