Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021

IMG 1634Jonas och Niklas Östman tog emot priset från nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama och företagsrådgivare Olav Nylund.

Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen. Gårds Smaks webbutik grundades i november 2017 med syfte att sammanföra ett flertal matprodukter från olika producenter under ett och samma tak. Gårds Smak företagarna, bröderna Niklas och Jonas Östman vill att kunden enkelt kan handla närproducerad mat hem och ta hänsyn till klimatvänlighet och hållbarhet. I deras webbutik får konsumenterna också lätt veta var maten kommer ifrån.

Utvecklingsviljan har noterats

Gårds Smak valdes till årets nyföretagare eftersom företagarna har utveckling som deras absolut främsta drivkraft.  – Här ser man att en ny generation av jordbrukare vågar investera och göra lönsamma framsteg i den traditionella näringen genom att samarbeta med producenterna. Det ansågs att ekologiska aspekter och analyseringsförmåga kännetecknar dessa innovativa företagare, säger Startias direktör Tommi Virkama.

Enligt Virkama kan man inte heller glömma bort den sysselsättande effekten på området.

Gårdens mjölk satte allt i gång

Branschen var redan bekant från förr till Niklas och Jonas för de hade börjat sin verksamhet med att sälja och leverera den egna gårdens mjölk utan mellanhänder. Efter att de hade fått idén om något större webbutik med flera produkter till sortimentet, har de i nuläget cirka 500 olika matprodukter som levereras direkt till kunderna i medeltal fyra gånger i veckan. Kundkretsen med 4 600 registrerade kunder finns i Österbotten. Utöver ägarna ingår i personalen minst tre anställda, och under högsäsongen kan det vara till och med åtta, som delar Gårds Smaks vision om hållbar och lokalproducerad mat.

Startias tjänster stöder och hjälper blivande och startande företagare men även dem som vill vidareutveckla sin egen affärsverksamhet under företagets hela livscykel. När Niklas kontaktade Startias företagsrådgivare Olav Nylund planerade man att starta ett distributionsbolag som komplement till gårdens mjölkproduktion.

– De var beredda att köra igång, säger Nylund.

Gårds Smak har också senare anlitat VASEK i samband med ett utvecklingsprojekt inom företaget.

IMG 1638Niklas och Jonas med den produkt som satte i gång allt.

Intresset är stort 

Intresset för lokalproducerad mat har ökat bland konsumenter och det finns gott om lokala producenter.

– Just nu har vi fler producenter som vill vara med i vår butik än vad vi har möjlighet att ta med. Men vi håller på att jobba så att fler ska kunna komma in, säger Niklas Östman.

Efter att Corona-krisen nådde Finland har inget varit sig likt men för Gårds Smak ser det bra ut. Deras affärsidé funkade redan före pandemin, men efterfrågan på företagets service har vuxit starkt när man har lärt sig att beställa produkter hem under pandemin. Men Jonas påpekar att det finns ju mycket som man kan förbättra hela tiden.

För tillfället levererar företaget varor av cirka trettio andra producenter och planerar att expandera sin verksamhet.

– Egentligen måste man alltid tänka två år framåt. På önskelistan finns att i framtiden ha flera Gårds Smaks förvaringslokaler än bara en, avslöjar Niklas och Jonas.

De vill ändå inte vara bara ett stort jättelager utan de vill att det ska vara lokal också i fortsättningen och att det ska finnas flexibilitet. För att öka effektiviteten och kundvänligheten utvecklar företaget konstant de digitala tjänsterna. Det ska vara så enkelt som möjligt att handla mat på nätet och det är någonting i vilket Gårds Smak vill profilera sig gentemot andra företag inom samma bransch.

Gårds Smak är med i den nationella tävlingen för årets nyföretagare som arrangeras av Nyföretagarcentralerna i Finland r.f.

Årets nyföretagare i Finland och publikens favorit utses i samband med Nyföretagarcentralerna i Finlands delegationsmöte den 17 november 2021.

Ladda ner bild här: bild 1, bild 2

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

20.06.2022 | Nyheter
VASEK har stängt i juli veckorna 28, 29 och 30, det vill säga 11.–29.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 4.7.–31.7.2022.
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera

VASEK på en hållbar resa

10.06.2022 | Nyheter
I slutet av 2021 utarbetade VASEK i enlighet med tidigare strategi en hållbarhetsplan. Under ledning av VASEKs hållbarhetsarbetsgrupp valde hela personalen tillsammans under våren 2021 ut tre huvudmål för organisationen samt deras delmål i FN:s globala agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Personalen bestämde att sträva efter att uppnå målen inom områden; jämställdhet, minskad ojämlikhet och hållbar konsumtion i vardagen...
Läs mera