Förnyade vasa.fi belönades i FM i kommunmarknadsföring

09.09.2020

87e3e157 1da2 49f9 a737 1368d5e37e72Bild från vasa.fi-webbtjänstens publiceringstillfälle i september 2019. Från vänster Kenth Nedergård, Tiina Salonen, Max Jansson, Anna-Maija Iitola, Mari Kattelus, Stefan Råback och Leena Forsén.

Webbtjänsten vasa.fi förnyades förra hösten och erhöll ett hedersomnämnande i FM i kommunmarknadsföring. Webbplatsen, som är ett resultat av samarbete mellan Vasa stad, Visit Vasa, Vasaregionen och UNESCO:s naturarvsobjekt, presenterar service och evenemang i Vasaregionen på en enda webbplats.

– Förr kunde det vara en utmaning att hitta uppgifterna och det krävdes att man gick in på flera olika webbplatser. Tack vare den gemensamma webbtjänsten är det nu enkelt att hitta exempelvis hela regionens kulturutbud, investeringsmöjligheter och naturstigar på en och samma webbplats, berättar Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén.

Syftet med reformen är att förstärka Vasaregionens dragningskraft och synlighet samt att ännu bättre betjäna förutom invånarna och företagen även turisterna. I projektet skapades även en gemensam visuell framtoning för Vasa stad, Vasaregionen och Visit Vasa.

– I synnerhet för besökarna är det enklare när informationen och servicen finns på en enda webbplats, konstaterar Visit Vasas verkställande direktör Max Jansson och Forststyrelsens världsarvskoordinator Malin Henriksson.

Den nya webbplatsen har tagits emot mycket väl och antalet användare av webbplatsen har ökat ordentligt. Under en sju månaders jämförelseperiod ökade hela webbplatsens användarmängd med 44 % och turismdelarnas med hela 118 %.

Ett unikt samarbete

Den nya webbtjänsten är ett resultat av ett på riksnivå unikt samarbete. I praktiken är det fråga om en gemensam webbplats för fyra organisationer och åtta kommuner, och därtill sammanställs 15 kommuners evenemangsutbud på en och samma plats i evenemangskalendern, som genomförts i samarbete med Österbottens förbund och KulturÖsterbotten.

– Samarbete över organisations- och kommungränser är ingen självklarhet överallt när det gäller den offentliga sektorn. Vi lyckades förnya både varumärket och webbplatsen genom att noga överväga vad de som använder internetsidorna behöver. Det känns verkligt bra att få beröm för ett välgjort och långsiktigt arbete, säger VASEKs marknadsföringschef Mari Kattelus glatt.

Även invånarna togs från första början aktivt med i planeringen och testningen av servicen. Utgående responsen gjordes slutligen betydande ändringar i servicen.

– En fungerande nättjänst och högklassigt innehåll leder till bra användarerfarenheter. För oss var det viktigt att servicen kan användas på alla apparater och i synnerhet satsades på mobilanvändning och tillgänglighet vid planeringen av webbplatsen, konstaterar Tiina Salonen som har lett reformprojektet.

Vad är FM i kommunmarknadsföring?

Målet för FM i kommunmarknadsföring är att utveckla marknadsförings- och kommunikationskompetensen inom kommunsektorn genom att lyfta fram god praxis i fråga om kommun- och regionmarknadsföring samt kommunikation. I år deltog sammanlagt 49 bidrag i tävlingen från olika delar av Finland.

Med hjälp av tävlingen eftersträvas ökat utnyttjande av marknadsföring och kommunikation, effektfullhet och värdesättande som en del av utvecklingen av kommunernas service och livskraft samt förändringsprocessen inom den kommunala sektorn. 

FM i kommunmarknadsföring ordnas av följande som utvecklar kommun- och regionmarknadsföringen: Finlands Kommunförbund, Finlands Regionala Utvecklingsorganisationer rf och Suomen matkailuorganisaatiot SUOMA ry.

vasa.fi

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

17.09.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

På HammasSydän står kunden i centrum

16.09.2020 | Nyheter
Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

14.09.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Namnet på Vasaregionens kollektivtrafik avgörs genom omröstning – är det Blinkka, Lifti eller Vindi?

14.09.2020 | Nyheter
Vasa stad och Korsholms kommun fick av invånarna in sammanlagt över 600 förslag till namn på den nya regionala kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022. Kollektivtrafiken planeras och utvecklas tillsammans med invånarna för att den ska fungera och namnet på den väljs genom omröstning. Ett expertråd valde ut följande tre förslag till omröstningen: Blinkka, Lifti och Vindi.
Läs mera

Förnyade vasa.fi belönades i FM i kommunmarknadsföring

09.09.2020 | Nyheter
Webbtjänsten vasa.fi förnyades förra hösten och erhöll ett hedersomnämnande i FM i kommunmarknadsföring. Webbplatsen, som är ett resultat av samarbete mellan Vasa stad, Visit Vasa, Vasaregionen och UNESCO:s naturarvsobjekt, presenterar service och evenemang i Vasaregionen på en enda webbplats.
Läs mera

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020 | Nyheter
Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera

Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.
Läs mera

Tävling - Städa din strand och vinn priser!

26.08.2020 | Nyheter
Tillsammans med Siisti Biitsi – Snygg Beach ordnar vi en skräpsamlartävling i Österbotten för att minska på skräp och plast i havet i vår fina Österbottniska skärgård.
Läs mera