Gränslösa samarbeten inom Kvarkenregionen – lättare än någonsin

02.12.2021

Gransoverskridande samarbete

 Det finns konkret hjälp till de företagare som vill nätverka och göra affärer på andra sidan Kvarken. Faktum är att möjligheterna är större än någonsin tack vare projektet Future Cleantech Solutions som jobbat med att föra svenska och finska bolag samman.

– Det har aldrig varit lättare att samarbeta över gränserna, säger Triinu Varblane, landsprojektledare i Finland.

– Potentialen för företagare är stor, säger Peter Hedman, övergripande projektledare.

30.11 avslutades Future Cleantech Solutions med en konferens på Elite Mimer Hotel i Umeå. Det är ett Interreg Botnia Atlantica-projekt som under tre år jobbat med förändring, innovation och nätverk inom näringslivet i Kvarkenregionen.

På slutkonferensen presenteras både lärdomar och metoder som testats på ett 40-tal företag på båda sidor om Kvarken. Resultatet är en guide för affärsverksamhet för företag som vill ha handfasta tips och konkret hjälp för att hitta rätt samarbeten på andra sidan Kvarken. Guiden finns i ett första skede på svenska men ska även översättas till finska och engelska.

– Tack vare det här systematiska arbetet som vi byggt upp i Finland och Sverige så har det aldrig varit lättare att samarbeta för företagen. Samtidigt så har vi märkt att det varit ett stort behov av stöd, det har ju aldrig investerats så mycket på båda sidor, säger Varblane.

Nu talas det om stora industriinvesteringar i miljardklassen i Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Karleby och Vasa. Här finns en cleantech-bransch på frammarsch som kan skapa stora värden i framtiden för hela regionen, menar Hedman.

– Det är oerhört viktigt med samarbete över gränserna och särskilt när det gäller att knyta ihop de små- och medelstora företagen med de stora etableringarna. Behovet av lokala samarbetspartners finns från de stora bolagen och här behövs det matchning så att företagen hittar varandra, säger han.

Future Cleantech Solutions har agerat som matchmaker under de här åren och det grundar sig i att företag på båda sidor har för liten kännedom om varandra och behöver utveckla affärskontakterna. Här har projektet samarbetat både med den svenska skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest och den finska industrikoncernen Wärtsilä. Via en digital anmälan har företagen berättat vad de sökt, varefter det skett ett urval innan ett första digitalt möte.

– Vi kunde förbereda de mindre företagen och berätta om storbolagens beställning, vilket gjorde hela processen effektiv innan de möttes själva, det här var något som småföretagen särskilt uppskattade. Det betydde också att träffsäkerheten ökade. Därefter arrangerade vi mötet rent praktiskt, men sedan har det varit upp till bolagen hur man vill gå vidare, säger Hedman.

I den här matchmaking-processen har det testats många olika verktyg och metoder. Varblane menar att man måste våga prova sig fram eftersom det aldrig gjorts något liknande tidigare.

– Det behövs nya tankesätt, nytt ledarskap och att vi vågar tänka mycket mer inkluderande och med jämställdhet i fokus för att lösa det här. Alla regioner kämpar om samma arbetskraft och samma kunskap och lösningen är inte att ta från varandra. Då är vi alla förlorare i långa loppet. Tillsammans är vi starka och kan på så sätt synas mer och bättre ute i världen, säger Varblane.

 

Future Cleantech Solutions är ett projekt som främjar cleantechföretagens möjligheter till konkreta affärs- och samarbetsmöjligheter. Projektet finansieras till 60 procent av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Interreg-programmet Botnia-Atlantica. Övriga finansiärer är Österbottens förbund, Region Västerbotten, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Region Västernorrland, Örnsköldsviks kommun, VASEK, Merinova, Vasa stad, Karleby stad och Kosek. Projektägare är Kompetensspridning i Umeå AB.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera