Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021

Ytypyykkarit 7

Katri Soisalo i Storkyro lämnade i våras sitt arbete som hemvårdare på kommunen för att starta upp egen tvätteriverksamhet. Med VASEKs hjälp söktes både startpeng och investeringsstöd och nu har hon äntligen kommit i gång med verksamheten.

I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.

Katri Soisalo är utbildad närvårdare och har ett förflutet inom hemvården i kommunen. Hon är även förtroendevald och via sina kontakter i kommunen och sin förman, fick hon höra om en lagändring som föranledde förändringar gällande kommunens hantering av tvätt framöver. När chansen att ta över en del av kommunens tvätteriuppdrag uppstod, kontaktade Katri företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK och nyföretagscentrum Startia för att diskutera möjligheterna som öppnade sig.

– Jag har alltid då och då tänkt på och drömt om att bli egen företagare, men modet och den djärvhet som krävs har inte tidigare räckt till. Nu uppenbarade sig däremot det rätta tillfället och tack vare enorm hjälp från VASEKs sida, vågade jag fatta det slutliga beslutet, inleder Katri.

Alasaari arrangerade ett inledande möte med kommunens representanter, och efter det har det blivit flera uppföljande möten.

– Han har också bidragit med ovärderlig hjälp då det gäller alla stödansökningar – startstöd, investeringsstöd och det så kallade Leader Pönkä-stödet, fortsätter Katri. Jag har gjort allt pappersarbetet tillsammans med Antti och om det inte vore för honom och att VASEK erbjuder dessa tjänster, skulle jag inte sitta här idag, medger Katri.

Ytypyykkarit 3Maskinen för mattvätt är oumbärlig i arbetet eftersom fokus långt kommer att ligga på just mattor. Men tack vare avtal med kommunens hemvårdsklienter har Katri också en grund att stå på då det gäller vanligt byk, såsom sängkläder och dylikt.

Företaget registrerades i maj och de efterföljande veckorna gick åt till att beställa all nödvändig utrustning i form av industritvättmaskiner, torktumlare, mangel, mattvättningsmaskin, torkställningar och så vidare.

– Det här är inte maskiner som finns i butikshyllan eller ens i lager – de tillverkas på beställning , vilket innebär att väntetiden är flera veckor. Jag var också tvungen att vänta med beställningarna tills stödbesluten hade kommit och det tog därför sin tid innan jag kom igång med själva tvätteriverksamheten, berättar Katri vidare.

Hon riktar sig till såväl privata kunder som till företagskunder, och genom de avtal som arbetats fram med hjälp av VASEK, har hon också avtal med en stor del av hemvårdens klienter – något som utgör en bra plattform för hennes verksamhet.

Ytypyykkarit 8Färdigt manglade lakan och dukar är lyx att få hem för många, som inte själva kan eller har möjlighet att utföra arbetet i sin bostad.

Till Katris tvätteri kan man lämna alla typer av textilier som tål vattentvätt, men hon gissar att fokus kommer att ligga på mattor. Någon vidare marknadsföring har hon ännu inte hunnit göra, men kommer i första hand att använda sig av sociala medier och fokusera på Kyrolandet. Målsättningen är att få så mycket arbete att det så småningom också ska räcka till en eller två anställda.

Eftersom hallen är helt nybyggd fick hon möjlighet att själv delta i planeringen av de utrymmen hon hyr, och de är därför anpassade efter verksamheten.

– Men jag drömmer också om att någon gång kunna bygga en egen hall, med några extra företagsutrymmen att hyra ut, berättar Katri.

Antti Alasaari är inte förvånad över hennes drömmar.

– Katri lämnade ett ”säkert” jobb som kommunalt anställd för att ge sig in i företagandet och allt vad det kräver. Tack vare hennes goda nätverk i kommunen och en stor portion flit, glädje och målmedvetenhet har hon vad som krävs för att lyckas som företagare, avrundar han.

 

Text och bild: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lyckat företagsköp ger större muskler

19.10.2021 | Nyheter
I våras blev ingenjörsbyrån och underleverantörsföretaget Esko Group en del av Scansolo, och ett halvår efter att företagsaffären gjordes, är nu det praktiska arbetet med att verkställa fusionen i full gång. Det var många pusselbitar som skulle läggas innan köpebreven kunde skrivas under, och VD Markku Rinnasto medger utan omsvep att utan VASEKs hjälp skulle processen ha varit betydligt mer utmanande.
Läs mera

Företagen tror att flygresandet återhämtar sig – det finns behov av flera flygförbindelser

19.10.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Österbottens handelskammare gjorde i oktober en flygenkät, som skickades till cirka 600 företag i Vasaregionen. Även Vasa Företagare skickade enkäten till sina medlemsföretag. 207 företag i regionen svarade på enkäten.
Läs mera

Nya styrelsemedlemmar till VASEKs styrelse vid extra bolagsstämma

14.10.2021 | Nyheter
VASEKs extra bolagsstämma hölls den 11 oktober på begäran av bolagets ägarkommuner. På grund av kommunalvalet ville ägarkommunerna uppdatera sina representanter i styrelsen för det regionala utvecklingsbolaget.
Läs mera

Alla drar nytta av ett hållbart ledarskap: arbetstagaren, arbetsgivaren, i slutändan själva arbetet

14.10.2021 | Nyheter
Under webbinariet som anordnades av projektet Future Cleantech Solutions den 7 oktober höll föreläsare, förändringsledare och utbildaren Ulrika Sedin en föreläsning om hållbart ledarskap i en föränderlig värld. Moderator för webbinariet var Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare hos Future Cleantech Solutions. Intresset var stort med över 300 anmälda från både svenska och finska sidan av Kvarken.
Läs mera

Det finns hundratals lediga arbetsplatser i Vasaregionen – företagen lockar talanger tillsammans

13.10.2021 | Nyheter
Sex företag och organisationer i Vasaregionen samt Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Vasa stad satsar på en gemensam rekryteringskampanj för att få kompetent arbetskraft till regionen. Med i kampanjen är Hitachi Energy, Mirka, Vasa Centralsjukhus, Wapice, VEO och Wärtsilä.
Läs mera

EnergyWeek ordnas i mars 2022

12.10.2021 | Nyheter
EnergyWeek, det mest betydelsefulla internationella nätverknings- och businessevenemanget för energibranschen i de Nordiska länderna, kommer återigen den 21–25 mars 2022, denna gång som femdagars evenemang i stället för fyra dagar som tidigare år. Anmälan till evenemanget öppnas i början av nästa år och nu redan har nästan 200 utställare bekräftat sitt deltagande i evenemanget.
Läs mera

Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021 | Nyheter
I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.
Läs mera

Det går inte att lägga ut företagarens ansvar för företagets ekonomi

04.10.2021 | Nyheter
I bästa fall är en bokföringsbyrå en guldvärdig hjälp för en företagare och särskilt för en ny företagare. Bokföringsbyrån kan bland annat utföra företagets redovisnings- och andra ekonomiförvaltningsuppgifter, så det är inte sak samma vilken bokföringsbyrå man väljer för sitt företag. Flera bokföringsbyråer erbjuder även andra tjänster än bara ekonomiförvaltning.
Läs mera