Frågor till företagsrådgivare: Vilken företagsform passar bäst om du ska starta ensam?

21.10.2021

pexels burst 374085

Den som planerar att starta ett företag ensam bör bekanta sig med olika företagsformer. Den mest kända företagsformen för de flesta är enskild näringsidkare, dvs. företagare med firma. Men även lättföretagande, som har ökat sin popularitet särskilt under de senaste åren, kan också vara ett alternativ värt att överväga för många. Och hur är det med andra företagsformer – lönar det sig att starta ett aktiebolag, ett kommanditbolag eller ett andelslag på egen hand? I den här texten berättar våra företagsrådgivare om vad man borde ta i beaktande när man väljer företagsform.

Enskild näringsidkare eller lättföretagare?

– Enskild näringsidkare och lättföretagande är kanske de enklaste och lättaste sätten att starta eget men det finns dock många skillnader mellan dem. Lättföretagandet är egentligen ingen företagsform utan ett sätt att arbeta företagarmässigt. Det finns skillnader bland olika faktureringstjänster som erbjuds till en lättföretagare i huruvida tjänsten man får ett FO-nummer eller inte, berättar företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars.

Lättföretagande kan vara ett lämpligt alternativ om man driver verksamheten som bisyssla eller i mycket liten skala. Ifall omsättningen växer mycket, kommer faktureringstjänstavgifterna att öka medan bokföraren för en enskild näringsidkare alltid kan fakturera samma fasta belopp, oavsett omsättningens storlek. Lättföretagandet passar bäst för tjänstesektorn, eftersom den inte är lämplig för försäljning av produkter.

– Om man vill branda sitt företag eller sina tjänster kan det inte skyddas när en faktureringstjänst används. Men om man registrerar ett firmanamn är det skyddat och ingen annan kan använda det. Lättföretagandet kan vara ett bra sätt att testa marknaden eller ens egen företagsidé. Om du vill jobba heltid som företagare, kan enskild näringsidkare vara ett bättre alternativ, påpekar Tommi Virkama, Nyföretagscentrum Startias direktör.

 Vilka andra alternativ finns det?

– Till exempel kan du också skapa ett andelslag på egen hand, men det är en särskilt praktisk affärsform inom en sektor som har en hel del egenföretagare, till exempel kultursektorn. I ett andelslag kan företagare samverka på ett sådant sätt att deras tjänster kompletterar varandra. Till exempel kan även lokal-, marknadsförings- och administrationskostnader delas i andelslag, säger Virkama.

Om man redan innan man grundar ett företag vet att man tänker sikta på större och kanske internationella arenor, kan ett aktiebolag vara en bra lösning. Man kan bilda ett aktiebolag ensam.

– Valet av företagsform beror bland annat på finansieringsbehov och eventuella framtida investeringar. Om man strävar efter stark tillväxt, gör stora investeringar och behöver ett lån, lönar det sig att välja  aktiebolag och ta ett lån i aktiebolagets namn, snarare än att ta det i eget namn, som till exempel en företagare med firma. En företagare med firma är personligen ansvarig för skyldigheterna i sitt företag, medan aktiebolaget är en egen juridisk person, säger Räihä-Pundars.

– Ur ett skatte- och inkomstperspektiv kan ett aktiebolag också vara ett bättre alternativ när omsättningen och inkomstnivåerna blir stora. I ett aktiebolag ligger riskerna hos bolaget — företagarens risker gäller endast de pengar man investerar i bolaget och eventuella  finansieringsgarantin, fortsätter Räihä-Pundars.

I ett kommanditbolag kan man agera som en egenföretagare, men företagsformen kräver minst en tyst bolagsman. Det krävs minst två personer för att starta ett öppet bolag.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera