Företagets flytt sparar företagarens tid till familjen

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti driver sedan drygt två år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi. Han har specialiserat sig på fordonstejpningar, och flyttade i september företaget hem till Laihela från Seinäjoki.

I flera år har företagaren Mika Lemmetti pendlat till Seinäjoki, där han först jobbade på reklambyrå och sedan själv grundade eget företag i samma bransch. ”Resten av livet”, som han själv uttrycker det, har dock alltid funnits i Laihela och i september verkställde han flytten av sitt företag till hemorten. Vid alla vägskäl för företaget har VASEK funnits med som stöd – så även denna gång.

Mika Lemmetti driver sedan några år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi, som sedan starten varit beläget i Seinäjoki.

– Idag skapas och upprätthålls de flesta kundkontakterna via e-post och telefon, och allt mindre fysiska butiksbesök. Eftersom mina kunder dessutom finns runt om i hela landet, spelade det därför inte längre så stor roll var mitt företag finns rent fysiskt och för att underlätta livet i övrigt bestämde jag mig därför i våras för att flytta det hem till Laihela, berättar han.

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari, som redan tidigare bistått Lemmetti i olika situationer, hittade ett passande verksamhetsutrymme på Hallitie i Laihela, och till Lemmettis lycka fick han dessutom möjlighet att planera om utrymmena så att de renoverades för hans verksamhet.

– Nu sparar jag åtta timmar i veckan på arbetsresorna och det gör en stor skillnad, inte minst för familjelivet.

Raakateippi 4Lemmetti erbjuder sina kunder helhetslösningar med allt från planering och design till produktion och tejpning.

Lemmetti är en av de som gjort sin hobby till sitt yrke. För 15 år sedan började han intressera sig för grafisk design, och lärde sig behärska de olika ritprogram som finns för ändamålet.

– Jag designar bara på datorn och använder aldrig penna, förtydligar han.

Han gjorde företagslogon, webbsidor och olika typer av tejpningsplaneringsarbeten, och nischade speciellt in sig på designtejp för rallybilar. Via utbildningen till IT-tradenom på yrkeshögskolan fick han praktik på en reklambyrå, och där blev han kvar.

– I reklambranschen är den egna portfolion betydligt viktigare än en examen, och jag har aldrig behövt ångra att jag hoppade av utbildningen, konstaterar han.

Via arbetet på reklambyrån byggde Lemmetti upp ett eget nätverk av kunder och snart fattade han beslutet att bli egen företagare.

– Min pappa har varit företagare i 30 år så tanken var inte alls främmande för mig, och jag fick också stöd hemifrån, tillägger han.

Raakateippi 5I företagets utbud ingår även reklam- och profilkläder. Mika hoppas att de lokala företagen ska hitta honom på hans nya adress på Hallitie i Laihela.

För att kunna erbjuda kunderna helhetsservice i form av allt från design till produktion och tejpning, behövdes dock mer resurser och genom att tillsammans med två kompanjoner sedan grunda Raakateippi kunde han utvidga företagandet med en fullständig produktionslinje.

Efter ett halvår valde Lemmetti att köpa ut företagets andra delägare och är idag ensam ägare av Raakateippi.

– Jag använder mig i stället av underleverantörer och samarbetspartners enligt behov, delvis också anställda.

Som ensam företagare uppskattar han de tjänster som erbjuds av VASEK och det stöd han i olika situationer fått av sin företagsrådgivare.
– Alasaari har varit en pålitlig partner ända sedan starten – oberoende om det gällt ansökan om startstöd, upprättandet av delägaravtal och sedan också upplösandet av dem, och nu även i jakten på ett lämpligt företagsutrymme. När man är ensam har man tusen andra saker att fokusera på och det är tacksamt att det finns någon som då kan hjälpa till med dylika saker, avslutar han.

 

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera