Från passion till butik

04.11.2019

Tottis 4Mia Thel öppnade i september en affär med fokus på olika hundartiklar i Laihela. Hennes egna hundar hör förstås också till inventarierna i affären.

Mia gjorde sin hobby till heltidsföretag

Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.

– Jag grundade eget företag, Hundskola Tottis, redan för sex år sedan och har vid sidan om mitt vanliga jobb erbjudit olika skolningstjänster gällande hundsport – något som jag själv också sysslat med i väldigt många år, inleder Mia.

Tottis 7I sitt sortiment har Mia valt att fokusera på tillbehör och artiklar som behövs inom olika hundpsorter, men här finns även leksaker, mat och annat.

Till Tottis utbud hör olika former av lydnadskurser, spårningskurser samt eftersökningskurser, både i form av privatlektioner samt för grupper och föreningar.  Att nu ta följande steg och bli företagare på heltid kändes naturligt för Mia, som hade en lång arbetsväg till Karleb.

– Jag kände också allt mer att jag ville pröva på detta. För att få svar på de frågor jag hade vände jag mig till VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari, som jag fått fin hjälp av. Det visade sig att jag hade möjlighet att få startstöd trots att jag redan hade ett existerande företag, och när det positiva stödbeslutet kom vågade jag äntligen säga upp mig från min tjänst, fortsätter Mia.

I september öppnade hon sin affär och responsen från kunderna har varit positiv.

– Många kommer långväga ifrån och är förvånade över att en dylik specialaffär finns på en så pass liten ort som Laihela. Tack vare min långa erfarenhet inom branschen har jag fått en stor bekantskapskrets med samma intresse, vilket varit till fördel.

 

Tottis 3Mia Thel ger gärna goda råd på köpet och hjälper till och bär ut varorna till kundernas bilar.

Det finns ingen motsvarande butik i närheten och hennes fokus ligger främst på just olika artiklar för träning och tävling med hundar, men i affären säljs även hundmat av hög kvalitet, leksaker och andra tillbehör. Fastigheten erbjuder stor och gratis parkering, där det är enkelt att lasta även större inköp direkt i bilen.

– Kundbetjäning är viktigt och jag hjälper gärna till med hundskolning och att välja lämplig utrustning, tillägger Mia.

Planen är att utvidga sortimentet vartefter, och eventuellt också starta en webbshop i framtiden.

– Jag tar ett steg i taget, och satsar med försiktighet. Det var viktigt för mig att inte ta några lån för att kunna öppna affären, och jag erbjuder fortsättningvis samma skolningstjänster som tidigare.

Tottis 11Mia Thel har jobbat med hundträning och olika lydnadskurser i många år. Dessa tjänster fortsätter som tidigare vid sidan om butiken.

På VASEK har Antti Alasaari bistått med respons och kommentarer på Mias affärsplan och budget, och konstaterar att en dylik butik är ett välkommet inslag i Laihela centrum.

– Mia har gjort business av sin stora hobby och hon är en flitig och driftig person. Här kan kunderna inte enbart göra inköp, utan även få tips och goda råd.

Tottis 8

Mia är i sin tur tacksam för möjligheten att även i fortsättningen ha kontakt med VASEK.

– Det känns skönt att veta att dörren inte stängs bara för att jag nu är igång, utan att man när som helst kan vända sig dit med sina frågor.


Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand och Pia Asell



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera