From Koskö with love – Alicia spinner närproducerat garn på Koskö Mill

16.12.2019

Kosko6Alicia Trezise-Segervalls spinneri grundades i en gammal skolbyggnad.

Alicia Trezise-Segervall bytte värmen och trafikstockningarna i Sydney, Australien mot fyra årstider och lugnet i Korsholm, Finland. Det var kärleken som i första hand förde hit henne och det var intresset för handarbete som fick henne att grunda spinneriet Koskö Mill i den gamla skolbyggnaden i Koskö by.

– I det australiensiska skolsystemet hör det till att gör man ett omfattande slutprojekt vid 15 års ålder. Jag valde att tillverka en gammaldags teaterkostym, vilket innebar att jag fick sätta mig in i hur man spinner garn, väver tyg och gör allt på gammaldags vis från första början. Det var då jag fattade tycke för allt det här, berättar Alicia.

Kosko1Alicia gör allt själv, från att tvätta och spinna fårull till att sälja färdiga produkter.

En snabbspolning från Australiens hetta och skolprojektet till Finland och år 2015 för oss till dagen då Alicia fick en liten mängd fårull av grannen, vilket hon gärna ville få kardat och spunnet till garn. Mängden var dock så liten att det visade sig vara omöjligt att få den bearbetad hos något av de finska spinnerierna.

Alicia bestämde sig för att skaffa en egen begagnad kardningsmaskin, och efter att ha undersökt ämnet lite närmare, anskaffade hon även andra maskiner, för att till slut äga ett fullständigt spinneri. Maskineriet är från 1940-talet och har knappt alls blivit moderniserat fram till denna dag.

Kosko2Maskinerna är från 1940-talet och har knapp behövt moderniseras alls.

I dagens läge driver Alicia Koskö Mills företagsverksamhet, som består ungefär till hälften av försäljning av färdigt garn eller annan handarbetsrelaterad utrustning och till hälften av fårullsspinning åt kunder. De kunder som köper varor från Koskö Mills affär kommer huvudsakligen från närregionen, men spinnerikunder har Alicia runtom i Finland, Sverige och till och med Norge.

Kosko5

– Det som är speciellt med mitt garn är att på varje härvas banderoll skriver jag ut hur många kilometer ullen i fråga har transporterats. En stor del av garnsortimentet är producerat väldigt nära och det kan kunden själv kolla på banderollen. Jag har inget ekocertifikat på mitt spinneri, men allt görs så kemikaliefritt som möjligt. Vi har i princip noll avfall, eftersom jag ger ut smutsiga ullrester, som inte går att spinna till garn, till folk som använder det som gödsel, förklarar Alicia.

När Alicia grundade sitt företag fick hon stöd från Startias och VASEKs företagsrådgivare, bland annat med affärsverksamhetsplanen och kalkylerna. De finsk- och svenskspråkiga officiella blanketterna vållade huvudbry med sina svåra ord, men det kunde företagsrådgivaren också hjälpa med. Viktigast av allt var att ha någon att testa sina idéer på och få feedback på affärsverksamhetsplanen samt prissättningen på varorna.

– Det kändes bra att ha någon som sa till ifall jag kom med helt tokiga idéer, skrattar Alicia och fortsätter:

– Överlag tycker jag att det här med att driva ett företag har varit mycket att stå i. Jag anlitar en bokförare och emellanåt har jag haft en praktikant som inventerat och hjälpt till med småplock, men utöver det gör jag allt själv. Men jag klagar inte, utan trivs med företagandet och livet här i Koskö.

Kosko3Från Koskö Mills affär kan man köpa garn och diverse handarbetsutrustning.

Enligt Alicia har antalet finländska spinnerier minskat de senaste åren, men konsumenter är allt mer medvetna om sina val när det gäller garnets ursprung, koldioxidavtryck och miljövänlighet. Närproducerat garn börjar bli lite av ett fenomen bland handarbetsentusiaster, och det kan bara båda gott för Koskö Mill.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera