Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021

hero sv

Se på videoserien om Maria Veitolas besök i Vasa

Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de tycker är den lyckligaste.

I videoserien fördjupar sig journalisten Maria Veitola i lyckan på Vasaregionen genom att besöka Maija Mäki, Anni Ruostekoski och Sebastian da Costa. Baserat på filmerna kan finländarna rösta på vem av trion som är lyckligaste i världen.

– Var och en av dem har sina berättelser och insikter om ett lyckligt liv, men jag tror att trion förenas av det att de har ett extraordinärt samband med sig själva. De förlitar sig på det faktum att man kan och får göra saker i livet som utgår från det innersta, Veitola förundrar.

Veitola besökte Mäki, Ruostekoski och da Costa i augusti. De hade blivit nominerade för  den lyckligaste personen i världen bland mer än 100 inskrivna och som hade angetts. I den efterlysningen som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, handlett av lyckoprofessorn Markku Ojanen.

– Vad är betydelsen av familj, natur, hemkänsla och värderingar för lycka? Kan man lära sig att bli lycklig eller kan man föra den vidare till sina barn? Autentiska och djupgående reflektioner dyker upp i videoserien. Du kan rösta lyckligast i världen till exempel enligt det att vems video griper dig, fascinerar eller inspirerar mest. Var och en av oss upplever ju lyckan annorlunda, säger Leena Forsén, Vasa stads kommunikationschef.

– Forskningarna tyder på att goda gärningar ökar lyckan. Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas gåva för alla finländare. Vi vill, via de insikter som kan hittas i dessa berättelser, öka finländarnas lycka samt förändra den traditionella tanken att man inte borde visa sin lycka eller lycklighet, berättar Forsén.

Den lyckligaste avslöjas i oktober i Strömsö

Man kan rösta på världens lyckligaste person på adressen varldenslyckligastestad.fi. Röstningen avslutas den 2 oktober och Vasas forskningsresa når sin kulmen i evenemanget En kväll full av lycka som arrangeras i den idylliska Strömsö-villan. En kväll full av lycka som arrangeras på Vasas 415:e födelsedag kan följas live på den välbekanta hemsidan varldenslyckligastestad.fi och på Vasa stads Instagram-konto.

– Naturligtvis har lyckan huvudrollen i webbsändningen med Maria Veitola. Finaltrion Anni, Maija och Sebastian samt professor Markku Ojanen diskuterar med Maria insikterna om vårt gemensamma äventyr och hurdan är lycklig och smidig vardag i Vasa regionen, säger Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Men huvudfrågan i evenemanget En kväll full av lycka och i vår forskning är vad vi tillsammans har lärt oss om lycka. Vi i Vasaregionen vill att så många människor som möjligt ska vara så lyckliga som möjligt, konstaterar Kattelus.

Den som röstas till den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.

Det här handlar det om:

  • Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi och invånarnas lycka uppföljs genom en årlig lyckostudie.

  • Vasabornas lycklighet utvecklas tillsammans med hjälp av lyckoforskare, emeritusprofessor Markku Ojanen, som har studerat lycka i flera år.

  • I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Som kännetecknen listades bosättning i Vasaregionen och förmågan att uppleva känslor av tillfredsställelse, relevans och lycka samt förmågan att sprida god energi.

  • Bland 115 anmälda och som hade angetts valdes de tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. I augusti fick de journalisten Maria Veitola som gäst.

  • På Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste. Baserat på videorna kan vem som helst rösta på sin favorit bland de tre utvalda finalisterna

  • Världens lyckligaste person kommer att avslöjas i Strömsö, Vasa, den 2 oktober i direktsändning av En kväll full av lycka, som kan följas som live webbsändning på adressen varldenslyckligastestad.fi.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera