Kapkem1 600pxChef för Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia Tommi Virkama (i mitten) gratulerar Kapkemföretagarna Sakari Rahtu och Mika Kultti.

Vasaföretaget Kapkem har valts till årets nyföretagare 2019. Det är fråga om ett företag som säljer medel, utrustning, papper och maskiner till professionellt bruk inom sanitets- och hygienbranschen, och som har ägts av Mika Kultti och Sakari Rahtu sedan början av år 2017. Utöver dem ingår i personalen två medarbetare och, som en viktig del, Ukko-hunden, som hälsar alla besökare i affären välkomna med viftande svans.

Starta företag med främling

Sättet hur Mika och Sakari blev företagare är inte av det mest traditionella slaget. Männen kände inte ens varandra innan våren 2016, då de träffades av en slump via sina dåvarande arbeten. En gemensam lunch bekräftade att de hade likadana visioner: bägge ville prova på något nytt och eget. Planer på en affärsidé smiddes och ett företag att köpa söktes, och de besökte även företagsrådgivare, men inget passligt dök upp med detsamma.

Inom kort fick Mika nys om att Kapkems dåvarande ägare planerade att pensionera sig. Företaget var grundat redan år 1997 och ägaren var nu villig att sälja det åt en passlig efterträdare. Det krävdes bara ett telefonsamtal till Sakari, och i årsskiftet 2017 var det dags för företagsköp och därmed ägarskifte. Det blev som två flugor på en smäll: ett ägarskifte och att bli företagare. I båda processerna fick de nyblivna företagarna stöd från företagsrådgivarna vid Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Kapkem2 600pxI Kapkems personal ingår Satu Kiviniemi, företagarna Mika Kultti och Sakari Rahtu, Timo Kankaanpää samt Ukko-hunden.

– Någon kan förundra sig över hur man kan starta ett företag med en främling, men inte behövde vi känna varandra desto mera. Vi båda har vida och goda nätverk. På dem har vi tryggt kunnat bygga vår verksamhet, nämner Sakari.

– Branschen var från förr obekant för oss båda, vilket ledde till att den första tiden gick åt att försöka lära sig allt nytt. Men det att vi trodde på oss själva gav förtroende till att allt ska gå bra, sammanfattar Mika.

Mervärde för kunden med flexibel betjäning

Kapkems mål är klart: att vara det mest uppskattade grossistföretaget inom rengöringsbranschen på ett visst område. Kärnan av verksamheten är flexibel och bästa möjliga kundbetjäning. Företagarna själva gör sitt yttersta och levererar produkter åt kunder även sent på kvällen, eller skruvar själva fast pappersställningar på väggen åt kunden – om kunden så vill.

Kumpanerna är belåtna över hedersomnämnandet till årets nyföretagare.

– Men nog har det ju gått hårt för oss. Och går fortfarande! Det vi mest grämer oss för är ju det att vi nästan inte har tid att göra allt som vi har lust med. Vi har fortfarande alla möjliga planer att förverkliga, avslöjar Sakari.

Litet företag, stora strategier

Kapkem4 300pxKapkem är ett litet företag men de unga företagarna har från första början bestämt sig för att leda det som ett stort. Därför han man lagt tid och pengar på utvecklande at strategi, budgetering och kalkyler, såsom man bör i ett företag där man tänker stort.

Tapani Rintamäki har varit en mentor för oss och till oersättlig hjälp i utvecklandet av strategin och styrelsearbetet. Strategin är en evighetsmaskin: planering, förverkligande, analysering och korrigering följer varandra i en oändlig cirkel, betonar Sakari.

Chef för Nyföretagscentrum Startia, Tommi Virkama beskriver Kapkems historia som ett verkligt skolexempel:

– Grunden är ordentligt lagd. Mika och Sakari har utnyttjat den stöd som finns att få från de utomstående: såväl våra företagstjänster som en konsult. Vikten av mentorskap kan inte betonas för mycket i företagsvärlden.

– Dessutom talar Kapkems siffror för sig själva. Tillväxttakten har varit verkligen våldsam sedan Mika och Sakari kom med i bilden.

Kapkem Oy är med i den nationella tävlingen för årets nyföretagare. Årets nyföretagare utses i samband med Nyföretagarcentralernas sommardagar i början av juni.

Uusyrityskeskus logo vaakaSTARTIA logo

 

Tilläggsinformation:

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startias direktör
+358 400 919 361
Nya företagare

 

Sakari Rahtu
Försäljnings- och marknadsföringschef
Kapkem Oy
+358 40 532 6262
sakari[at]kapkem.fi

Ladda ner en bild på vinnarna 

‹ Gå till "Nyheter"