Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021

IMG 8376

Företagare Leo Tuisku hade redan länge känt på sig att han ville pröva på något nytt. Så bestämde han sig för att grunda ett kajakuthyrningsföretag, inspirerat av sin egen paddlingsiver. Företagsamhet som bisyssla var det bästa alternativet här, eftersom verksamheten är säsongartad.

Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.

– Det här har verkligen fått flyt och människorna har tagit emot verksamheten väldigt positivt. Jag kan inte annat än vara nöjd, konstaterar han.

Som namnet säger, erbjuder företaget kajakuthyrning i Vasa vid Kronomagasinet, men enligt separat överenskommelse kan man starta och avsluta kajakturen även annanstans. Man kan hyra kajak till en själv eller till en större grupp för några timmar eller en längre tid.

VaasanKajakkivuokraus 2

Säkerhet kommer först. Tuisku påminner framförallt nybörjare och förstagångspaddlare att man inte ska underskatta havet. Vid dåligt väder ska man inte ta sig ut för att paddla. Det finns dock ingen anledning att vara rädd för att välta, eftersom kajaker av den bredare modellen inte är så rankiga.

Men hur fick allt detta sin början? Tuisku berättar att gnistan till paddling tändes under kompisgängets paddlingstur i skärgården.

– Jag tänkte att det här måste ju alla prova på! Jag upplevde att denna typ av kajakuthyrning inte riktigt fanns tillgänglig här, så jag bestämde mig för att starta en sådan tjänst själv.

Vasa Kajauthyrning ligger vid Kronomagasinsstranden i Vasa, och enligt Tuisku var platsen i fråga den bästa för verksamheten. Vid Kronomagasinets bassäng finns stadens paddlingsbrygga som gör det smidigt att ta sig till vattnet. I bassängen är det enkelt att till exempel bara öva på paddling förrän man faktiskt styr ut till havs.

Tuisku är irriterad över att andra goda möjligheter gått honom förbi tidigare, då han inte vågat börja genomföra sin idé. Beträffande den här affärsidén bestämde han sig dock att nu gäller det. För andra som funderar på att starta eget ger han ett entydigt råd:

– Fundera inte, utan starta! Fast det är nog värt att komma ihåg att det är bra att lyssna på erfarna experters råd och avvägningar till exempel gällande lönsamhet.

IMG 8544

Paddlingsbryggan, som byggdes av Vasa stads grönområdesenhet, är den första av sitt slag i Vasa.

När han grundade företaget och även efteråt har Tuisku varit i kontakt med Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama.

– Jag har fått all den hjälp jag behövt hos Startia. Det har fungerat väldigt bra, berättar Tuisku.

– Vasa Kajakuthyrning för med sig mångfald och aktivitet till Vasa strand, och paddling är ett utmärkt sätt att utforska Vasaregionen från havet. Det här företaget är ett bra exempel på att företagande som bisyssla är ett bra sätt att engagera sig i affärsverksamhet genom något som man gillar att göra, konstaterar Virkama.

Det bästa med paddling, tycker Tuisku, är lugnet och tystheten samt det hur smidigt resan tillryggaläggs på kajak. Men man kan också paddla med en vän eller fler, och då kan man samtidigt småprata medan man njuter av den gemensamma sysslan.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Språk-, kommunikations- och webbtjänster – allt under samma tak hos Lingvafix Communications

28.07.2021 | Nyheter
Rainer Ahlvik startade Lingvafix Communications 1992 som bisyssla, och 2011 var det dags att prova på om företagsverksamheten håller även på heltid – vilket den gjorde. År 2019 kom även frun Lilian Åstrand-Ahlvik med i företaget, med en examen i översättning samt 30 års erfarenhet av bl.a. projektadministration och förändringskommunikation i bakfickan.
Läs mera

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021 | Nyheter
Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

07.07.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Utnyttjande av biogas medför flera utmaningar

05.07.2021 | Nyheter
Den 18 juni diskuterades biogas vid Stormossen när CERM-projektledarna Göran Östberg, Rasmus Hautala och via distansanslutning Tomas Knuts bjöd in biogasoperatörer i Österbotten för att diskutera utveckling, framtid och framtida alternativ för utnyttjande av biogas.
Läs mera

”Ni gör ett mycket bra jobb för regionen” – skolbetyget för VASEKs verksamhet till och med 8,6

01.07.2021 | Nyheter
I maj skickade Vasaregionens Utveckling Ab VASEK sin årliga intressentenkät till cirka 180 personer. Bland dem fanns representanter för näringslivet, regionutvecklingsmyndigheter och utbildningssektorn samt genomförare av utvecklingsprojekt. Ordförandena för ägarkommunernas kommunfullmäktige samt -styrelser fick också besvara enkäten.
Läs mera

Vägkartan för koldioxidsnåla transporttjänster ökar transportens hållbarhet och användarantal

29.06.2021 | Nyheter
Inom MoveIT-projektet har man tagit fram vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030, som bidrar till att uppfatta de utvecklingsstigar som kan öka transportens hållbarhet och användarantalet för olika transporttjänster.
Läs mera

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera