Företagsbyn erbjuder upplevelser och stöder företagarfostran

20.11.2019

Yrityskyla3Dagen i Företagsbyn inleds med gemensam samling.

Vad sysslar Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare med egentligen? Hurdana projekt leder Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs projektchefer? Dessa frågor får sjätteklassister i regionen svar på under det pågående skolåret när de besöker Företagsbyn för lågstadier i Österbotten, för nu kan de för första gången välja företagsrådgivare eller projektchef som yrke för en dag.

Företagsbyn är en upplevelsemässig inlärningsmiljö där barn och ungdomar arbetar i ett yrke de valt, får lön och dessutom agerar som konsumenter och medborgare i samhället. Enligt studier förbättrar deltagandet i verksamheten elevernas kunskaper i ekonomi. Företagsbyn grundar sig på läroplanen och når ut till 75 % av sjätteklassisterna och 40 % av niondeklassisterna i Finland.

Yrityskyla6Stadsdirektör Joona läser dagens uppgifter, företagsrådgivare Remu, projektchef Siiri och Startias direktör Tommi Virkama lyssnar.

I företagsrådgivarrollen får eleven stöda företagare och blivande företagare i Företagsbyn – precis som våra företagsrådgivare även gör i verkliga livet. Projektchefen däremot får välja ett regionalt utvecklingsprojekt att jobba med. Projekten som man får välja mellan grundar sig på verkliga projekt som utförs av VASEK.

– Medelåldern för nya företagare sjunker och det har vi märkt under startrådgivning för blivande företagare. Även på läroanstalter där jag har varit och föreläst har jag lagt märke till att allt fler ungdomar anser företagande vara ett alternativ till lönearbete. Det är väldigt bra att man börjar med företagarfostran redan i ett tidigt skede, och Företagsbyn är ett koncept där barn och ungdomar kan lära sig viktiga egenskaper i en inspirerande miljö, konstaterar Startias direktör Tommi Virkama.

Yrityskyla Alakoulu Pohjanmaa Pulkkinen SamiFöretagsbyns företagsrådgivare och projektchef har sitt kontor vid Företagsbyns stadshus. Bild: Sami Pulkkinen.

VASEK och Startia är med och stöder Företagsbyns verksamhet.

 

Tidigare skrivet om Företagsbyn:

Företagarattityden bör värnas‹ Gå till "Nyheter"

Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020 | Nyheter
Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.
Läs mera

Utvecklandet av logistik och transportservice kommer upp i full fart igen

03.08.2020 | Nyheter
Idag inleder PM Matias Båsk sitt vikariat som projektchef/logistikexpert på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, efter att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete som Korsholms kommuns näringslivschef. Han valdes till uppgiften redan i våras och kommer att fungera på VASEK som logistikexpert och vikariera för projektchefen i MoveIT-projektet 3.8.2020–31.7.2021.
Läs mera

Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020 | Nyheter
Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. – Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där...
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

31.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.07.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

E Nyman Design fick en intensiv jobbsommar efter en lugn period under coronaläget

23.07.2020 | Nyheter
Elin Nyman jobbar som ensamföretagare inom grafisk design. Hennes uppgift som grafiker är att visuellt presentera budskapet bakom sin kunds produkt eller tjänst.
Läs mera

Blombutiken i Kvevlax återhämtar sig efter coronakrisen

16.07.2020 | Nyheter
Ellinor Lundström har drivit egen blombutik Nigellas blommor och presenter sedan hon var 22 år gammal. I sin blombutik i Kvevlax säljer hon bland annat snittblommor, krukväxter och begravningsbuketter. Hon säljer också handgjorda kort och smycken som hon själv tillverkat samt porslinänglar, nallar och andra leksaker och prydnader, som passar att köpas som present till olika tillställningar.
Läs mera

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera