Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021

Aava 2Anna Salmi är uppvuxen i Vasa centrum. Hon är utbildad agrolog och bor sedan elva år tillbaka i Södra Vallgrund där husdjursgården varit verksam sedan 2016.

I sommar kan du ta bussen till Aava Kertun Kotitila och Världsarvet

Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur. Hit är man välkommen som besökare för att bekanta sig med bland annat kaniner, får, hästar, gäss, höns och kalkoner – och inte att förglömma, alpackorna, som är årets nytillskott gå gården.

Anna Salmi är uppvuxen i centrum av Vasa, men har alltid älskat djur och drömt om ett liv på landet. Hon utbildade sig till agrolog och gården som familjen nu bor på köpte de för elva år sedan. Som besöksgård har gården, som är döpt efter familjens äldsta dotter, fungerat sedan 2016 och allt fler besökare och turister hittar hit.

Aava 7I januari flyttade tre alpackor hem till gården och ytterligare två är på kommande. Det är lugna djur som nu kan bokas för utflykter och kortare vandringar i världsarvsområdet.

– Vi har öppet i huvudsak under sommarmånaderna, men strävar till att ha verksamhet året runt. Vintertid kan man boka privata besök – antingen här eller på så sätt att vi kommer på besök till exempelvis åldringshem eller daghem, med några av djuren – och vi erbjuder också olika utflykter under lågsäsongen, berättar Anna.

Nytt för i år är alpackautflykterna, som bokas på förhand och lämpar sig för till exempel på Tyky-dagar och liknande. Utflykterna kan göras i skogen intill gården och ner till stranden, alternativt vid Svedjehamn.

– Där går vi Bodvattnet runt tillsammans med alpackorna och avnjuter sedan, om man så önskar, lunch och bastu vid Salteriet, tillägger Anna.

Aava 4Minigrisen Tero matas av Annas yngsta dotter.

De tre alpackorna, som är färdigt skolade för dylikt program, är familjens nyaste djur och ytterligare två kommer senare i år. Förutom dem finns både hästar, kor, får, en minigris, kaniner och flera olika fåglar på gården. Under besöken kan man gosa med kaninerna, flaskmata lammen och också pröva på ponnyridning. På gården har Anna inrett ett litet gårdscafé med terrass, och sommartid kan man avnjuta färska kanelbullar här varje dag.

– Fler kundutrymmen är på gång. Vi förstorar som bäst alpackornas stall och i anslutning till det byggs ett café med bättre skydd från väder och vind. För större besöksgrupper finns det även möjlighet att förhandsbeställa lunch, som vi erbjuder i samarbete med Café & Restaurant Salteriet och Restaurang Arken. Vi kommer också att introducera en picknickkorg som kan beställas för den som vill fortsätta dagen till exempel på vandringsleden vid Sommarö Fort, berättar Anna.

Nytt för i år även sagoyoga för barnen och även yoga tillsammans med djuren, som hålls av utbildade instruktörer.

Under uppbyggnaden av verksamheten har Anna vid flera tillfällen använt sig av VASEKs företagarrådgivning och även deltagit i deras skolningstillfällen. Nu deltar de även i projektet ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region – där VASEK fungerar som projektägare i samarbete med Visit Vasa. Målsättningen med projektet är att öka tillgängligheten av regionens besöksmål – med hållbara medel.

– Från och med Valborgshelgen har regionens invånare och besökare möjlighet att ta Visit Vasas sommarbuss från Vasa centrum till Världsarvsområdets olika besöksmål. Med den slipper man smidigt ända fram till både Aava Kertun Kotitila, men också till Fort Sommarö samt Svedjehamn, berättar projektledare Peter Källberg.

Aava 8Det prydliga och välstädade stallet ska förstoras inom snar framtid, liksom även kundutrymmena.

I maj kör bussen lördagar och söndagar med extra turer under Kristi Himmelsfärd, och turerna utökas vartefter i juni och juli. Då kommer bussar också att gå till andra destinationer i regionen.

– Man hittar aktuell information och tidtabeller på Visit Vasas webbsida, tillägger Peter.

Aava 11Från och med Valborgshelgen har regionens invånare och besökare möjlighet att ta Visit Vasas sommarbuss från Vasa centrum till Världsarvsområdets olika besöksmål, bland annat just till Aava Kertun Kotitila.

Bussturerna är väldigt välkomna från Annas sida.

– Många har frågat efter en dylik service, och antalet besökare har ökat vartefter. Ifjol somras hittade många inhemska turister hit, men tidigare var utländska nationaliteter också väldigt vanliga bland våra besökare.

Ett besök här passar alla som tycker om djur och det är mycket svårt att inte charmas av deras olika personligheter och vänliga ögon.

 

Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand samt Aava Kertun Kotitila

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera