Genom samarbete skissades framtidens Vasaregion

15.12.2022

HayryWorkshop väckte intresse. Tomas Häyry talade om ekosystemavtalet som ett instrument för stadsutveckling.

Som en del av projektet Systemdesign av den koldioxidneutrala Vasaregionens referensmiljö ordnades en Framtidsworkshop för Vasa stads innovationsekosystem 28.11 vid Vasa universitet. Närmare 40 representanter för företag, högskolor, forskningsinstitut, finansiärer och andra intressenter inom forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI) samlades för att utbyta tankar och sammanställa presentationer om de utvecklingsåtgärder som ska genomföras inom ramen för innovationsekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Målet var att ta detta arbete till en mer konkret nivå.

Evenemanget började med ett inledningsanförande av riksdagsman och framtidsutskottets ordförande Joakim Strand om bakgrunden till ekosystemavtalen. Enligt Strand är utvecklingskompetensen och samarbetet i Vasaregionen så starkt att det är svårt att hitta en konkurrent ens i ett nordiskt perspektiv. Genom att utnyttja befintliga styrkor kan Vasaregionen åstadkomma nya, anmärkningsvärda resultat.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry stödde denna uppfattning:

– I Finland är Vasa den enda platsen med nödvändiga förutsättningar och synergifördelar. Inte många andra städer på samma nivå kan uppvisa vare sig något Technobothnia, VEBIC eller motsvarande Living Lab som fartyget Aurora Botnia. Ekosystemavtalet och målet att bli koldioxidneutral betyder oerhört mycket för staden. Om det här lyckas, kommer vi att skapa ett stort antal arbetstillfällen, vilket kommer att locka mer människor till regionen.

”På tidens kontinuum är 1970 och 2022 lika långt ifrån varandra som 1970 och 1918"

Framtidsforskaren Ilkka Halava ledde in åhörarna på temat för workshopen med sitt anförande En energiintensiv framtid. Gällande den gröna övergången betonade Halava mycket pragmatiskt de små stegens politik; även med små saker kan man åstadkomma mycket. Enligt honom borde man nu agera vid rätt tidpunkt:

– När man ser tillbaka på utvecklingen har det skett väldigt mycket i perioder om cirka 50 år. Det här inser man bäst när man konstaterar att på tidens kontinuum är 1970 och 2022 lika långt ifrån varandra som 1970 och 1918. Men utvecklingen har accelererat; 15 år från och med i år räcker för att uppnå betydande förändringar. Det speciella med kriser är att de får fart på folk, och vår tid uppvisar drag som överensstämmer med återuppbyggnadstiden i Finland, när mycket uppnåddes i snabb takt, säger Halava som en jämförelse.

IlkkaFramtidsforskaren Ilkka Halava

Halava ser att företag och organisationer äntligen har förstått betydelsen av hållbarhet:

– Vi står nu vid en skiljeväg för hållbarheten: under de tre första vågorna sågs hållbarhet som en kostnad. Nu, i början av den fjärde vågen, ser man att hållbarhet ger fördelar: om du arbetar hållbart blir rekryteringen enklare och finansiering kan hittas.

– Vasas ekosystem bör också se möjligheter i ett större perspektiv och bygga broar över landets gränser. Till exempel Afrika är ledande inom solenergiteknik, men har det skapats några kontakter där? Det här är något att tänka på, eftersom man inte behöver göra allt själv, sade Halava uppmuntrande.

Workshopen gav vägledning för fortsättningen

Sabina 2Sabina Storbacka, programchef för Merinova

Sabina Storbacka, programchef för Merinova, som ansvarade för att organisera workshopen, har lång erfarenhet av regionutveckling.  Storbacka, som studerat juridik, har tidigare haft olika projekt- och affärsutvecklingspositioner. I sitt nuvarande jobb leder hon Merinovas projektgrupp, som på ett övergripande sätt utvecklar verksamhetsförutsättningarna för företagen inom energibranschen.

Storbacka, som har arbetat i sin nuvarande position sedan september, har märkt att aktörerna i Vasaregionen har ett starkt engagemang för gemensam utveckling.

– Här delar man gärna med sig av sitt kunnande och här vågar man prova nya saker, säger Storbacka.

Enligt Storbacka möjliggör ett samarbete i enlighet med ekosystemmodellen många saker. Det finns också en efterfrågan på helt nya möjligheter. Förutom energiteknik kan man tänka bredare på vilka aktörer som kunde dra nytta av energisektorn, vilket till exempel Joakim Strand betonade idag.

– I dag poängterades också det faktum att det inte längre räcker att vara koldioxidneutral, utan målet är att bli koldioxidnegativ, påpekade Storbacka och fortsatte:

– Workshopen gav nya tankar om hur vi ska gå vidare med innovationsekosystemet. Goda utvecklingsidéer framfördes bland annat i anslutning till energilagringssynergier, konceptualisering av invest-in och hur man kunde engagera kompetenta aktörer. Ekosystemavtalet gör att vi också kan underlätta för aktörer att ansluta till internationella FoUI-nätverk, vilket kommer att bidra till att säkra en hett eftertraktad EU-finansiering till regionen, sammanfattade Storbacka.

Vilket ekosystemavtal?

  • Ekosystemet är en samarbetsmodell som för samman företag, högskolor, forskningsinstitut, finansiärer och andra intressentgrupper inom FoUI-verksamhet för att sätta fart på innovationer, ny affärsverksamhet och nya lösningar för att förbättra invånarnas välfärd. Ekosystemet möjliggör till exempel unika pilot- och testmiljöer för utvecklande av produkter och tjänster.
  • Ekosystemavtalen möjliggör ett tätare samarbete än tidigare mellan städerna och staten för att stödja forskning, utveckling och innovationer.
  • Syftet med ekosystemavtalet är också att få mera EU-finansiering till regionen för olika utvecklingsprojekt och investeringar.

Läs också en tidigare artikel om ämnet: Man måste förbinda sig i kontinuitet och öka FoUI-bidragen över regeringsperioder



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera