Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021

IMG 1634Jonas och Niklas Östman tog emot priset från nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama och företagsrådgivare Olav Nylund.

Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen. Gårds Smaks webbutik grundades i november 2017 med syfte att sammanföra ett flertal matprodukter från olika producenter under ett och samma tak. Gårds Smak företagarna, bröderna Niklas och Jonas Östman vill att kunden enkelt kan handla närproducerad mat hem och ta hänsyn till klimatvänlighet och hållbarhet. I deras webbutik får konsumenterna också lätt veta var maten kommer ifrån.

Utvecklingsviljan har noterats

Gårds Smak valdes till årets nyföretagare eftersom företagarna har utveckling som deras absolut främsta drivkraft.  – Här ser man att en ny generation av jordbrukare vågar investera och göra lönsamma framsteg i den traditionella näringen genom att samarbeta med producenterna. Det ansågs att ekologiska aspekter och analyseringsförmåga kännetecknar dessa innovativa företagare, säger Startias direktör Tommi Virkama.

Enligt Virkama kan man inte heller glömma bort den sysselsättande effekten på området.

Gårdens mjölk satte allt i gång

Branschen var redan bekant från förr till Niklas och Jonas för de hade börjat sin verksamhet med att sälja och leverera den egna gårdens mjölk utan mellanhänder. Efter att de hade fått idén om något större webbutik med flera produkter till sortimentet, har de i nuläget cirka 500 olika matprodukter som levereras direkt till kunderna i medeltal fyra gånger i veckan. Kundkretsen med 4 600 registrerade kunder finns i Österbotten. Utöver ägarna ingår i personalen minst tre anställda, och under högsäsongen kan det vara till och med åtta, som delar Gårds Smaks vision om hållbar och lokalproducerad mat.

Startias tjänster stöder och hjälper blivande och startande företagare men även dem som vill vidareutveckla sin egen affärsverksamhet under företagets hela livscykel. När Niklas kontaktade Startias företagsrådgivare Olav Nylund planerade man att starta ett distributionsbolag som komplement till gårdens mjölkproduktion.

– De var beredda att köra igång, säger Nylund.

Gårds Smak har också senare anlitat VASEK i samband med ett utvecklingsprojekt inom företaget.

IMG 1638Niklas och Jonas med den produkt som satte i gång allt.

Intresset är stort 

Intresset för lokalproducerad mat har ökat bland konsumenter och det finns gott om lokala producenter.

– Just nu har vi fler producenter som vill vara med i vår butik än vad vi har möjlighet att ta med. Men vi håller på att jobba så att fler ska kunna komma in, säger Niklas Östman.

Efter att Corona-krisen nådde Finland har inget varit sig likt men för Gårds Smak ser det bra ut. Deras affärsidé funkade redan före pandemin, men efterfrågan på företagets service har vuxit starkt när man har lärt sig att beställa produkter hem under pandemin. Men Jonas påpekar att det finns ju mycket som man kan förbättra hela tiden.

För tillfället levererar företaget varor av cirka trettio andra producenter och planerar att expandera sin verksamhet.

– Egentligen måste man alltid tänka två år framåt. På önskelistan finns att i framtiden ha flera Gårds Smaks förvaringslokaler än bara en, avslöjar Niklas och Jonas.

De vill ändå inte vara bara ett stort jättelager utan de vill att det ska vara lokal också i fortsättningen och att det ska finnas flexibilitet. För att öka effektiviteten och kundvänligheten utvecklar företaget konstant de digitala tjänsterna. Det ska vara så enkelt som möjligt att handla mat på nätet och det är någonting i vilket Gårds Smak vill profilera sig gentemot andra företag inom samma bransch.

Gårds Smak är med i den nationella tävlingen för årets nyföretagare som arrangeras av Nyföretagarcentralerna i Finland r.f.

Årets nyföretagare i Finland och publikens favorit utses i samband med Nyföretagarcentralerna i Finlands delegationsmöte den 17 november 2021.

Ladda ner bild här: bild 1, bild 2

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lyckat företagsköp ger större muskler

19.10.2021 | Nyheter
I våras blev ingenjörsbyrån och underleverantörsföretaget Esko Group en del av Scansolo, och ett halvår efter att företagsaffären gjordes, är nu det praktiska arbetet med att verkställa fusionen i full gång. Det var många pusselbitar som skulle läggas innan köpebreven kunde skrivas under, och VD Markku Rinnasto medger utan omsvep att utan VASEKs hjälp skulle processen ha varit betydligt mer utmanande.
Läs mera

Företagen tror att flygresandet återhämtar sig – det finns behov av flera flygförbindelser

19.10.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Österbottens handelskammare gjorde i oktober en flygenkät, som skickades till cirka 600 företag i Vasaregionen. Även Vasa Företagare skickade enkäten till sina medlemsföretag. 207 företag i regionen svarade på enkäten.
Läs mera

Nya styrelsemedlemmar till VASEKs styrelse vid extra bolagsstämma

14.10.2021 | Nyheter
VASEKs extra bolagsstämma hölls den 11 oktober på begäran av bolagets ägarkommuner. På grund av kommunalvalet ville ägarkommunerna uppdatera sina representanter i styrelsen för det regionala utvecklingsbolaget.
Läs mera

Alla drar nytta av ett hållbart ledarskap: arbetstagaren, arbetsgivaren, i slutändan själva arbetet

14.10.2021 | Nyheter
Under webbinariet som anordnades av projektet Future Cleantech Solutions den 7 oktober höll föreläsare, förändringsledare och utbildaren Ulrika Sedin en föreläsning om hållbart ledarskap i en föränderlig värld. Moderator för webbinariet var Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare hos Future Cleantech Solutions. Intresset var stort med över 300 anmälda från både svenska och finska sidan av Kvarken.
Läs mera

Det finns hundratals lediga arbetsplatser i Vasaregionen – företagen lockar talanger tillsammans

13.10.2021 | Nyheter
Sex företag och organisationer i Vasaregionen samt Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Vasa stad satsar på en gemensam rekryteringskampanj för att få kompetent arbetskraft till regionen. Med i kampanjen är Hitachi Energy, Mirka, Vasa Centralsjukhus, Wapice, VEO och Wärtsilä.
Läs mera

EnergyWeek ordnas i mars 2022

12.10.2021 | Nyheter
EnergyWeek, det mest betydelsefulla internationella nätverknings- och businessevenemanget för energibranschen i de Nordiska länderna, kommer återigen den 21–25 mars 2022, denna gång som femdagars evenemang i stället för fyra dagar som tidigare år. Anmälan till evenemanget öppnas i början av nästa år och nu redan har nästan 200 utställare bekräftat sitt deltagande i evenemanget.
Läs mera

Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021 | Nyheter
I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.
Läs mera

Det går inte att lägga ut företagarens ansvar för företagets ekonomi

04.10.2021 | Nyheter
I bästa fall är en bokföringsbyrå en guldvärdig hjälp för en företagare och särskilt för en ny företagare. Bokföringsbyrån kan bland annat utföra företagets redovisnings- och andra ekonomiförvaltningsuppgifter, så det är inte sak samma vilken bokföringsbyrå man väljer för sitt företag. Flera bokföringsbyråer erbjuder även andra tjänster än bara ekonomiförvaltning.
Läs mera