Juristen frågar: Vad händer med ditt företag om någonting händer dig?

06.09.2018

Laine Puhakainen
Jurist Teresa Laine-Puhakainen från KMPG betonade hur viktigt det är att göra upp dokument. ”Allvarligt talat, gör upp de här.”

VASEKs 15-årsjubileum startade som utlovat i arbetets tecken och med ett tungt tema: Infokvällen Goda råd och en kopp kaffe i Vasa fokuserade på företagarens egna avtal. Jurist Teresa Laine-Puhakainen från KMPG berömde företagare:

– Företagare är en fin grupp människor, än så länge är största delen av dem odödliga och dessutom kommer de att dö med stövlarna på. Men man måste tänka på vad händer med företagarens egendom och företagets verksamhet ifall någonting händer, fortsatte hon med allvarligare ton.

Laine-Puhakainen upprepade VASEKs företagsrådgivarnas ord: Anlita alltid en expert.

– Testamenten och andra dokumentmallar som finns på nätet går vanligtvis inte att använda som sådana. De olika dokumenten, exempelvis testamentet, intressebevakningsfullmakten och bolagets delägaravtal ska tala med varandra. Allvarligt talat, se till att de här dokumenten finns, och gör upp dem med en expert, vädjade Laine-Puhakainen till företagare och fortsatte:

– Första tanken för många är att det kostar att ha dokument skrivna av en expert men om någonting kostar så är det när det blir olika åsikter och konflikterna ska lösas fast det inte finns några dokument.

Testamentets viktigaste uppgift är att slå fast eventuella avvikelser från arvsordningen. Företagaren ska tänka på vad hen vill lämna för vilken arvtagare, vem av dem kan och vill ta över företaget och hur behandlar man alla arvingar opartiskt?

– Med testamentet kan man avgränsa ärvande makens giftorätt till företaget eller annan egendom. På det sättet kan man hindra företaget från att gå i en utomståendes ägo. Företagaren ska alltid beakta att testamentet är i linje med aktiebolagets delägaravtal och bolagsordning.

yleisoFöretagaren ska också absolut ha ett äktenskapsförord. Risken vid en skilsmässa är att maken eller makan blir delägare i företaget när utjämningen betalas eftersom företaget är egendom som omfattas av giftorätten om det inte avgränsas med äktenskapsförordet.

– Äktenskapsförordet ska alltid registreras vid magistraten, annars gäller inte dokumentet, påminde Laine-Puhakainen.

Om företagaren blir sjuk eller förlorar förmågan att själv sköta sina angelägenheter kan det vara en allvarlig risk för företagsverksamheten. Därför bör företagaren i förväg tänka ut vem som ska sköta hens personliga och företagets ärenden om hen själv har blivit oförmögen.

Om det inte finns någon intressebevakningsfullmakt, fastställs en officiell intressebevakare som tar företagarens plats i företagets styrelse och deltar i beslutsfattande. Vanligen befullmäktigar företagaren exempelvis en bolagspartner att sköta företagets angelägenheter i enlighet med det som nertecknats i fullmakten.

Fullmakten träder i kraft först efter att magistraten har fastställt den. Ett läkarintyg ska bifogas fullmakten.

Julia HakkinenJulia Häkkinen har drivit affären It’s Pure i Rewell Center nu i ett och ett halvt år. ”Jag gick med i Rewell Center handelsmannaförening eftersom jag vill kunna påverka.”

Efter de här allvarliga temana som ledde till många frågor steg den unga företagaren Julia Häkkinen (It’s Pure) på estraden. Hennes tankar om motstridigheter som företagare upplever lättade stämningen:

– En ska samtidigt vara kreativ och noggrann, hård och mjuk. När jag ville vara tuff, skrev jag under mina mejl med titeln ”verkställande direktör” tills en vän sa att jag får hjälp mycket lättare om jag är en larvig butiksägare, skrattade Häkkinen.

– En företagare ska vara förebild och representera sitt företags värden också på fritiden men samtidigt ska man vara mänsklig. Vi måste vara effektiva maskiner men vi är ju bara människor som också blir trötta och behöver semester.

Den unga företagarens kanske största motstridighet är att vara ung och trovärdig samtidigt. Flera gånger har hon stått bakom disken och fått besvara frågan om ”köpmannen finns på plats”. Hon betonade hur viktigt det är att kunna lyssna:

– Det lönar sig att lyssna på kundernas önskemål, det är just de produkter som tagits i sortimentet enligt deras önskemål som visat sig vara en succé i It´s Pures försäljning.

Yrittajat
Vaasan Yrittäjäts styrelseordförande Katja Rajala och verksamhetsledare Maija Aarnio lovade företagen kamratstöd och nätverk. ”Vi lyssnar och vägleder vidare till experter, vi finns till för lokala företagare.”

jarjestajat
VASEKs vd Stefan Råback (andra från höger) öppnade kvällen med ord om bolagets verksamhet som fortfarande har samma hörnstenar som vid grundandet för 15 år sedan. Tillställningen ordnades i samarbete med Vaasan Yrittäjät. På bilden Tommi Virkama, Maija Aarnio, Stefan Råback och Kjell Nydahl.

 

Kom ihåg: Sparra med juristen -tjänst

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]


 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera