Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020

IMG 0889Lakeas regionchef Ari Myllyniemi och projektchef Ari Nyman vid Vaasan Viherlehto.

Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad. 

– KL är en miljövänlig lösning. Massivträ binder stora mängder kol i sig och har bra kolhandavtryck. Här i Finland har vi omfattande skogar att få timmer ifrån, så material behöver man inte transportera långa vägar, förklarar Lakeas regionchef Ari Myllyniemi.

Lakea har profilerat sig som ett företag som för kunnande i träbyggning till nya orter. De första trähöghusen byggde företaget för sex år sedan och har sedermera varit först i flera städer med att låta bygga trähöghus och samtidigt fört kunnande till lokala underleverantörer. 

– I Vasaregionen finns det ännu inte mycket kunnande inom träbyggning, största delen av aktörerna som är med i Viherlehto-projektet kommer från andra områden. Planerare med kvalificering inom träbyggning är över huvud taget fåtaliga i hela Finland, men arbete skulle det finnas nog om, berättar Myllyniemi. 

KL-skivorna som används i Viherlehto har tillverkats av Crosslam från Kuhmo och CLT Plant från Kauhajoki, och elementen som gjorts av dem är tillverkade av Elementti Sampo från Kuhmo. Elementmonteringen på bygget sköts av Nordic Rakennus från Jakobstad och byggnaden är planerad av Marco Casagrande från Helsingforsbaserade Casagrande Laboratory. 

Mer än bara grönt kolhandavtryck 

KL-byggning har flera fördelar än bara miljövänlighet. Bostäderna monteras och byggs helt färdiga på fabriken och de färdiga elementen transporteras till bygget, där delarna monteras i rätt ordning och rörsystemet och elledningarna kopplas samman till en funktionerande helhet. På så sätt undviker man helt byggande i våta förhållanden, eftersom huselementen emballeras i plast på fabriken och monteras färdigt endast då vädret är torrt.
 
Samtidigt är genomgångstiden för bygget kortare än vid betongbyggen och byggskedet innehåller betydligt färre lyftningar, då hela våningar lyfts på plats på en gång. 
IMG 0886

Hela våningar lyfts på plats på en gång.

Att bygga i fabriksförhållanden möjliggör även serieproduktion, och i framtiden kan produktionslinjerna vara robotiserade. Därtill är det möjligt att transportera KL-elementen till och med långa sträckor tack vare deras lätthet, vilket inte kan sägas om betongelement. 

– Hemmen byggda av trä är också estetiska. Trä är ett varmt och akustiskt material som tilltalar sinnena. För detta har vi fått mycket positiv respons från kunderna, ler bostadsförsäljare Katariina Heinua


Flera lokala aktörer till branschen efterlyses 

I all sin miljövänlighet kan träbyggning bidra till de olika nationella och lokala koldioxidsnålhetsmålen, men varför är det fortfarande så sällsynt i Vasaregionen? 

– En orsak till det kan vara ovillighet att ta risker: det handlar ju om en ganska ny teknik, så det kan vara enklare att fortsätta med sådant som man alltid tidigare gjort, funderar Myllyniemi. 
Enligt Vasa stads planläggningschef Päivi Korkealaakso finns det inget hinder för träbyggning ur planläggningens synvinkel: 

– Med planen påverkar man inte byggnadens stomme, endast fasaden. En bra detaljplan är sådan att den åtminstone inte förbjuder träfasad, men nog kan ju också en träbyggnads fasad vara av annat material än trä. Ibland betonar man miljöfrågor i tomternas sökkriterier och då kan man få tilläggspoäng av träbyggning. 

– Det är fint att Lakea har börjat profilera sig inom träbyggning här i de österbottniska landskapen. Jag skulle gärna se flera lösningar som Viherlehto i Vasa, fortsätter hon. 

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs projektchef Mauritz Knuts har följt utvecklingen av träbyggning i Finland och i Vasaregionen med intresse, och han besökte även Viherlehtobygget. 

– Hoppas att vi i framtiden får se flera lokala företag syssla med träbyggning. Det finns potential inom branschen för många olika aktörer från planerare till elementmontör, konstaterar Knuts. 
 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera