Företagets flytt sparar företagarens tid till familjen

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti driver sedan drygt två år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi. Han har specialiserat sig på fordonstejpningar, och flyttade i september företaget hem till Laihela från Seinäjoki.

I flera år har företagaren Mika Lemmetti pendlat till Seinäjoki, där han först jobbade på reklambyrå och sedan själv grundade eget företag i samma bransch. ”Resten av livet”, som han själv uttrycker det, har dock alltid funnits i Laihela och i september verkställde han flytten av sitt företag till hemorten. Vid alla vägskäl för företaget har VASEK funnits med som stöd – så även denna gång.

Mika Lemmetti driver sedan några år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi, som sedan starten varit beläget i Seinäjoki.

– Idag skapas och upprätthålls de flesta kundkontakterna via e-post och telefon, och allt mindre fysiska butiksbesök. Eftersom mina kunder dessutom finns runt om i hela landet, spelade det därför inte längre så stor roll var mitt företag finns rent fysiskt och för att underlätta livet i övrigt bestämde jag mig därför i våras för att flytta det hem till Laihela, berättar han.

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari, som redan tidigare bistått Lemmetti i olika situationer, hittade ett passande verksamhetsutrymme på Hallitie i Laihela, och till Lemmettis lycka fick han dessutom möjlighet att planera om utrymmena så att de renoverades för hans verksamhet.

– Nu sparar jag åtta timmar i veckan på arbetsresorna och det gör en stor skillnad, inte minst för familjelivet.

Raakateippi 4Lemmetti erbjuder sina kunder helhetslösningar med allt från planering och design till produktion och tejpning.

Lemmetti är en av de som gjort sin hobby till sitt yrke. För 15 år sedan började han intressera sig för grafisk design, och lärde sig behärska de olika ritprogram som finns för ändamålet.

– Jag designar bara på datorn och använder aldrig penna, förtydligar han.

Han gjorde företagslogon, webbsidor och olika typer av tejpningsplaneringsarbeten, och nischade speciellt in sig på designtejp för rallybilar. Via utbildningen till IT-tradenom på yrkeshögskolan fick han praktik på en reklambyrå, och där blev han kvar.

– I reklambranschen är den egna portfolion betydligt viktigare än en examen, och jag har aldrig behövt ångra att jag hoppade av utbildningen, konstaterar han.

Via arbetet på reklambyrån byggde Lemmetti upp ett eget nätverk av kunder och snart fattade han beslutet att bli egen företagare.

– Min pappa har varit företagare i 30 år så tanken var inte alls främmande för mig, och jag fick också stöd hemifrån, tillägger han.

Raakateippi 5I företagets utbud ingår även reklam- och profilkläder. Mika hoppas att de lokala företagen ska hitta honom på hans nya adress på Hallitie i Laihela.

För att kunna erbjuda kunderna helhetsservice i form av allt från design till produktion och tejpning, behövdes dock mer resurser och genom att tillsammans med två kompanjoner sedan grunda Raakateippi kunde han utvidga företagandet med en fullständig produktionslinje.

Efter ett halvår valde Lemmetti att köpa ut företagets andra delägare och är idag ensam ägare av Raakateippi.

– Jag använder mig i stället av underleverantörer och samarbetspartners enligt behov, delvis också anställda.

Som ensam företagare uppskattar han de tjänster som erbjuds av VASEK och det stöd han i olika situationer fått av sin företagsrådgivare.
– Alasaari har varit en pålitlig partner ända sedan starten – oberoende om det gällt ansökan om startstöd, upprättandet av delägaravtal och sedan också upplösandet av dem, och nu även i jakten på ett lämpligt företagsutrymme. När man är ensam har man tusen andra saker att fokusera på och det är tacksamt att det finns någon som då kan hjälpa till med dylika saker, avslutar han.

 

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

09.08.2022 | Nyheter
En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har...
Läs mera

Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022 | Nyheter
Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt.
Läs mera

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera