Företagets flytt sparar företagarens tid till familjen

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti driver sedan drygt två år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi. Han har specialiserat sig på fordonstejpningar, och flyttade i september företaget hem till Laihela från Seinäjoki.

I flera år har företagaren Mika Lemmetti pendlat till Seinäjoki, där han först jobbade på reklambyrå och sedan själv grundade eget företag i samma bransch. ”Resten av livet”, som han själv uttrycker det, har dock alltid funnits i Laihela och i september verkställde han flytten av sitt företag till hemorten. Vid alla vägskäl för företaget har VASEK funnits med som stöd – så även denna gång.

Mika Lemmetti driver sedan några år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi, som sedan starten varit beläget i Seinäjoki.

– Idag skapas och upprätthålls de flesta kundkontakterna via e-post och telefon, och allt mindre fysiska butiksbesök. Eftersom mina kunder dessutom finns runt om i hela landet, spelade det därför inte längre så stor roll var mitt företag finns rent fysiskt och för att underlätta livet i övrigt bestämde jag mig därför i våras för att flytta det hem till Laihela, berättar han.

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari, som redan tidigare bistått Lemmetti i olika situationer, hittade ett passande verksamhetsutrymme på Hallitie i Laihela, och till Lemmettis lycka fick han dessutom möjlighet att planera om utrymmena så att de renoverades för hans verksamhet.

– Nu sparar jag åtta timmar i veckan på arbetsresorna och det gör en stor skillnad, inte minst för familjelivet.

Raakateippi 4Lemmetti erbjuder sina kunder helhetslösningar med allt från planering och design till produktion och tejpning.

Lemmetti är en av de som gjort sin hobby till sitt yrke. För 15 år sedan började han intressera sig för grafisk design, och lärde sig behärska de olika ritprogram som finns för ändamålet.

– Jag designar bara på datorn och använder aldrig penna, förtydligar han.

Han gjorde företagslogon, webbsidor och olika typer av tejpningsplaneringsarbeten, och nischade speciellt in sig på designtejp för rallybilar. Via utbildningen till IT-tradenom på yrkeshögskolan fick han praktik på en reklambyrå, och där blev han kvar.

– I reklambranschen är den egna portfolion betydligt viktigare än en examen, och jag har aldrig behövt ångra att jag hoppade av utbildningen, konstaterar han.

Via arbetet på reklambyrån byggde Lemmetti upp ett eget nätverk av kunder och snart fattade han beslutet att bli egen företagare.

– Min pappa har varit företagare i 30 år så tanken var inte alls främmande för mig, och jag fick också stöd hemifrån, tillägger han.

Raakateippi 5I företagets utbud ingår även reklam- och profilkläder. Mika hoppas att de lokala företagen ska hitta honom på hans nya adress på Hallitie i Laihela.

För att kunna erbjuda kunderna helhetsservice i form av allt från design till produktion och tejpning, behövdes dock mer resurser och genom att tillsammans med två kompanjoner sedan grunda Raakateippi kunde han utvidga företagandet med en fullständig produktionslinje.

Efter ett halvår valde Lemmetti att köpa ut företagets andra delägare och är idag ensam ägare av Raakateippi.

– Jag använder mig i stället av underleverantörer och samarbetspartners enligt behov, delvis också anställda.

Som ensam företagare uppskattar han de tjänster som erbjuds av VASEK och det stöd han i olika situationer fått av sin företagsrådgivare.
– Alasaari har varit en pålitlig partner ända sedan starten – oberoende om det gällt ansökan om startstöd, upprättandet av delägaravtal och sedan också upplösandet av dem, och nu även i jakten på ett lämpligt företagsutrymme. När man är ensam har man tusen andra saker att fokusera på och det är tacksamt att det finns någon som då kan hjälpa till med dylika saker, avslutar han.

 

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lyckat företagsköp ger större muskler

19.10.2021 | Nyheter
I våras blev ingenjörsbyrån och underleverantörsföretaget Esko Group en del av Scansolo, och ett halvår efter att företagsaffären gjordes, är nu det praktiska arbetet med att verkställa fusionen i full gång. Det var många pusselbitar som skulle läggas innan köpebreven kunde skrivas under, och VD Markku Rinnasto medger utan omsvep att utan VASEKs hjälp skulle processen ha varit betydligt mer utmanande.
Läs mera

Företagen tror att flygresandet återhämtar sig – det finns behov av flera flygförbindelser

19.10.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Österbottens handelskammare gjorde i oktober en flygenkät, som skickades till cirka 600 företag i Vasaregionen. Även Vasa Företagare skickade enkäten till sina medlemsföretag. 207 företag i regionen svarade på enkäten.
Läs mera

Nya styrelsemedlemmar till VASEKs styrelse vid extra bolagsstämma

14.10.2021 | Nyheter
VASEKs extra bolagsstämma hölls den 11 oktober på begäran av bolagets ägarkommuner. På grund av kommunalvalet ville ägarkommunerna uppdatera sina representanter i styrelsen för det regionala utvecklingsbolaget.
Läs mera

Alla drar nytta av ett hållbart ledarskap: arbetstagaren, arbetsgivaren, i slutändan själva arbetet

14.10.2021 | Nyheter
Under webbinariet som anordnades av projektet Future Cleantech Solutions den 7 oktober höll föreläsare, förändringsledare och utbildaren Ulrika Sedin en föreläsning om hållbart ledarskap i en föränderlig värld. Moderator för webbinariet var Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare hos Future Cleantech Solutions. Intresset var stort med över 300 anmälda från både svenska och finska sidan av Kvarken.
Läs mera

Det finns hundratals lediga arbetsplatser i Vasaregionen – företagen lockar talanger tillsammans

13.10.2021 | Nyheter
Sex företag och organisationer i Vasaregionen samt Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Vasa stad satsar på en gemensam rekryteringskampanj för att få kompetent arbetskraft till regionen. Med i kampanjen är Hitachi Energy, Mirka, Vasa Centralsjukhus, Wapice, VEO och Wärtsilä.
Läs mera

EnergyWeek ordnas i mars 2022

12.10.2021 | Nyheter
EnergyWeek, det mest betydelsefulla internationella nätverknings- och businessevenemanget för energibranschen i de Nordiska länderna, kommer återigen den 21–25 mars 2022, denna gång som femdagars evenemang i stället för fyra dagar som tidigare år. Anmälan till evenemanget öppnas i början av nästa år och nu redan har nästan 200 utställare bekräftat sitt deltagande i evenemanget.
Läs mera

Från hemvård till eget tvätteri

05.10.2021 | Nyheter
I en alldeles nybyggd hall i Storkyro hittar vi Katri Soisalo i färd med att mata in mattor i en mattvättningsmaskin – också den splitterny. Katri har alldeles nyligen kommit i gång med sitt företag Yty-Pyykkärit, efter flera månader av förberedelser.
Läs mera

Det går inte att lägga ut företagarens ansvar för företagets ekonomi

04.10.2021 | Nyheter
I bästa fall är en bokföringsbyrå en guldvärdig hjälp för en företagare och särskilt för en ny företagare. Bokföringsbyrån kan bland annat utföra företagets redovisnings- och andra ekonomiförvaltningsuppgifter, så det är inte sak samma vilken bokföringsbyrå man väljer för sitt företag. Flera bokföringsbyråer erbjuder även andra tjänster än bara ekonomiförvaltning.
Läs mera