GoUp lyfter regionens industri

09.01.2013

WasaTrade Ab, som hör till WasaGroup koncernen, hyr ut byggmaskiner och producerar olika industritjänster. WasaTrade Ab uppkom då utrustningen från byggfirman WasaCon Ab, som också hör till WasaGroup koncernen, separerades till ett eget bolag. Då började WasaTrade bjuda ut sina utvidgade industritjänster även till andra företag.

Behov för en bättre lyftanordning

Då WasaTrade utvidgade sin verksamhet, började de bland annat att installera och reparera maskiner, besikta lyftanordningar, planera och tillverka industrimaskiner, samt omplanera produktioners layout. En klarare vetskap om industrins behov växte via de nya uppgifterna.

- Genom det praktiska arbetet stötte vi på skärpta regler gällande lyftanordningar för arbetsytor och personer, samt på förseningar av omplanerade layoutars genomföring på grund av fixerade lyftanordningar. Problemen inspirerade oss att börja planera en egen, bättre och flexiblare lyftanordning, som dessutom skulle öka industrins konkurrenskraft, förklarar WasaGroup koncernens verkställande direktör Ari Tyynismaa.

De omvandlingsbara GoUp-lyftanordningarna planeras och tillverkas i Vasa.

GoUp-lyftanordningen, som blev klar förra hösten, passar bra till stora delars tillverkning. Lyftanordningen är trygg och enkel att flytta. Den kan användas samtidigt med en fixerad lyftanordning, eller kopplas ihop med en annan GoUp lyftanordning och då kan båda anordningarna manövreras simultant. Lyftanordningen lyfter byggarna upp till tre meters höjd och den ordentliga belysningen, samt behändiga tillgången till verktyg, möjliggör smidigt arbete både uppe och nere samtidigt.

- Layouters omplanering förändras märkvärdigt, från till och med ett par veckor till några timmar, tack vare den flexibelt omvandlingsbara GoUp:en, berömmer Jari Kytösaari, försäljnings- och uthyrningsansvarig på WasaTrade.

 

 

Jari Kytösaari och Ari Tyynismaa visar hur de stabila,
men enkelt flyttbara, räcken ökar säkerheten.


Produktutveckling är en lång process

Hösten 2010 påbörjades den nya lyftanordningens planering på allvar. Den första prototypen av lyftanordningen blev färdig hösten 2011 och provkördes av ABB och Wärtsilä. Den nuvarande GoUp-lyftanordningen utvecklades och tillverkades nästan i sin helhet i Vasaregionen, på basis av resultatet från provkörningarna.

GoUp har väckt mycket intresse och några affärer, så Tyynismaa tror att den dyra och tidskrävande produktutvecklingen ska bli lönsam i slutändan. Det är även möjligt att skaffa en GoUp-lyftanordning via ett leasing-avtal, eftersom Siemens finansieringsbolag godkänt maskinen som en av sina finansierade produkter. Östersjöområdet är det huvudsakliga marknadsföringsområdet för GoUp-lyftanordningarna.

WasaTrade fick bidrag för sin produktutveckling av GoUp:en från Österbottens ELY-central. Även om bidraget är litet i jämförelse med produktutvecklingens totala kostnader, tackar Tyynismaa VASEK och Stefan Råback för hjälpen han fick med att skriva ansökan om bidrag.

- Utan Råbacks hjälp skulle vi inte ha ansökt om bidrag, för hela ansökningsprocessen verkade som en djungel för den ovane företagaren, menar Tyynismaa.

 


Lyftanordningarnas skärpta krav har beaktats i GoUp:ens planering och förverkligande.

  

 

 

 

 

 

 

 

GoUp är den enda personlyftanordningen på marknaden, som möjliggör arbete även under arbetsytan.

 

Verktygen kan fästat på väggen och är där med lätt tillgängliga.

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera