Företagsmentorn är företagarens bollplank

28.04.2021

JanneMakiJanne Mäki grundade kafferosteriet Tinto Roastery år 2019.

Janne Mäki drev redan annan typ av företagsverksamhet, då han på våren 2019 började planera att starta ett kafferosteri. I oktober samma år var Tinto Roastery igång, men det föregicks av planering och utredning av alla de slag, allt från att utarbeta en affärsverksamhetsplan till att ansöka om nödvändiga tillstånd, finansiering och företagsstöd. Hjälp i processen fick företagaren från Nyföretagscentrum Startia och Österbottens Företagsmentorer.

– Jag ringde Mari Pohjanniemi-Kivi, som koordinerar Företagsmentorernas verksamhet i Österbotten, redan på våren och fick kontakt med Kirsti Melin som har fungerat som min företagsmentor sen dess, berättar Mäki.

Företagsmentorn som stöd redan i företagets startskede

När företagaren kontaktar Företagsmentorerna, försöker man hitta en mentor som passar just dennes situation. Företagsmentors uppgift är att fokusera på att stödja företagaren i företagandet, eftersom företagaren i slutändan är en expert på sitt eget område. Enligt Melin var Mäki redan från början väl insatt i kafferostningsverksamheten, marknader för kaffeupphandling och potentiella konsumentmarknader.

Kirsti Melin

Kirsti Melin har fungerat som företagsmentor i flera år.

De flesta kontaktar en företagsmentor i företagets utvecklingsskede och inte i startskedet, men i Mäkis fall var det på sätt och vis fråga om båda.

– Jag började i en sådan bransch där jag behövde hjälp direkt från början, bland annat när det gäller importhandelsförfaranden, och Kirsti kunde ge råd och vägledning, säger Mäki.

– Med hjälp av Startia utarbetade Janne en affärsverksamhetsplan och tog hand om allt som har med själva grundandet av ett företag att göra, och jag hjälpte till med bland annat import av utländsk utrustning och råkaffe samt strategisk utveckling av verksamheten, beskriver Melin startskedet av Tinto Roastery.

Enligt Mäki kan man tillsammans med en företagsmentor till exempel bolla olika idéer relaterade till försäljning och marknadsföring.

– Särskilt nu när tiderna är lite annorlunda måste man också pröva på olika saker. Då känns det bra att få bekräftelse på sina idéer, att det här inte kommer att gå helt åt skogen, berättar han.

Företagaren behöver inte klara sig ensam

Personer som blir företagsmentorer har förstahandserfarenhet och kompetens inom näringslivet, och utöver dessa en vilja att hjälpa och stöda företagare.

– Själv har jag redan gjort min egen karriär, men när man samlat på sig expertis på vägen känns det bra att dela med sig av det också. Det mest givande med detta är när man känner att man kan hjälpa någon annan. När man ser att adepten klarar sig bra och lyckas. Speciellt i dessa pandemitider känns det särskilt meningsfullt, konstaterar Melin.

Enligt Startias direktör Tommi Virkama kan man vända sig till en företagsmentor exempelvis i företagets olika brytningsskeden.

– En utomstående sparrare kan vara till stor hjälp, eftersom hen kan titta på ditt företags situation ur en sådan synvinkel som du kanske inte kommer att tänka på. Företagaren behöver inte klara sig ensam, utan hjälp finns att få på vägen, summerar han.

Mäki rekommenderar att prova på samarbete med en företagsmentor:

– Jag rekommenderar absolut! Det här är något verkligen bra. Värt ett försök åtminstone, man förlorar inget på att prova.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera