Guiden Bli företagare i Finland 2019 har publicerats

14.02.2019

SUK kannet startia Sivu 1Nätverket av nyföretagarcentraler i Finland ger varje år ut en uppdaterad guide för företagare i startskedet och dem som planerar att bli företagare. Guiden Bli företagare i Finland 2019 publicerades den 14 februari och den innehåller den mest aktuella informationen om att grunda ett företag och vara företagare.

Guiden delas ut till alla som besöker rådgivningen på någon av landets nyföretagarcentraler. Den kan även laddas ner avgiftsfritt på adressen www.perustamisopas.fi. Guiden fungerar som ett hjälpmedel vid företagsrådgivning, men den som planerar att bli företagare bör inte förlita sig enbart på den.

– Guiden innehåller det mest väsentliga som bör tas i beaktande när man grundar ett företag, påminner Tommi Virkama, direktör för Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. – Därutöver anser vi att personlig rådgivning är viktig, för det finns alltid frågor som det är bra att diskutera med en expert.

– Ju bättre du planerar och utvecklar din affärsidé dvs. gör din hemläxa, desto bättre är dina förutsättningar att lyckas som företagare.

Antalet nya företag på samma goda nivå

År 2018 startades 180 nya företag i Vasaregionen med hjälp av Nyföretagscentrum Startia.

– Precis det här antalet är även medeltalet av den mängd företag som grundades årligen under perioden 2010-2018. Vi fortsätter med andra ord på en god nivå, konstaterar Virkama. – Ett gott sysselsättningsläge inverkar alltid på antalet nystartade företag.

Nationellt sett ökar antalet nya företag för tredje året i rad. Under år 2018 startades sammanlagt 7771 nya företag med hjälp av landets nyföretagarcentraler, vilket är fyra procent mera än föregående år. Även om antalet nystartade företag ökade, hade nyföretagarcentralerna en aning färre nya kunder än tidigare. Trenden har varit den samma redan under några år.

KUVA Uusien asiakkaiden ja perustettujen yritysten maara 2014 2018 se2

– Det här visar på ambitionen hos dem som planerar att bli företagare. Man har noga tänkt igenom företagsgrundandet och affärsidén och företagandet är helt klart ett val man vill förverkliga. Det goda sysselsättningsläget har sannolikt även inverkan på siffrorna, konstaterar Susanna Kallama, verkställande direktör för Finlands Nyföretagarcentraler rf.

Flest företag grundades av 26-30-åringar och de flesta blev företagare efter att ha varit privatanställda.

– Även i Vasaregionen kan man se att allt yngre personer väljer att bli företagare, säger Virkama. – Enligt forskning och vår erfarenhet har företagandet blivit ett klart vanligare alternativ bland unga studerande.

 

Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s pressmeddelande 14.2.2019 (på finska)

Antalet nya kunder och grundade företag vid nyföretagarcentralerna 2014 - 2018 (pdf) 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera