Juridisk hjälp via VASEK - konfidentiellt och kostnadsfritt

07.09.2017

lakipykalaEtt aktiebolag kräver att det finns ett aktieägaravtal, men vad bör det innehålla? Någon undrar över villkoren i affärslokalens hyresavtal. Det finns några frågor om innehållet i företagets avtalsmodeller. Ett arbetsavtal borde också upprättas.

Företagare får svar på många relevanta frågor från rådgivarna på VASEK och Nyföretagscentrum Startia. Företagsrådgivarna är dock inga jurister, men vid behov rekommenderar de sina kunder att vända sig till experterna inom juridik.

Företagare kan ofta oroa sig för kostnaderna för juridiska råd, men nu är det möjligt att få hjälp i att kartlägga rättsliga frågor och även kostnadsfritt.

– Syftet med juristsparrningstjänsten är att göra tröskeln lägre att kontakta en jurist, och på det här sättet har det också fungerat. Vi har redan träffat jurister med en hel del företagare för att få expertråd speciellt vid avtalsfrågor. Avtal, som är livsviktiga för företaget, får inte formuleras och absolut inte undertecknas utan noggrann och detaljerad genomgång av texten, påminner företagsrådgivare Sari Saarikoski.

– Diskussionerna vid företagsrådgivningen leder ofta till att vi tillsammans med kunden står inför det faktum att juridisk experthjälp krävs, men man kan också skicka oss e-post och beskriva ärendet som juristen ska ge svar på, berättar Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster. – Vi förmedlar ärendet till någon av våra samarbetspartners och kommer tillsammans överens om en lämplig tidpunkt för mötet. Företagsrådgivaren deltar vid behov.

Sparrningstjänsten erbjuds av VASEK i samarbete med juristerna vid EY, KPMG, DKCO, Fondia, Roschier och Näsman & Båsk. Mötet är kostnadsfritt för kunden och tar cirka 30–60 minuter. Alla råd och eventuella lösningsförslag som ges under mötet är kostnadsfria.

– Ofta kommer man rätt så långt på de 30–60 minuterna, men kunden kan fortsätta vidare med samma jurist om så önskas. Företagaren står själv för kostnaderna för fortsatta diskussioner, säger Nydahl.

Tahtipoly1 300pxFöretagaren Lenita Kaivonen från Tähtipöly, besökte, på rekommendation av företagsrådgivare Sari Saarikoski Fondia för att träffa juristen Christel Finne.

– På Tähtipöly har det skett förändringar i den meningen att företagets "högkvarter" för närvarande finns i Åbo, där den andre grundaren, Virpi Jumisko, är verksam. Jag fortsätter här i Vasa som enskild näringsidkare, men också under namnet Tähtipöly. I framtiden finns det möjligtvis även flera av oss Tähtipöly-företagare, därför är det viktigt att gå igenom alla nödvändiga avtal noggrant.

– Avtalen har ursprungligen utarbetats av en jurist, men eftersom de senare har blivit översatt från finska till svenska, ville jag ännu gå igenom dem med en jurist. Tillsammans med Christel fick jag i lugn och ro gå igenom avtalen punkt för punkt och kunde bli försäkrad om att jag har förstått innehållet i avtalen korrekt, och att det inte finns utrymme för tolkningsfrågor senare, berättar Kaivonen.

– Under en timme fick jag verkligen en hel del information och jag får kontakta Christel ännu senare om det behövs. Den här avgiftsfria engångskonsulteringen var verkligen mycket bra, men jag skulle nog ha tagit kontakt med en jurist trots det, eftersom dessa avtalsfrågor är så viktiga! säger Kaivonen till slut.

 

Läs mer om Sparra med juristen

Läs mer om Tähtipöly – en begravningsbyrå för smådjur

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera