Julia hjälper företagskunderna att säga JA

07.01.2020

YES 2För Julia Olin var tanken på ett eget företag en avlägsen och orealistisk dröm, tills hon en dag bestämde sig för att knacka på hos Nyföretagscentrum Startia. Plötsligt gick allt väldigt snabbt, och YES Communications var snart verklighet. Upstart-skedet gick över förväntan, och Julia ser ett tydligt behov av de tjänster hon erbjuder.

Marknadsföring, kommunikation och människorelationer har alltid intresserat Julia, som i grunden är samhällsvetare.

– Mina tidigare arbetsuppgifter har också tangerat dessa ämnen – jag har bland annat jobbat som försäljningschef, projektledare och även företagscoach, berättar Julia, som även haft möjlighet att bygga på sitt kunnande med olika kurser.

För ett år sedan kände hon att det var dags att söka nya möjligheter och gick ner i arbetstid. Utbudet på arbetsmarknaden var dock skralt, och till slut valde Julia att säga upp sig och istället ta steget in till Startia för att bli företagare.

– Jag hade inte inriktningen helt klar för mig då ännu, utan bad helt enkelt om hjälp att konkretisera mina tankar och skapa en tydlig strategi. Det hjälpte företagsrådgivare Olav Nylund mig med och ganska snart hade vi ringat in vad jag egentligen ville göra, fortsätter Julia.

YES 4

Därefter var följande steg att göra upp en affärsplan och budget, och eftersom semestrarna stod för dörren var tidtabellen knapp.

– Jag fick klara deadlines vilket var en positiv sak. Jag fick ingen tid att övertänka saker och ting, utan allt skedde ganska snabbt, och utan hjälpen från VASEK och Startia hade processen tagit betydligt längre tid, konstaterar Julia. De är väldigt duktiga på kundbetjäning, och jag fick ett mycket människonära bemötande där.

Inom kort var hon heltidsföretagare – alla andra alternativ hade varit kompromisser – och verksamhetsidén är att hjälpa andra företag med sin marknadsföring och kommunikation.

– I första hand riktar jag mig till företag som ännu är för små att anställa en egen marknadsförare, och som behöver hjälp med att bli bättre på att förmedla sina produkter och tjänster, förklarar Julia.
Redan från början hade hon potentiella kunder och nya sådana har hon hittat främst via sociala medier och det egna nätverkandet – något hon tror stenhårt på.

– Om jag ska kunna hjälpa andra att bli mer synliga, måste jag också själv se till att vara synlig.

Konsten att kunna beskriva företagets själ till sina kunder blir allt mer avgörande i den digitala tidsåldern vi lever i. Utmaningen i hennes arbete är att få företagen att förstå vikten av detta och hur mycket marknadsföring och kommunikation betyder.

– En tydlig och attraktiv sådan går hand i hand med försäljning, tillägger Julia, som fått en fin start på sin verksamhet.

– Julia kombinerar sitt kunnande med stark motivation och framåtanda, vilket är till stor hjälp i startskedet, konstaterar Nylund på VASEK.

Julia ser ett tydligt behov av de tjänster hon erbjuder och siktar nu på tillväxt och att så småningom kunna jobba med ännu större frågor och företag.

 

Text: Anna Sand/ by Sand
Foto: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Elisa Havusela ny ägare till Disponentservice Hissa Ab

24.01.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet gjordes ett länge planerat och väl förberett ägarbyte vid vasaföretaget Disponentservice Hissa Ab, som grundades 1983. Ägaren Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, överlät då ägandet till Elisa Havusela, och fortsätter själv som deltidsanställd.
Läs mera

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Nyheter
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Läs mera

Riima Oy sköter marknadsföringskommunikationen med företagaranda

16.01.2020 | Nyheter
Riima Oy, som grundats 2016, är en fullservicebyrå inom marknadsföring. Företaget kan erbjuda allt som ett företag eller en organisation behöver när det gäller marknadsföringskommunikation: tryckt material, digitalt marknadsföringsmaterial och webbsidor samt varumärkes- och strategiplanering. Riima anslöt sig till Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias nätverk av sakkunnigorganisationer i slutet av år 2019 och erbjuder marknadsföringstjänster i paket avsedda för nystartade företag.
Läs mera

VASEK börjar använda Vasaregionens evenemangskalender

15.01.2020 | Nyheter
VASEK har redan under flera år haft på hemsidan en evenemangskalender dit man samlat utöver VASEKs egna evenemang även seminarier, kurser och skolningar, infotillfällen, mässor och andra tillställningar som ordnas i regionen och intresserar företagare, näringslivet och organisationer. Nu har dock den egna kalendern blivit överflödig, eftersom den förnyade, mer funktionella och mer omfattande evenemangskalendern i Vasaregionens webbtjänst erbjuder en...
Läs mera

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Nyheter
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Läs mera

Vi söker en högskolepraktikant inom kommunikation för våren och sommaren 2020

10.01.2020 | Nyheter
Vi behöver din hjälp i arrangerandet av energibranschens toppevenemang EnergyWeek 2020 samt i EnergyVaasas kommunikation i olika kanaler. Du hjälper EnergyVaasas Communications & Brand Manager och producerar some-innehåll, marknadsföringsmaterial samt pressmeddelanden och marknadsföringstexter.
Läs mera

Julia hjälper företagskunderna att säga JA

07.01.2020 | Nyheter
För Julia Olin var tanken på ett eget företag en avlägsen och orealistisk dröm, tills hon en dag bestämde sig för att knacka på hos Nyföretagscentrum Startia. Plötsligt gick allt väldigt snabbt, och YES Communications var snart verklighet. Upstart-skedet gick över förväntan, och Julia ser ett tydligt behov av de tjänster hon erbjuder.
Läs mera

Hurudant stöd behöver ditt företag i klimatarbete? Svara på enkäten!

03.01.2020 | Nyheter
Med enkäten vill Vasa stad utreda hur små och medelstora företag upplever det stöd som de får av kommunen i fråga om sitt energi- och klimatarbete.
Läs mera