Företagets flytt sparar företagarens tid till familjen

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti driver sedan drygt två år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi. Han har specialiserat sig på fordonstejpningar, och flyttade i september företaget hem till Laihela från Seinäjoki.

I flera år har företagaren Mika Lemmetti pendlat till Seinäjoki, där han först jobbade på reklambyrå och sedan själv grundade eget företag i samma bransch. ”Resten av livet”, som han själv uttrycker det, har dock alltid funnits i Laihela och i september verkställde han flytten av sitt företag till hemorten. Vid alla vägskäl för företaget har VASEK funnits med som stöd – så även denna gång.

Mika Lemmetti driver sedan några år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi, som sedan starten varit beläget i Seinäjoki.

– Idag skapas och upprätthålls de flesta kundkontakterna via e-post och telefon, och allt mindre fysiska butiksbesök. Eftersom mina kunder dessutom finns runt om i hela landet, spelade det därför inte längre så stor roll var mitt företag finns rent fysiskt och för att underlätta livet i övrigt bestämde jag mig därför i våras för att flytta det hem till Laihela, berättar han.

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari, som redan tidigare bistått Lemmetti i olika situationer, hittade ett passande verksamhetsutrymme på Hallitie i Laihela, och till Lemmettis lycka fick han dessutom möjlighet att planera om utrymmena så att de renoverades för hans verksamhet.

– Nu sparar jag åtta timmar i veckan på arbetsresorna och det gör en stor skillnad, inte minst för familjelivet.

Raakateippi 4Lemmetti erbjuder sina kunder helhetslösningar med allt från planering och design till produktion och tejpning.

Lemmetti är en av de som gjort sin hobby till sitt yrke. För 15 år sedan började han intressera sig för grafisk design, och lärde sig behärska de olika ritprogram som finns för ändamålet.

– Jag designar bara på datorn och använder aldrig penna, förtydligar han.

Han gjorde företagslogon, webbsidor och olika typer av tejpningsplaneringsarbeten, och nischade speciellt in sig på designtejp för rallybilar. Via utbildningen till IT-tradenom på yrkeshögskolan fick han praktik på en reklambyrå, och där blev han kvar.

– I reklambranschen är den egna portfolion betydligt viktigare än en examen, och jag har aldrig behövt ångra att jag hoppade av utbildningen, konstaterar han.

Via arbetet på reklambyrån byggde Lemmetti upp ett eget nätverk av kunder och snart fattade han beslutet att bli egen företagare.

– Min pappa har varit företagare i 30 år så tanken var inte alls främmande för mig, och jag fick också stöd hemifrån, tillägger han.

Raakateippi 5I företagets utbud ingår även reklam- och profilkläder. Mika hoppas att de lokala företagen ska hitta honom på hans nya adress på Hallitie i Laihela.

För att kunna erbjuda kunderna helhetsservice i form av allt från design till produktion och tejpning, behövdes dock mer resurser och genom att tillsammans med två kompanjoner sedan grunda Raakateippi kunde han utvidga företagandet med en fullständig produktionslinje.

Efter ett halvår valde Lemmetti att köpa ut företagets andra delägare och är idag ensam ägare av Raakateippi.

– Jag använder mig i stället av underleverantörer och samarbetspartners enligt behov, delvis också anställda.

Som ensam företagare uppskattar han de tjänster som erbjuds av VASEK och det stöd han i olika situationer fått av sin företagsrådgivare.
– Alasaari har varit en pålitlig partner ända sedan starten – oberoende om det gällt ansökan om startstöd, upprättandet av delägaravtal och sedan också upplösandet av dem, och nu även i jakten på ett lämpligt företagsutrymme. När man är ensam har man tusen andra saker att fokusera på och det är tacksamt att det finns någon som då kan hjälpa till med dylika saker, avslutar han.

 

 

Text och bilder: Anna Sand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera