Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021

Ytypyykkarit 7

Katri Soisalo i Storkyro lämnade i våras sitt arbete som hemvårdare på kommunen för att starta upp egen tvätteriverksamhet. Med VASEKs hjälp söktes både startpeng och investeringsstöd och nu har hon äntligen kommit i gång med verksamheten.

I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.

Katri Soisalo är utbildad närvårdare och har ett förflutet inom hemvården i kommunen. Hon är även förtroendevald och via sina kontakter i kommunen och sin förman, fick hon höra om en lagändring som föranledde förändringar gällande kommunens hantering av tvätt framöver. När chansen att ta över en del av kommunens tvätteriuppdrag uppstod, kontaktade Katri företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK och nyföretagscentrum Startia för att diskutera möjligheterna som öppnade sig.

– Jag har alltid då och då tänkt på och drömt om att bli egen företagare, men modet och den djärvhet som krävs har inte tidigare räckt till. Nu uppenbarade sig däremot det rätta tillfället och tack vare enorm hjälp från VASEKs sida, vågade jag fatta det slutliga beslutet, inleder Katri.

Alasaari arrangerade ett inledande möte med kommunens representanter, och efter det har det blivit flera uppföljande möten.

– Han har också bidragit med ovärderlig hjälp då det gäller alla stödansökningar – startstöd, investeringsstöd och det så kallade Leader Pönkä-stödet, fortsätter Katri. Jag har gjort allt pappersarbetet tillsammans med Antti och om det inte vore för honom och att VASEK erbjuder dessa tjänster, skulle jag inte sitta här idag, medger Katri.

Ytypyykkarit 3Maskinen för mattvätt är oumbärlig i arbetet eftersom fokus långt kommer att ligga på just mattor. Men tack vare avtal med kommunens hemvårdsklienter har Katri också en grund att stå på då det gäller vanligt byk, såsom sängkläder och dylikt.

Företaget registrerades i maj och de efterföljande veckorna gick åt till att beställa all nödvändig utrustning i form av industritvättmaskiner, torktumlare, mangel, mattvättningsmaskin, torkställningar och så vidare.

– Det här är inte maskiner som finns i butikshyllan eller ens i lager – de tillverkas på beställning , vilket innebär att väntetiden är flera veckor. Jag var också tvungen att vänta med beställningarna tills stödbesluten hade kommit och det tog därför sin tid innan jag kom igång med själva tvätteriverksamheten, berättar Katri vidare.

Hon riktar sig till såväl privata kunder som till företagskunder, och genom de avtal som arbetats fram med hjälp av VASEK, har hon också avtal med en stor del av hemvårdens klienter – något som utgör en bra plattform för hennes verksamhet.

Ytypyykkarit 8Färdigt manglade lakan och dukar är lyx att få hem för många, som inte själva kan eller har möjlighet att utföra arbetet i sin bostad.

Till Katris tvätteri kan man lämna alla typer av textilier som tål vattentvätt, men hon gissar att fokus kommer att ligga på mattor. Någon vidare marknadsföring har hon ännu inte hunnit göra, men kommer i första hand att använda sig av sociala medier och fokusera på Kyrolandet. Målsättningen är att få så mycket arbete att det så småningom också ska räcka till en eller två anställda.

Eftersom hallen är helt nybyggd fick hon möjlighet att själv delta i planeringen av de utrymmen hon hyr, och de är därför anpassade efter verksamheten.

– Men jag drömmer också om att någon gång kunna bygga en egen hall, med några extra företagsutrymmen att hyra ut, berättar Katri.

Antti Alasaari är inte förvånad över hennes drömmar.

– Katri lämnade ett ”säkert” jobb som kommunalt anställd för att ge sig in i företagandet och allt vad det kräver. Tack vare hennes goda nätverk i kommunen och en stor portion flit, glädje och målmedvetenhet har hon vad som krävs för att lyckas som företagare, avrundar han.

 

Text och bild: Anna Sand/bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera