Från passion till butik

04.11.2019

Tottis 4Mia Thel öppnade i september en affär med fokus på olika hundartiklar i Laihela. Hennes egna hundar hör förstås också till inventarierna i affären.

Mia gjorde sin hobby till heltidsföretag

Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.

– Jag grundade eget företag, Hundskola Tottis, redan för sex år sedan och har vid sidan om mitt vanliga jobb erbjudit olika skolningstjänster gällande hundsport – något som jag själv också sysslat med i väldigt många år, inleder Mia.

Tottis 7I sitt sortiment har Mia valt att fokusera på tillbehör och artiklar som behövs inom olika hundpsorter, men här finns även leksaker, mat och annat.

Till Tottis utbud hör olika former av lydnadskurser, spårningskurser samt eftersökningskurser, både i form av privatlektioner samt för grupper och föreningar.  Att nu ta följande steg och bli företagare på heltid kändes naturligt för Mia, som hade en lång arbetsväg till Karleb.

– Jag kände också allt mer att jag ville pröva på detta. För att få svar på de frågor jag hade vände jag mig till VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari, som jag fått fin hjälp av. Det visade sig att jag hade möjlighet att få startstöd trots att jag redan hade ett existerande företag, och när det positiva stödbeslutet kom vågade jag äntligen säga upp mig från min tjänst, fortsätter Mia.

I september öppnade hon sin affär och responsen från kunderna har varit positiv.

– Många kommer långväga ifrån och är förvånade över att en dylik specialaffär finns på en så pass liten ort som Laihela. Tack vare min långa erfarenhet inom branschen har jag fått en stor bekantskapskrets med samma intresse, vilket varit till fördel.

 

Tottis 3Mia Thel ger gärna goda råd på köpet och hjälper till och bär ut varorna till kundernas bilar.

Det finns ingen motsvarande butik i närheten och hennes fokus ligger främst på just olika artiklar för träning och tävling med hundar, men i affären säljs även hundmat av hög kvalitet, leksaker och andra tillbehör. Fastigheten erbjuder stor och gratis parkering, där det är enkelt att lasta även större inköp direkt i bilen.

– Kundbetjäning är viktigt och jag hjälper gärna till med hundskolning och att välja lämplig utrustning, tillägger Mia.

Planen är att utvidga sortimentet vartefter, och eventuellt också starta en webbshop i framtiden.

– Jag tar ett steg i taget, och satsar med försiktighet. Det var viktigt för mig att inte ta några lån för att kunna öppna affären, och jag erbjuder fortsättningvis samma skolningstjänster som tidigare.

Tottis 11Mia Thel har jobbat med hundträning och olika lydnadskurser i många år. Dessa tjänster fortsätter som tidigare vid sidan om butiken.

På VASEK har Antti Alasaari bistått med respons och kommentarer på Mias affärsplan och budget, och konstaterar att en dylik butik är ett välkommet inslag i Laihela centrum.

– Mia har gjort business av sin stora hobby och hon är en flitig och driftig person. Här kan kunderna inte enbart göra inköp, utan även få tips och goda råd.

Tottis 8

Mia är i sin tur tacksam för möjligheten att även i fortsättningen ha kontakt med VASEK.

– Det känns skönt att veta att dörren inte stängs bara för att jag nu är igång, utan att man när som helst kan vända sig dit med sina frågor.


Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand och Pia Asell‹ Gå till "Nyheter"

Lämna bilen hemma och låt samåkningsapplikationen sköta transporten

13.11.2019 | Nyheter
Tänk om du kunde lämna bilen hemma och i stället logga in i mobilapplikationen för att se om någon i närområdet har plats för en i sin bil eller taxi. Eller välja egen bil och kolla i appen ifall någon är på väg åt samma håll och behöver skjuts.
Läs mera

Vasaregionen väl framme i ryska resemedia

11.11.2019 | Nyheter
I juli besökte fyra representanter från ryska turisminriktade medier Vasaregionen för att bekanta sig med våra attraktioner och den vackra naturen. Det var inget slumpmässigt besök, även om området nog väckt intresse i grannlandet i öst på sistone, utan bakom det hela ligger företagsgruppsprojektet Archipelago Attractions.
Läs mera

Kjell Nydahl är Årets 2019 ägarskiftesexpert

06.11.2019 | Nyheter
Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK belönades som Årets 2019 ägarskiftesexpert. Priset utdelades på Ägarskifte 2019-konferensen i Helsingfors.
Läs mera

Från passion till butik

04.11.2019 | Nyheter
Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.
Läs mera

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.
Läs mera

Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019 | Nyheter
Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande.
Läs mera

Norwegian lanserar 1.11 ny inrikeslinje till Vasa från Helsingfors

24.10.2019 | Nyheter
Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i Finland och lanserar ny inrikeslinje mellan Helsingfors-Vanda och Vasa. Med start första november kommer Norwegian att flyga mellan Helsingfors och Vasa två gånger i veckan, på måndagar och fredagar.
Läs mera

Vasa kräver: Vasagatorna bör ges en Vasaidentitet

23.10.2019 | Nyheter
I Vasa har man med oro lagt märke till att Vasagator på olika håll i Finland – och rentav i världen – inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna saknar såväl havsutsikt, Strömsö som även världsarv. Inte ens antalet soliga dagar motsvarar nivån i Vasa.
Läs mera