Hur undvika juridiska risker i företagsverksamheten?

25.01.2018

Lainopilliset-sudenkuopat-luento

En företagare kan inte helt undvika juridiska risker i sin verksamhet, men man kan dock förbereda sig för dem. Oskar Sundback, jurist på Advokatbyrå Näsman & Båsk, berättade hur man bäst förbereder sig för olika risker på den infokväll som ordnades av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, Advokatbyrå Näsman & Båsk och Vasa Företagare.

Sundback påpekade att i allmänhet kontaktar man advokat först när skadan redan är skedd. Det kan då till exempel vara svårt att göra något åt ett avtalsbrott i efterskott.

– Kontakta en jurist redan när avtalet görs upp. Då sparar du tid och pengar om något händer. En rättsprocess kan lätt bli en utdragen historia, konstaterar Sundback.

Se över din roll i avtalsnätverket

På infokvällen behandlades bland annat avtalsrätt. Om inget annat nämns gäller formfrihet för avtal, dvs. även muntliga avtal är giltiga.

Det lönar sig för företagarna att fästa uppmärksamhet även vid avtal mellan företagen och se över sin egen roll i avtalsnätverket. Till exempel är det säljaren som ansvarar för att produkten levereras till konsumenten inom utsatt tid. Även om leveransen av produkten fördröjs på grund av en underleverantör, ligger det slutliga ansvaret gentemot konsumenten hos säljaren. I sådana situationer kan företagaren ha nytta av en ansvarsförsäkring.

Även långa tidsbundna hyresavtal kan orsaka besvär.
– Se till att det finns en bakdörr i avtalet så att du kan komma ur hyresavtalet för företagets lokaler, ifall företagsverksamheten upphör, säger Sundback.

Lainopilliset-sudenkuopat

Sätt företagets interna avtal i skick

Företagets interna dokument måste vara i skick. Om företagsverksamheten får nya delägare är det viktigt att göra upp delägaravtal. Företagen är sällan förberedda på situationer där ägaren lämnar företagsverksamheten exempelvis till följd av en allvarlig sjukdom.
– En företagare kan inte bara tänka på nuet, utan måste förbereda sig för sådant som kan hända framöver, påminner Sundback.

Sundback uppmanade företagarna att vara på sin vakt till exempel när någon ska sägas upp.
– Diskutera alltid med en jurist innan du säger upp en anställd, fastän det skulle finnas goda skäl för uppsägningen.

De exempel som Sundback lyfte fram väckte livlig diskussion bland deltagarna. Heidi Similä, från Isännöinti Mäkinen, var nöjd med utbytet från infokvällen:
– En del av informationen var bekant sedan tidigare, men det kom även ny information. Mest lärde jag mig om konsumentskyddslagen, säger hon.

Enligt Sundback är det viktigt att företagaren kan identifiera situationer när han/hon behöver experthjälp i juridiska frågor.

Startias och VASEKs kunder har möjlighet att använda sig av tjänsten Sparra med juristen, vilket sänker tröskeln för att få juridisk rådgivning.

Föreläsning: Varför aktieägaravtal? 20.2 

Mer information:

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-Email-MemberPhoto]‹ Gå till "Nyheter"

Lämna bilen hemma och låt samåkningsapplikationen sköta transporten

13.11.2019 | Nyheter
Tänk om du kunde lämna bilen hemma och i stället logga in i mobilapplikationen för att se om någon i närområdet har plats för en i sin bil eller taxi. Eller välja egen bil och kolla i appen ifall någon är på väg åt samma håll och behöver skjuts.
Läs mera

Vasaregionen väl framme i ryska resemedia

11.11.2019 | Nyheter
I juli besökte fyra representanter från ryska turisminriktade medier Vasaregionen för att bekanta sig med våra attraktioner och den vackra naturen. Det var inget slumpmässigt besök, även om området nog väckt intresse i grannlandet i öst på sistone, utan bakom det hela ligger företagsgruppsprojektet Archipelago Attractions.
Läs mera

Kjell Nydahl är Årets 2019 ägarskiftesexpert

06.11.2019 | Nyheter
Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK belönades som Årets 2019 ägarskiftesexpert. Priset utdelades på Ägarskifte 2019-konferensen i Helsingfors.
Läs mera

Från passion till butik

04.11.2019 | Nyheter
Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.
Läs mera

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.
Läs mera

Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019 | Nyheter
Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande.
Läs mera

Norwegian lanserar 1.11 ny inrikeslinje till Vasa från Helsingfors

24.10.2019 | Nyheter
Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i Finland och lanserar ny inrikeslinje mellan Helsingfors-Vanda och Vasa. Med start första november kommer Norwegian att flyga mellan Helsingfors och Vasa två gånger i veckan, på måndagar och fredagar.
Läs mera

Vasa kräver: Vasagatorna bör ges en Vasaidentitet

23.10.2019 | Nyheter
I Vasa har man med oro lagt märke till att Vasagator på olika håll i Finland – och rentav i världen – inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna saknar såväl havsutsikt, Strömsö som även världsarv. Inte ens antalet soliga dagar motsvarar nivån i Vasa.
Läs mera