Garnbutiken och studion fick nya lokaler på några dagar

13.11.2023

IMG 0226editEsa Siltaloppi, Marianna Bragge och Harri Bragge

Annonsen i Vasaregionens tomt- och lokalregister får synlighet

Ibland faller pusselbitarna på plats utan extra ansträngning. Detta var vad som hände i höst: Esa Siltaloppi, fotograf som ägde en lokal i hörnet av Långviksgatan och Verkstadsgatan, tog kontakt med VASEKs VD Stefan Råback och bad om tips på företag som kanske skulle vara intresserade av lokalen som blivit ledig. Stefan hänvisade Esa till VASEKs företagsrådgivare och uppmanade honom att kolla Vasaregionens tomt- och lokalregister på nätet.

Samtidigt letade en annan fotograf, Harri Bragge, efter nya gemensamma lokaler för sitt företag och sin fru Marianna Bragges företag. Han hade tidigare hittat Vasaregionens tomt- och lokalregister med hjälp av en sökmotor och kollade dagligen efter nya annonser där.

Esa hade redan färdiga bilder på lokalen, så han skapade snabbt en annons i lokalregistret, och den fångade genast Harris uppmärksamhet. Den tillgängliga lokalen var precis rätt. Lokalen låg på gatunivå med stora fönster som passade Mariannas Garnbutik Ujo, och i bottenvåningen fanns en välutrustad studio för Ahaa! Visuals verksamhet. På bara några dagar hade lokalen fått nya hyresgäster.

– Jag fick mycket snabb service av Jenna Hoffrén på Vaasa Parks. Jag kunde skapa annonsen själv, men Jenna hjälpte mig med ordningen på bilderna. Annonskostnaden var också mycket rimlig, berättar Esa.

IMG 0284editDe nya lokalerna möjliggör ett bredare utbud

Garnbutik Ujo började som en webbutik men har också fungerat som en fysisk butik. Företaget flyttade närmare centrum i hopp om att locka fler kunder. Hyllorna i garnbutiken är fyllda med färgglada garn och stickningstillbehör, och snart kommer de också att fyllas med julens färger.

– Naturligtvis hoppas jag att fler och fler förbipasserande märker vårt skyltfönster och skyltningen och kommer in. Vi ordnar stickkvällar, och i butiken kan man också testa olika stickor och tillbehör. Jag erbjuder också reparationer och sömnadstjänster. De nya lokalerna rymmer ett ännu bredare sortiment och många garn som inte finns i varuhusens utbud, säger Marianna.

Ahaa! Visuals har sina lokaler på bottenvåningen och är en fullt utrustad studio med bra akustik, vilket gör den lämplig även för videoproduktion. Den ljudisolerade inspelningsbåset i lokalen möjliggör voice over-inspelningar. Harri hyr ut studiolokalen till andra fotografer, men själv tar han över 70 procent av sina jobb på andra platser.

– Jag fotograferar främst bostäder och fastigheter för fastighetsmäklarnas behov, samt gör porträttfotografering både i studion och på plats. I studion tar jag också många passfoton, säger Harri.

IMG 0292editMålet är en långvarig hyresrelation

Både hyresvärden och de nya hyresgästerna är nöjda med hur smidigt processen gick till.

– Självklart hoppas jag på att garnbutiken och studion blir långvariga hyresgäster. Jag har också lovat att vara en mentor åt Harri eftersom vi är verksamma inom samma bransch och jag har erfarenhet av företagsverksamhet under många år. Jag har försökt gå i pension ett par gånger redan, skrattar Esa Siltaloppi.

– Det är enkelt för oss att betala hyran för båda företagen till samma konto. Vi uppskattar hyresvärdens flexibilitet och tillgänglighet, avslutar Harri Bragge.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Första steget var det största

04.12.2023 | Nyheter
Trots 23 års erfarenhet av företagande och ett omfattande företagsköp för några år sedan, hade Jukka Hämäläinen inte tidigare använt sig av VASEK: s tjänster. När han nu genom en investeringsstödsansökan fått bättre insikt i organisationens serviceutbud, vill han rekommendera alla företagare att då och då ta sig tid för att stanna upp och fundera på vilken hjälp man skulle...
Läs mera

GigaVaasa-arbetet har varit mer som en ultramaraton än en maraton

30.11.2023 | Nyheter
Marko Kuokkanen, försäljnings- och marknadsföringschef för GigaVaasa, har arbetat med batterifabriksområdet i fem år. Arbetet möjliggörs delvis genom projektet Smart och hållbar batterivärdekedja, som genomförs inom ramen för innovations- och ekosystemavtalet.
Läs mera

EnergyVaasas internationaliseringspris är en gemensam prestation

24.11.2023 | Nyheter
Republikens president Sauli Niinistö har beviljat det årliga internationaliseringspriset till framgångsrika finländska företag. Republikens presidents internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande för internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.
Läs mera

Vill du ha ett blomstrande företag ännu om 5 år?

20.11.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen ställer krav på alla typer av företag, inom alla branscher. Dessa krav kan gälla koldioxidavtryck, spårbarhet och material. Kraven ställs av såväl myndigheter, kunder som leverantörer. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för just ditt företag, hur du kan gå till väga för att uppfylla de krav och förfrågningar som ställs.
Läs mera

Garnbutiken och studion fick nya lokaler på några dagar

13.11.2023 | Nyheter
Ibland faller pusselbitarna på plats utan extra ansträngning. Detta var vad som hände i höst: Esa Siltaloppi, fotograf som ägde en lokal i hörnet av Långviksgatan och Verkstadsgatan, tog kontakt med VASEKs VD Stefan Råback och bad om tips på företag som kanske skulle vara intresserade av lokalen som blivit ledig.
Läs mera

Färsk företagare förser Österbotten med fiber

07.11.2023 | Nyheter
Det har snart gått två år sedan Joni-Pekka Kangasmäki från Laihela fick frågan av sin dåvarande arbetsgivare om han var intresserad av att köpa och driva företaget vidare. Joni-Pekka, som då jobbat med svetsning av fiberkabel för Kai Myllyniemi Oy i drygt fem år, hade aldrig tänkt tanken på att själv vara företagare.
Läs mera

Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023 | Nyheter
Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.
Läs mera

Förbindelsen mellan Vasa och Umeå utvecklas till en grön sjöfartskorridor

25.10.2023 | Nyheter
Vasa stad, Umeå kommun, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline och Kvarken Ports har ingått ett intentionsavtal om en grön sjöfartskorridor mellan Umeå och Vasa.
Läs mera