Företagsrådgivningen ser företagandets ljusa och mörka stunder

23.01.2019

Startian neuvojat 2018 72dpi 600pxMed i företagens alla livsskeden är Antti Alasaari, Tommi Virkama, Kjell Nydahl och Olav Nylund.

Nya grundade företag, flera glada och lyckade – men även utmanande och sönderrivande – företagsutvecklingscase samt framgångsrikt genomförda ägar- och generationsskiften. På VASEK var året 2018 arbetsfyllt och utmanande men framgångarna var ändå fler än de svåra stunderna.

– Också i vår region finns företagare och företag som råkat ut i ekonomiska svårigheter. Vi hoppas alltid att företagare kontaktar oss i ett så tidigt skede som möjligt, redan när svårigheterna börjar skymta i horisonten, berättar Kjell Nydahl, direktör för företagstjänsterna.

Under året träffade företagsrådgivarna på VASEK 706 olika företag hela 1031 gånger för att diskutera utvecklingsbehov. Bland annat innehöll utveckling av verksamheten planering och genomförande av investeringar, effektivering av marknadsföringen, avtalsfrågor, ändringar i bolagsform och förberedelser för tillväxt.

På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, som är en del av VASEK, träffade man över 500 företagarkandidater under totalt 1136 möten. Med hjälp av Startia startades 180 nya företag i regionen, vilket är ungefär en tredjedel av alla företag som grundats i regionen.

– Under början av året grundades det företag så flitigt att det såg ut att bli rekordår, men takten avtog när hösten kom. Antalet har de senaste åren ändå varit på bra nivå och förra året var inget undantag, Startias direktör Tommi Virkama berättar.

– Businessmöjligheter som förknippas med digitalisering har tydligt ökat, och medelåldern bland nya företagare har sjunkit. Unga människor har en mycket mer positiv attityd mot företagande idag, fortsätter Virkama.

Projektet Ett planerat ägarskifte ökade under året kännedomen om betydelsen av väl förberedda ägarskiften för affärsverksamhet. Målsättningen med projektet är att få företagare att börja planera och genomföra ägar- eller generationsskifte i god tid innan affären ingås eller generationsskifte genomförs.

– Förra året var vi i kontakt med över 250 kunder som ville få hjälp i ägar- och generationsskiftesfrågor. Totalt 455 diskussioner om såväl försäljning som köp av företag, överlåtelse av företag på grund av pensionering, hur man tar över familjeföretaget efter föräldrarna eller hur anställda blir företagets ägare, verksamhetsköp och också nedkörning av verksamheten, listar Kjell Nydahl och fortsätter:

– Det finns olika typer av ägarskifte och någon standardlösning finns inte. I april arrangerar vi ett stort ägarskiftesseminarium i Vasa och alla som planerar ett ägarskifte eller köp av företag får mer information där. Inom kort får vi ut programmet, lovar Nydahl.



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera