Friluftsliv som företagsidé

26.06.2018

Herman2 600pxHerman Fogelberg från Södra Vallgrund har erbjudit olika friluftstjänster som bisyssla i många år, men sedan årsskiftet är han egen företagare på heltid. Vintertid ligger fokus på skidpatrullering i svenska fjällen, sommartid på kajakförsäljning och -uthyrning.

Det är en vacker sommarmorgon ute i Kvarkens skärgård, och Herman Fogelberg är i färd med att lossa kajaker från sin trailer vid Sommarösund i Södra Vallgrund. Här har han med sitt företag Education & Outdoor Service sin fasta punkt under sommaren, då fokus ligger på paddling och guidning. Samtidigt är det den första sommaren som han är företagare på heltid.

Herman har i många år sysslat med friluftstjänster som bisyssla vid sidan om sitt läraryrke och rektorskap, men då hans arbetsplats – skolan i Södra Vallgrund, lades ned, började tanken på att bli heltidsföretagare att växa sig allt starkare.

– Det som blev avgörande var lagändringen som gjorde det möjligt att få startstöd även om företaget inte är nygrundat – det räcker med att man övergår till att vara heltidsföretagare. Då man tidigare haft en fast månadslön och dessutom tio veckor sommarsemester, är det självklart att ekonomin varit en tröskel, ler Herman.

Herman5 300pxHan besökte VASEK under en Öppet Hus-dag och fick genast blodad tand för sina idéer.

– Jag mötte ett väldigt engagerat gäng där som trodde på och uppmuntrade mig. När jag senare hade ett möte med företagsrådgivare Olav Nylund, förstärktes känslan av bra service och jag har fått mycket bra hjälp från deras sida, konstaterar Herman.

– Det krävs både mod, visioner och ett grundligt förarbete när man sadlar om från arbetstagare till företagare, fortsätter Olav. – Med bra planering och rätt attityd kommer man långt. Vi hjälper gärna till när någon har en företagsidé i skrivbordslådan och man ska inte tveka att ta kontakt.

Från och med årsskiftet är Herman alltså företagare på heltid med Kvarken Kayak Center som marknadsföringsnamn. Han erbjuder föreläsningar inom utomhuspedagogik, friluftsliv och Världsarvet Kvarkens skärgård, guidade turer alla årstider – på skidor, på långfärdsskridskor, med cykel, till fots eller med kajak samt även skolning och kurser i utförsåkning, friluftsliv och segling.

Vintertid ligger fokus på skidåkning och Herman fungerar då som skidpatrullör i Hemavan-Tärnaby i svenska fjällen. Sommartid ligger tyngdpunkten på uthyrning av kajaker, samt framöver även kanoter och kanadensare.

Herman10 600pxFörutom kajaker hyr Herman även ut SUP-bräder samt ordnar guidade turer. Han importerar och säljer kajaker av svenska märket Melker, som han är ambassadör för.

– Jag importerar, säljer och hyr ut kajaker av det svenska märket Melker, som jag är ambassadör för i Finland. Jag ordnar även guidade turer – vi har fantastiska paddlingsvatten här och med kajak tar man sig enkelt fram till ställen man inte når med motorbåt, konstaterar Herman, som själv paddlat i 25 års tid.

– Det är en rofylld motionsform som alla kan lära sig, och inte så väderberoende som man kan tro. Tält, sovsäckar och mat får man enkelt med sig och man får uppleva alla naturelement på nära håll – havet, fågellivet och faunan. Att paddla är som att vandra på fast på vattnet, brukar min fru säga, fortsätter Herman.

Uthyrningen sker i huvudsak från Södra Vallgrund och Vasa, men allt är möjligt enligt överenskommelse.

– Jag är med i Visit Vasas online-bokningssystem, och även därifrån har jag fått mycket bra bemötande, säger Herman.

Vid Sommarösund erbjuder han även SUP-brädor för uthyrning, och ytterligare ett ben han kan stå på är de massagetjänster han erbjuder, eftersom han sedan några år tillbaka även är utbildad massör.

Herman13 600pxHerman ordnar även guidade kajakturer och anser att vi i våra trakter har fantastiska paddlingsvatten. – Med kajak tar man sig enkelt kan fram till ställen man inte når med motorbåt.

 

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Anna Sand samt privata bilder



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera