Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

02.12.2020

Omistajanvaihdos verotus

Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.

– I ett generationsskifte måste man välja ifall man ger företaget som gåva till nästa generation redan under avträdarens livstid eller om den övergår först som arv. Och om man väljer att överföra företaget redan under avträdarens livstid, är det fråga om en gåva eller en överlåtelse av gåvokaraktär? I detta fall kan en del av gåvoskatten undantas, om vissa villkor uppfylls, berättar Grüssner och listar:

– Ägandet av minst 10 procent av aktierna flyttas över och efterträdaren fortsätter att driva företaget. Med att fortsätta driva ett företag avser man uttryckligen att ha en ansvarsfull ställning i företaget, så som att tjänstgöra som vd eller styrelsemedlem.

För att lättnad av gåvoskatt ska vara möjligt måste företaget bedriva verklig näringsverksamhet. Det kan till exempel vara svårt för investeringsbolag eller företag som huvudsakligen ägnar sig åt passiv fastighetsuthyrning att få skattelättnad.

Ett generationsskifte kan också göras genom att företaget säljs till efterträdaren till ett pris som motsvarar dess gängse värde.

– Då kan efterträdaren till exempel förbli skyldig köpesumman till överlåtarna och skulden återbetalas med dividender eller löneinkomster. Om det fortfarande finns skulder kvar efter att överlåtarna dött, kommer arvingarna att ärva skulderna, i vilket fall företagets efterträdare fortsätter att betala skulden till sina syskon.

Grüssner påminner att om företaget säljs till efterträdaren till gängse marknadspris, bör överlåtaren ha ägt företaget eller aktierna längre än tio år, så att denne inte hamnar att betala kapitalvinstskatt på överlåtelsevinsten.

Grüssner betonade att den viktigaste och kanske allra svåraste diskussionen, som man måste ha i generationsskiften, handlar om hur alla överlåtarens arvingar behandlas i generationsskiftet.

– Vem fortsätter företaget? Hur kompenserar man de andra arvingarna för att en av dem får företaget? Fördelningen av tillgångar måste göras så att familjeförhållandena bevaras. Om en av arvingarna fortsätter att driva företaget och de andra får en andel i företaget, kommer de att kunna öka sina inkomster genom dividender som kommer tack vare efterträdarens arbete. Så det är inte bara ett företags ägarskifte, utan en bredare fråga om förmögenhetsplanering i familjen. Dessa frågor måste man våga diskutera öppet.

Under sin föreläsning presenterade Grüssner flera högsta domstolens prejudikat om beskattning av generationsskiften. Senast i detta skede blev det säkert klart för alla deltagare att ett generationsskifte måste planeras noggrant och att man måste kontakta en sakkunnig i tid för att kunna gå igenom alla tänkbara modeller för genomförande och deras effekter på beskattningen.

Se även inspelningarna från de tidigare webbinarierna:

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera