GoUp lyfter regionens industri

09.01.2013

WasaTrade Ab, som hör till WasaGroup koncernen, hyr ut byggmaskiner och producerar olika industritjänster. WasaTrade Ab uppkom då utrustningen från byggfirman WasaCon Ab, som också hör till WasaGroup koncernen, separerades till ett eget bolag. Då började WasaTrade bjuda ut sina utvidgade industritjänster även till andra företag.

Behov för en bättre lyftanordning

Då WasaTrade utvidgade sin verksamhet, började de bland annat att installera och reparera maskiner, besikta lyftanordningar, planera och tillverka industrimaskiner, samt omplanera produktioners layout. En klarare vetskap om industrins behov växte via de nya uppgifterna.

- Genom det praktiska arbetet stötte vi på skärpta regler gällande lyftanordningar för arbetsytor och personer, samt på förseningar av omplanerade layoutars genomföring på grund av fixerade lyftanordningar. Problemen inspirerade oss att börja planera en egen, bättre och flexiblare lyftanordning, som dessutom skulle öka industrins konkurrenskraft, förklarar WasaGroup koncernens verkställande direktör Ari Tyynismaa.

De omvandlingsbara GoUp-lyftanordningarna planeras och tillverkas i Vasa.

GoUp-lyftanordningen, som blev klar förra hösten, passar bra till stora delars tillverkning. Lyftanordningen är trygg och enkel att flytta. Den kan användas samtidigt med en fixerad lyftanordning, eller kopplas ihop med en annan GoUp lyftanordning och då kan båda anordningarna manövreras simultant. Lyftanordningen lyfter byggarna upp till tre meters höjd och den ordentliga belysningen, samt behändiga tillgången till verktyg, möjliggör smidigt arbete både uppe och nere samtidigt.

- Layouters omplanering förändras märkvärdigt, från till och med ett par veckor till några timmar, tack vare den flexibelt omvandlingsbara GoUp:en, berömmer Jari Kytösaari, försäljnings- och uthyrningsansvarig på WasaTrade.

 

 

Jari Kytösaari och Ari Tyynismaa visar hur de stabila,
men enkelt flyttbara, räcken ökar säkerheten.


Produktutveckling är en lång process

Hösten 2010 påbörjades den nya lyftanordningens planering på allvar. Den första prototypen av lyftanordningen blev färdig hösten 2011 och provkördes av ABB och Wärtsilä. Den nuvarande GoUp-lyftanordningen utvecklades och tillverkades nästan i sin helhet i Vasaregionen, på basis av resultatet från provkörningarna.

GoUp har väckt mycket intresse och några affärer, så Tyynismaa tror att den dyra och tidskrävande produktutvecklingen ska bli lönsam i slutändan. Det är även möjligt att skaffa en GoUp-lyftanordning via ett leasing-avtal, eftersom Siemens finansieringsbolag godkänt maskinen som en av sina finansierade produkter. Östersjöområdet är det huvudsakliga marknadsföringsområdet för GoUp-lyftanordningarna.

WasaTrade fick bidrag för sin produktutveckling av GoUp:en från Österbottens ELY-central. Även om bidraget är litet i jämförelse med produktutvecklingens totala kostnader, tackar Tyynismaa VASEK och Stefan Råback för hjälpen han fick med att skriva ansökan om bidrag.

- Utan Råbacks hjälp skulle vi inte ha ansökt om bidrag, för hela ansökningsprocessen verkade som en djungel för den ovane företagaren, menar Tyynismaa.

 


Lyftanordningarnas skärpta krav har beaktats i GoUp:ens planering och förverkligande.

  

 

 

 

 

 

 

 

GoUp är den enda personlyftanordningen på marknaden, som möjliggör arbete även under arbetsytan.

 

Verktygen kan fästat på väggen och är där med lätt tillgängliga.

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera