Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020

Peter rajattu

Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.

Hankkeiden tavoitteena on aina tuoda jotain uutta: luoda uusia toimintamalleja, jakaa uusinta tietoa, järjestää koulutusta, mahdollistaa verkostoituminen ja uusien synergiaetujen löytäminen. Tavoitteita, toimintamalleja, suunnitelmia ja toimenpiteitä on lukuisia erilaisia, lähes yhtä monta kuin on seudulla hankkeitakin.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei seudun tai tietyn toimialan kehittäminen hankerahoituksella ole aina sitä kaikkein joustavinta ja ketterintä toimintaa, mutta siihen emme voi vaikuttaa. Kun kyseessä on EU:lta tuleva rahoitus, täytyy hankkeita hallinnoivien myös noudattaa EU:n luomia sääntöjä.

Rahoituksen, yritystukien ja kehittämispalveluiden saaminen on usein listan kärjessä, kun kysytään mitä apua yritykset kaipaisivat kehittämisorganisaatioilta. Niiden hakemisessa autammekin yrityksiä, mutta kannattaa nähdä myös se oman toimialan kehittämiseen tähtäävä hanke yhtenä tukena tai palveluna, jonka voimme tarjota yrityksille maksutta. Ja ei, emme voi antaa meille myönnettyä hankerahaa suoraan yrityksille. Sitäkin meille usein ehdotetaan.

Hankkeiden avulla pystytään tuomaan kehitystä vain, jos kyseisen toimialan yrittäjät ovat itse aktiivisia ja osallistuvat hankkeiden toimintaan. Meille on erittäin tärkeää saada kuulla yrittäjien tarpeista ja odotuksista, aikataulutoiveista, koulutustarpeista ja uusista ideoista. Hankkeiden avulla syntyy usein myös uusia yhteistyökuvioita tai tuotekehitystä, kunhan vain saamme yritykset yhteisen pöydän ääreen.

Emme voi emmekä halua kehittää seutua irrallaan yrityksistä. Emme voi marssia yritykseen ja tarjota kehitystä tarjottimella: ”Olkaa hyvä, hankkeemme on nyt valmis. Tässä on tulokset, näin toimialanne on kehittynyt.” Yrittäjien pitää aina myös itse antaa jotakin hankkeelle – aikaansa ja läsnäolonsa, ideoita ja kommentteja. Vasta silloin on mahdollista saada hankkeelta jotain takaisin omalle yritykselleen.

Haluamme aina mahdollisimman monta yritystä mukaan kehittämään seutua ja toimialaa yhdessä kanssamme. Jos ei missään kohtaa hankkeen toimintaa ole aktiivinen, on liian helppoa luokitella hanke turhaksi. Jos siinä vaiheessa ihan rehellisesti myöntäisi, että koska en itse ollut aktiivinen, en saanut hankkeesta sitä hyötyä, jonka muut mukana olleet yritykset saivat.

Kun yritykselläsi on kehittämistarpeita, ota meihin yhteyttä. Tarjoamamme apu voi olla neuvontaa, jeesiä tukihakemusten kanssa tai vaikka kutsu mukaan hankkeen toimintaan, maksuttomaan tilaisuuteen tai koulutukseen. Vastaa kutsuun, sillä silloin ulottuvillasi on ne mahdollisuudet, jotka voit saada vain antamalla jotain takaisin.

 

Kolumnen har publicerats på Vaasa Insider xx.2.2020.‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera