Från passion till butik

04.11.2019

Tottis 4Mia Thel öppnade i september en affär med fokus på olika hundartiklar i Laihela. Hennes egna hundar hör förstås också till inventarierna i affären.

Mia gjorde sin hobby till heltidsföretag

Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.

– Jag grundade eget företag, Hundskola Tottis, redan för sex år sedan och har vid sidan om mitt vanliga jobb erbjudit olika skolningstjänster gällande hundsport – något som jag själv också sysslat med i väldigt många år, inleder Mia.

Tottis 7I sitt sortiment har Mia valt att fokusera på tillbehör och artiklar som behövs inom olika hundpsorter, men här finns även leksaker, mat och annat.

Till Tottis utbud hör olika former av lydnadskurser, spårningskurser samt eftersökningskurser, både i form av privatlektioner samt för grupper och föreningar.  Att nu ta följande steg och bli företagare på heltid kändes naturligt för Mia, som hade en lång arbetsväg till Karleb.

– Jag kände också allt mer att jag ville pröva på detta. För att få svar på de frågor jag hade vände jag mig till VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari, som jag fått fin hjälp av. Det visade sig att jag hade möjlighet att få startstöd trots att jag redan hade ett existerande företag, och när det positiva stödbeslutet kom vågade jag äntligen säga upp mig från min tjänst, fortsätter Mia.

I september öppnade hon sin affär och responsen från kunderna har varit positiv.

– Många kommer långväga ifrån och är förvånade över att en dylik specialaffär finns på en så pass liten ort som Laihela. Tack vare min långa erfarenhet inom branschen har jag fått en stor bekantskapskrets med samma intresse, vilket varit till fördel.

 

Tottis 3Mia Thel ger gärna goda råd på köpet och hjälper till och bär ut varorna till kundernas bilar.

Det finns ingen motsvarande butik i närheten och hennes fokus ligger främst på just olika artiklar för träning och tävling med hundar, men i affären säljs även hundmat av hög kvalitet, leksaker och andra tillbehör. Fastigheten erbjuder stor och gratis parkering, där det är enkelt att lasta även större inköp direkt i bilen.

– Kundbetjäning är viktigt och jag hjälper gärna till med hundskolning och att välja lämplig utrustning, tillägger Mia.

Planen är att utvidga sortimentet vartefter, och eventuellt också starta en webbshop i framtiden.

– Jag tar ett steg i taget, och satsar med försiktighet. Det var viktigt för mig att inte ta några lån för att kunna öppna affären, och jag erbjuder fortsättningvis samma skolningstjänster som tidigare.

Tottis 11Mia Thel har jobbat med hundträning och olika lydnadskurser i många år. Dessa tjänster fortsätter som tidigare vid sidan om butiken.

På VASEK har Antti Alasaari bistått med respons och kommentarer på Mias affärsplan och budget, och konstaterar att en dylik butik är ett välkommet inslag i Laihela centrum.

– Mia har gjort business av sin stora hobby och hon är en flitig och driftig person. Här kan kunderna inte enbart göra inköp, utan även få tips och goda råd.

Tottis 8

Mia är i sin tur tacksam för möjligheten att även i fortsättningen ha kontakt med VASEK.

– Det känns skönt att veta att dörren inte stängs bara för att jag nu är igång, utan att man när som helst kan vända sig dit med sina frågor.


Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand och Pia Asell‹ Gå till "Nyheter"

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Nyheter
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Läs mera

Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020 | Nyheter
Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.
Läs mera

Klimatfrågor mer framträdande på EnergyWeek

12.02.2020 | Nyheter
Arrangemangen för Vaasa EnergyWeek är i det mest intensiva skedet, och registreringen för energibranschens spetsevenemang i Vasa stadshus 16–19 mars öppnades i början av året. Eventet förväntas locka över 4 600 deltagare.
Läs mera

Hav, energi, passion – den perfekta gåvan för samarbetspartner

07.02.2020 | Nyheter
Vad kan man ge som present för en företagsgäst eller samarbetspartner? Gåvan kan inte vara någonting att dricka eller sådant som annars är svårt att ha med sig i flygplanet. Gåvan borde vara någonting från Vasaregionen och lokalt, men någonting som passar för alla. Den får inte föråldras i lagret, för man måste ju ha dem alltid tillgänglig, även för...
Läs mera

Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020 | Nyheter
Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.
Läs mera

Förbered dig på allt, fixa dina dokument i skick

27.01.2020 | Nyheter
Överraskande sjukdomsattack, skilsmässa, reklamationstvist med en kund, meningsskiljaktigheter inom bolaget. Jobbiga situationer, och dem kan man ju inte alltid helt undvika. Men man kan och det lönar sig att förbereda sig för dem på bästa möjliga sätt. Med hjälp av en expert.
Läs mera

Elisa Havusela ny ägare till Disponentservice Hissa Ab

24.01.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet gjordes ett länge planerat och väl förberett ägarbyte vid vasaföretaget Disponentservice Hissa Ab, som grundades 1983. Ägaren Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, överlät då ägandet till Elisa Havusela, och fortsätter själv som deltidsanställd.
Läs mera

Undvik onödiga misstag även som lättföretagare

24.01.2020 | Nyheter
Vad betyder lättföretagare egentligen? Och är det fråga om företagande överhuvudtaget? Lättföretagande har blivit ett populärt sätt att starta eget, för det passar bra då man vill jobba på deltid vid sidan om lönearbetet eller studierna.
Läs mera