Julstämning på Säde – Vasas äldsta inredningsaffär

07.12.2021

Sade 3Maarit Suhonen övertog inredningsaffären Säde för snart två år sedan. Säde finns på Rådhusgatan, ett stenkast från centrum, i ett gammalt trähus. Affären är fylld av vackra inredningsdetaljer och här finns allt från skandinavisk och modern till mer klassisk och romantisk stil.

Inredningsbutiken Sädes historia började för 17 år sedan med en butik full av härligheter på Brändö i Vasa. Sedan några år tillbaka finns den i ett gammalt trähus planerat av C.A. Setterberg, alldeles i stadens centrum på Rådhusgatan. Sedan snart två år tillbaka drivs den stämningsfulla affären av Maarit Suhonen.

Maarit Suhonen var själv mångårig stamkund hos Säde när hon fick veta att tidigare ägaren Riitta Karvonen skulle avsluta verksamheten. Maarit arbetade då som butikschef på Pentik, så inredningsbranschen var bekant för henne – så även företagandet.

– Min pappa var företagare och även om han alltid också uppmuntrat mig att bli det, vet jag också vilken utmaningen det kan vara, inleder Maarit.

Och ja – sannerligen inleddes hennes företagarbana med både den största och mest oförutsedda utmaningen man kunde tänka sig. Bara ett par veckor efter att företagsköpet var klart och hon slog upp dörrarna till Säde, slog också pandemin till.

– Jag trivdes jättebra med mitt jobb på Pentik, men tanken på att fortsätta Sädes historia gick inte att släppa. Jag kontaktade VASEK samt fick också god hjälp av Riitta med uppstarten – med kontakter och nätverk – och efter att butiken hade hunnit vara stängd i tre månader kunde jag öppna den igen. Det var på skottdagen 2020, fortsätter Maarit.

Vi vet alla vad som hände sedan, och tre veckor senare var lock downen ett faktum. Räkningarna för alla nya produkter som Maarit beställt strömmade in, men försäljningen stannade av och Maarit satt dessutom fast hemma med barnen som inte heller kunde vara i skolan.

– Det var en hemsk tid, då framtiden var fullständigt oviss. Tack och lov var Säde ett välinarbetat och känt brand i Österbotten, och tillsammans med min anställda, Kaisa Mäenpää, gjorde vi en satsning på liveshopping via Sädes sociala medie-konton. Det gick lyckligtvis hem hos kunderna och våra live videor på Instagram bjöd vi på både underhållning och shoppingtips. Instagram blev vår försäljningskanal, tills vi hade fått i gång webbshopen, konstaterar Maarit.

Sade 8Till Sädes utbud hör ett sextiotal olika varumärken. Maarit tar kundernas önskemål i beaktande så långt som möjligt när hon väljer produkter. Just nu är affären fylld med både julpynt och julklappar i mängd och massor. Julen är den viktigaste säsongen för Säde och här finns något för alla smaker. Butiken är en fröjd att strosa i – för alla sinnen.

Webbshopen har nu varit i gång drygt ett år och tack vare den har Säde idag kunder runt om i hela landet.

– Den har blivit väldigt viktig för oss, men däremot hade jag aldrig kunnat föreställa mig hur mycket tid det skulle ta att underhålla den, skrattar hon.

Julsäsongen har börjat bra – både i butiken och för näthandeln – men den absolut viktigaste försäljningsmånaden är ändå december. Och den som inte hittar några julklappar på Säde, gör det knappast någon annanstans heller. Här finns godis för både ögon och gom – för kropp och för själ. Allt från juldekorationer till glögg, choklad och konfekt, kryddor och förstås inredningsartiklar av alla de slag.

Även själva butiksmiljön är en upplevelse, med den gamla kakelugnen och de vackra fönstren, som just nu dignar av julpynt.

Sade 5

– I år är det väldigt trendigt med pappersdekorationer av olika slag – bollar, granar, och förstås stjärnor i olika storlekar. Stjärnorna behöver nödvändigtvis inte hänga i ett fönster och vara upplysta, utan kan också hängas i grupper i ett hörn som annars känns lite tomt, tipsar Maarit.

– Att det just är papper som trendar hänger förstås ihop med hållbarhetsfrågorna som är aktuellare än någonsin, gissar hon.

Även olika typer av dekorationer med LED-ljus säljer bra – allt från kottar till små, lysande bordsgranar.

Med facit i hand konstaterar Maarit att hon – pandemin till trots – fattade det rätta beslutet när hon valde att bli företagare. Hon trivs och är samtidigt tacksam över de trogna stamkunderna, Kaisa som är hennes klippa och hennes familj som ställer upp trots långa arbetsdagar.

– En sådan här butik behövs definitivt i Vasas stadskärna, men butiken behöver i sin tur också en kärntrupp kring sig för att det ska fungera, avslutar Maarit.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera