Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021

hero sv

Se på videoserien om Maria Veitolas besök i Vasa

Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de tycker är den lyckligaste.

I videoserien fördjupar sig journalisten Maria Veitola i lyckan på Vasaregionen genom att besöka Maija Mäki, Anni Ruostekoski och Sebastian da Costa. Baserat på filmerna kan finländarna rösta på vem av trion som är lyckligaste i världen.

– Var och en av dem har sina berättelser och insikter om ett lyckligt liv, men jag tror att trion förenas av det att de har ett extraordinärt samband med sig själva. De förlitar sig på det faktum att man kan och får göra saker i livet som utgår från det innersta, Veitola förundrar.

Veitola besökte Mäki, Ruostekoski och da Costa i augusti. De hade blivit nominerade för  den lyckligaste personen i världen bland mer än 100 inskrivna och som hade angetts. I den efterlysningen som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, handlett av lyckoprofessorn Markku Ojanen.

– Vad är betydelsen av familj, natur, hemkänsla och värderingar för lycka? Kan man lära sig att bli lycklig eller kan man föra den vidare till sina barn? Autentiska och djupgående reflektioner dyker upp i videoserien. Du kan rösta lyckligast i världen till exempel enligt det att vems video griper dig, fascinerar eller inspirerar mest. Var och en av oss upplever ju lyckan annorlunda, säger Leena Forsén, Vasa stads kommunikationschef.

– Forskningarna tyder på att goda gärningar ökar lyckan. Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas gåva för alla finländare. Vi vill, via de insikter som kan hittas i dessa berättelser, öka finländarnas lycka samt förändra den traditionella tanken att man inte borde visa sin lycka eller lycklighet, berättar Forsén.

Den lyckligaste avslöjas i oktober i Strömsö

Man kan rösta på världens lyckligaste person på adressen varldenslyckligastestad.fi. Röstningen avslutas den 2 oktober och Vasas forskningsresa når sin kulmen i evenemanget En kväll full av lycka som arrangeras i den idylliska Strömsö-villan. En kväll full av lycka som arrangeras på Vasas 415:e födelsedag kan följas live på den välbekanta hemsidan varldenslyckligastestad.fi och på Vasa stads Instagram-konto.

– Naturligtvis har lyckan huvudrollen i webbsändningen med Maria Veitola. Finaltrion Anni, Maija och Sebastian samt professor Markku Ojanen diskuterar med Maria insikterna om vårt gemensamma äventyr och hurdan är lycklig och smidig vardag i Vasa regionen, säger Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Men huvudfrågan i evenemanget En kväll full av lycka och i vår forskning är vad vi tillsammans har lärt oss om lycka. Vi i Vasaregionen vill att så många människor som möjligt ska vara så lyckliga som möjligt, konstaterar Kattelus.

Den som röstas till den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.

Det här handlar det om:

  • Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi och invånarnas lycka uppföljs genom en årlig lyckostudie.

  • Vasabornas lycklighet utvecklas tillsammans med hjälp av lyckoforskare, emeritusprofessor Markku Ojanen, som har studerat lycka i flera år.

  • I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Som kännetecknen listades bosättning i Vasaregionen och förmågan att uppleva känslor av tillfredsställelse, relevans och lycka samt förmågan att sprida god energi.

  • Bland 115 anmälda och som hade angetts valdes de tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. I augusti fick de journalisten Maria Veitola som gäst.

  • På Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste. Baserat på videorna kan vem som helst rösta på sin favorit bland de tre utvalda finalisterna

  • Världens lyckligaste person kommer att avslöjas i Strömsö, Vasa, den 2 oktober i direktsändning av En kväll full av lycka, som kan följas som live webbsändning på adressen varldenslyckligastestad.fi.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lyckat företagsköp ger större muskler

19.10.2021 | Nyheter
I våras blev ingenjörsbyrån och underleverantörsföretaget Esko Group en del av Scansolo, och ett halvår efter att företagsaffären gjordes, är nu det praktiska arbetet med att verkställa fusionen i full gång. Det var många pusselbitar som skulle läggas innan köpebreven kunde skrivas under, och VD Markku Rinnasto medger utan omsvep att utan VASEKs hjälp skulle processen ha varit betydligt mer utmanande.
Läs mera

Företagen tror att flygresandet återhämtar sig – det finns behov av flera flygförbindelser

19.10.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Österbottens handelskammare gjorde i oktober en flygenkät, som skickades till cirka 600 företag i Vasaregionen. Även Vasa Företagare skickade enkäten till sina medlemsföretag. 207 företag i regionen svarade på enkäten.
Läs mera

Nya styrelsemedlemmar till VASEKs styrelse vid extra bolagsstämma

14.10.2021 | Nyheter
VASEKs extra bolagsstämma hölls den 11 oktober på begäran av bolagets ägarkommuner. På grund av kommunalvalet ville ägarkommunerna uppdatera sina representanter i styrelsen för det regionala utvecklingsbolaget.
Läs mera

Alla drar nytta av ett hållbart ledarskap: arbetstagaren, arbetsgivaren, i slutändan själva arbetet

14.10.2021 | Nyheter
Under webbinariet som anordnades av projektet Future Cleantech Solutions den 7 oktober höll föreläsare, förändringsledare och utbildaren Ulrika Sedin en föreläsning om hållbart ledarskap i en föränderlig värld. Moderator för webbinariet var Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare hos Future Cleantech Solutions. Intresset var stort med över 300 anmälda från både svenska och finska sidan av Kvarken.
Läs mera

Det finns hundratals lediga arbetsplatser i Vasaregionen – företagen lockar talanger tillsammans

13.10.2021 | Nyheter
Sex företag och organisationer i Vasaregionen samt Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Vasa stad satsar på en gemensam rekryteringskampanj för att få kompetent arbetskraft till regionen. Med i kampanjen är Hitachi Energy, Mirka, Vasa Centralsjukhus, Wapice, VEO och Wärtsilä.
Läs mera

EnergyWeek ordnas i mars 2022

12.10.2021 | Nyheter
EnergyWeek, det mest betydelsefulla internationella nätverknings- och businessevenemanget för energibranschen i de Nordiska länderna, kommer återigen den 21–25 mars 2022, denna gång som femdagars evenemang i stället för fyra dagar som tidigare år. Anmälan till evenemanget öppnas i början av nästa år och nu redan har nästan 200 utställare bekräftat sitt deltagande i evenemanget.
Läs mera

Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021 | Nyheter
I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.
Läs mera

Det går inte att lägga ut företagarens ansvar för företagets ekonomi

04.10.2021 | Nyheter
I bästa fall är en bokföringsbyrå en guldvärdig hjälp för en företagare och särskilt för en ny företagare. Bokföringsbyrån kan bland annat utföra företagets redovisnings- och andra ekonomiförvaltningsuppgifter, så det är inte sak samma vilken bokföringsbyrå man väljer för sitt företag. Flera bokföringsbyråer erbjuder även andra tjänster än bara ekonomiförvaltning.
Läs mera