Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021

Ytypyykkarit 7

Katri Soisalo i Storkyro lämnade i våras sitt arbete som hemvårdare på kommunen för att starta upp egen tvätteriverksamhet. Med VASEKs hjälp söktes både startpeng och investeringsstöd och nu har hon äntligen kommit i gång med verksamheten.

I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.

Katri Soisalo är utbildad närvårdare och har ett förflutet inom hemvården i kommunen. Hon är även förtroendevald och via sina kontakter i kommunen och sin förman, fick hon höra om en lagändring som föranledde förändringar gällande kommunens hantering av tvätt framöver. När chansen att ta över en del av kommunens tvätteriuppdrag uppstod, kontaktade Katri företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK och nyföretagscentrum Startia för att diskutera möjligheterna som öppnade sig.

– Jag har alltid då och då tänkt på och drömt om att bli egen företagare, men modet och den djärvhet som krävs har inte tidigare räckt till. Nu uppenbarade sig däremot det rätta tillfället och tack vare enorm hjälp från VASEKs sida, vågade jag fatta det slutliga beslutet, inleder Katri.

Alasaari arrangerade ett inledande möte med kommunens representanter, och efter det har det blivit flera uppföljande möten.

– Han har också bidragit med ovärderlig hjälp då det gäller alla stödansökningar – startstöd, investeringsstöd och det så kallade Leader Pönkä-stödet, fortsätter Katri. Jag har gjort allt pappersarbetet tillsammans med Antti och om det inte vore för honom och att VASEK erbjuder dessa tjänster, skulle jag inte sitta här idag, medger Katri.

Ytypyykkarit 3Maskinen för mattvätt är oumbärlig i arbetet eftersom fokus långt kommer att ligga på just mattor. Men tack vare avtal med kommunens hemvårdsklienter har Katri också en grund att stå på då det gäller vanligt byk, såsom sängkläder och dylikt.

Företaget registrerades i maj och de efterföljande veckorna gick åt till att beställa all nödvändig utrustning i form av industritvättmaskiner, torktumlare, mangel, mattvättningsmaskin, torkställningar och så vidare.

– Det här är inte maskiner som finns i butikshyllan eller ens i lager – de tillverkas på beställning , vilket innebär att väntetiden är flera veckor. Jag var också tvungen att vänta med beställningarna tills stödbesluten hade kommit och det tog därför sin tid innan jag kom igång med själva tvätteriverksamheten, berättar Katri vidare.

Hon riktar sig till såväl privata kunder som till företagskunder, och genom de avtal som arbetats fram med hjälp av VASEK, har hon också avtal med en stor del av hemvårdens klienter – något som utgör en bra plattform för hennes verksamhet.

Ytypyykkarit 8Färdigt manglade lakan och dukar är lyx att få hem för många, som inte själva kan eller har möjlighet att utföra arbetet i sin bostad.

Till Katris tvätteri kan man lämna alla typer av textilier som tål vattentvätt, men hon gissar att fokus kommer att ligga på mattor. Någon vidare marknadsföring har hon ännu inte hunnit göra, men kommer i första hand att använda sig av sociala medier och fokusera på Kyrolandet. Målsättningen är att få så mycket arbete att det så småningom också ska räcka till en eller två anställda.

Eftersom hallen är helt nybyggd fick hon möjlighet att själv delta i planeringen av de utrymmen hon hyr, och de är därför anpassade efter verksamheten.

– Men jag drömmer också om att någon gång kunna bygga en egen hall, med några extra företagsutrymmen att hyra ut, berättar Katri.

Antti Alasaari är inte förvånad över hennes drömmar.

– Katri lämnade ett ”säkert” jobb som kommunalt anställd för att ge sig in i företagandet och allt vad det kräver. Tack vare hennes goda nätverk i kommunen och en stor portion flit, glädje och målmedvetenhet har hon vad som krävs för att lyckas som företagare, avrundar han.

 

Text och bild: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera