Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021

IMG 1634Jonas och Niklas Östman tog emot priset från nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama och företagsrådgivare Olav Nylund.

Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen. Gårds Smaks webbutik grundades i november 2017 med syfte att sammanföra ett flertal matprodukter från olika producenter under ett och samma tak. Gårds Smak företagarna, bröderna Niklas och Jonas Östman vill att kunden enkelt kan handla närproducerad mat hem och ta hänsyn till klimatvänlighet och hållbarhet. I deras webbutik får konsumenterna också lätt veta var maten kommer ifrån.

Utvecklingsviljan har noterats

Gårds Smak valdes till årets nyföretagare eftersom företagarna har utveckling som deras absolut främsta drivkraft.  – Här ser man att en ny generation av jordbrukare vågar investera och göra lönsamma framsteg i den traditionella näringen genom att samarbeta med producenterna. Det ansågs att ekologiska aspekter och analyseringsförmåga kännetecknar dessa innovativa företagare, säger Startias direktör Tommi Virkama.

Enligt Virkama kan man inte heller glömma bort den sysselsättande effekten på området.

Gårdens mjölk satte allt i gång

Branschen var redan bekant från förr till Niklas och Jonas för de hade börjat sin verksamhet med att sälja och leverera den egna gårdens mjölk utan mellanhänder. Efter att de hade fått idén om något större webbutik med flera produkter till sortimentet, har de i nuläget cirka 500 olika matprodukter som levereras direkt till kunderna i medeltal fyra gånger i veckan. Kundkretsen med 4 600 registrerade kunder finns i Österbotten. Utöver ägarna ingår i personalen minst tre anställda, och under högsäsongen kan det vara till och med åtta, som delar Gårds Smaks vision om hållbar och lokalproducerad mat.

Startias tjänster stöder och hjälper blivande och startande företagare men även dem som vill vidareutveckla sin egen affärsverksamhet under företagets hela livscykel. När Niklas kontaktade Startias företagsrådgivare Olav Nylund planerade man att starta ett distributionsbolag som komplement till gårdens mjölkproduktion.

– De var beredda att köra igång, säger Nylund.

Gårds Smak har också senare anlitat VASEK i samband med ett utvecklingsprojekt inom företaget.

IMG 1638Niklas och Jonas med den produkt som satte i gång allt.

Intresset är stort 

Intresset för lokalproducerad mat har ökat bland konsumenter och det finns gott om lokala producenter.

– Just nu har vi fler producenter som vill vara med i vår butik än vad vi har möjlighet att ta med. Men vi håller på att jobba så att fler ska kunna komma in, säger Niklas Östman.

Efter att Corona-krisen nådde Finland har inget varit sig likt men för Gårds Smak ser det bra ut. Deras affärsidé funkade redan före pandemin, men efterfrågan på företagets service har vuxit starkt när man har lärt sig att beställa produkter hem under pandemin. Men Jonas påpekar att det finns ju mycket som man kan förbättra hela tiden.

För tillfället levererar företaget varor av cirka trettio andra producenter och planerar att expandera sin verksamhet.

– Egentligen måste man alltid tänka två år framåt. På önskelistan finns att i framtiden ha flera Gårds Smaks förvaringslokaler än bara en, avslöjar Niklas och Jonas.

De vill ändå inte vara bara ett stort jättelager utan de vill att det ska vara lokal också i fortsättningen och att det ska finnas flexibilitet. För att öka effektiviteten och kundvänligheten utvecklar företaget konstant de digitala tjänsterna. Det ska vara så enkelt som möjligt att handla mat på nätet och det är någonting i vilket Gårds Smak vill profilera sig gentemot andra företag inom samma bransch.

Gårds Smak är med i den nationella tävlingen för årets nyföretagare som arrangeras av Nyföretagarcentralerna i Finland r.f.

Årets nyföretagare i Finland och publikens favorit utses i samband med Nyföretagarcentralerna i Finlands delegationsmöte den 17 november 2021.

Ladda ner bild här: bild 1, bild 2

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera