Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021

Ytypyykkarit 7

Katri Soisalo i Storkyro lämnade i våras sitt arbete som hemvårdare på kommunen för att starta upp egen tvätteriverksamhet. Med VASEKs hjälp söktes både startpeng och investeringsstöd och nu har hon äntligen kommit i gång med verksamheten.

I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.

Katri Soisalo är utbildad närvårdare och har ett förflutet inom hemvården i kommunen. Hon är även förtroendevald och via sina kontakter i kommunen och sin förman, fick hon höra om en lagändring som föranledde förändringar gällande kommunens hantering av tvätt framöver. När chansen att ta över en del av kommunens tvätteriuppdrag uppstod, kontaktade Katri företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK och nyföretagscentrum Startia för att diskutera möjligheterna som öppnade sig.

– Jag har alltid då och då tänkt på och drömt om att bli egen företagare, men modet och den djärvhet som krävs har inte tidigare räckt till. Nu uppenbarade sig däremot det rätta tillfället och tack vare enorm hjälp från VASEKs sida, vågade jag fatta det slutliga beslutet, inleder Katri.

Alasaari arrangerade ett inledande möte med kommunens representanter, och efter det har det blivit flera uppföljande möten.

– Han har också bidragit med ovärderlig hjälp då det gäller alla stödansökningar – startstöd, investeringsstöd och det så kallade Leader Pönkä-stödet, fortsätter Katri. Jag har gjort allt pappersarbetet tillsammans med Antti och om det inte vore för honom och att VASEK erbjuder dessa tjänster, skulle jag inte sitta här idag, medger Katri.

Ytypyykkarit 3Maskinen för mattvätt är oumbärlig i arbetet eftersom fokus långt kommer att ligga på just mattor. Men tack vare avtal med kommunens hemvårdsklienter har Katri också en grund att stå på då det gäller vanligt byk, såsom sängkläder och dylikt.

Företaget registrerades i maj och de efterföljande veckorna gick åt till att beställa all nödvändig utrustning i form av industritvättmaskiner, torktumlare, mangel, mattvättningsmaskin, torkställningar och så vidare.

– Det här är inte maskiner som finns i butikshyllan eller ens i lager – de tillverkas på beställning , vilket innebär att väntetiden är flera veckor. Jag var också tvungen att vänta med beställningarna tills stödbesluten hade kommit och det tog därför sin tid innan jag kom igång med själva tvätteriverksamheten, berättar Katri vidare.

Hon riktar sig till såväl privata kunder som till företagskunder, och genom de avtal som arbetats fram med hjälp av VASEK, har hon också avtal med en stor del av hemvårdens klienter – något som utgör en bra plattform för hennes verksamhet.

Ytypyykkarit 8Färdigt manglade lakan och dukar är lyx att få hem för många, som inte själva kan eller har möjlighet att utföra arbetet i sin bostad.

Till Katris tvätteri kan man lämna alla typer av textilier som tål vattentvätt, men hon gissar att fokus kommer att ligga på mattor. Någon vidare marknadsföring har hon ännu inte hunnit göra, men kommer i första hand att använda sig av sociala medier och fokusera på Kyrolandet. Målsättningen är att få så mycket arbete att det så småningom också ska räcka till en eller två anställda.

Eftersom hallen är helt nybyggd fick hon möjlighet att själv delta i planeringen av de utrymmen hon hyr, och de är därför anpassade efter verksamheten.

– Men jag drömmer också om att någon gång kunna bygga en egen hall, med några extra företagsutrymmen att hyra ut, berättar Katri.

Antti Alasaari är inte förvånad över hennes drömmar.

– Katri lämnade ett ”säkert” jobb som kommunalt anställd för att ge sig in i företagandet och allt vad det kräver. Tack vare hennes goda nätverk i kommunen och en stor portion flit, glädje och målmedvetenhet har hon vad som krävs för att lyckas som företagare, avrundar han.

 

Text och bild: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

09.08.2022 | Nyheter
En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har...
Läs mera

Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022 | Nyheter
Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt.
Läs mera

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera