Företagets flytt sparar företagarens tid till familjen

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti driver sedan drygt två år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi. Han har specialiserat sig på fordonstejpningar, och flyttade i september företaget hem till Laihela från Seinäjoki.

I flera år har företagaren Mika Lemmetti pendlat till Seinäjoki, där han först jobbade på reklambyrå och sedan själv grundade eget företag i samma bransch. ”Resten av livet”, som han själv uttrycker det, har dock alltid funnits i Laihela och i september verkställde han flytten av sitt företag till hemorten. Vid alla vägskäl för företaget har VASEK funnits med som stöd – så även denna gång.

Mika Lemmetti driver sedan några år tillbaka design- och reklamföretaget Raakateippi, som sedan starten varit beläget i Seinäjoki.

– Idag skapas och upprätthålls de flesta kundkontakterna via e-post och telefon, och allt mindre fysiska butiksbesök. Eftersom mina kunder dessutom finns runt om i hela landet, spelade det därför inte längre så stor roll var mitt företag finns rent fysiskt och för att underlätta livet i övrigt bestämde jag mig därför i våras för att flytta det hem till Laihela, berättar han.

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari, som redan tidigare bistått Lemmetti i olika situationer, hittade ett passande verksamhetsutrymme på Hallitie i Laihela, och till Lemmettis lycka fick han dessutom möjlighet att planera om utrymmena så att de renoverades för hans verksamhet.

– Nu sparar jag åtta timmar i veckan på arbetsresorna och det gör en stor skillnad, inte minst för familjelivet.

Raakateippi 4Lemmetti erbjuder sina kunder helhetslösningar med allt från planering och design till produktion och tejpning.

Lemmetti är en av de som gjort sin hobby till sitt yrke. För 15 år sedan började han intressera sig för grafisk design, och lärde sig behärska de olika ritprogram som finns för ändamålet.

– Jag designar bara på datorn och använder aldrig penna, förtydligar han.

Han gjorde företagslogon, webbsidor och olika typer av tejpningsplaneringsarbeten, och nischade speciellt in sig på designtejp för rallybilar. Via utbildningen till IT-tradenom på yrkeshögskolan fick han praktik på en reklambyrå, och där blev han kvar.

– I reklambranschen är den egna portfolion betydligt viktigare än en examen, och jag har aldrig behövt ångra att jag hoppade av utbildningen, konstaterar han.

Via arbetet på reklambyrån byggde Lemmetti upp ett eget nätverk av kunder och snart fattade han beslutet att bli egen företagare.

– Min pappa har varit företagare i 30 år så tanken var inte alls främmande för mig, och jag fick också stöd hemifrån, tillägger han.

Raakateippi 5I företagets utbud ingår även reklam- och profilkläder. Mika hoppas att de lokala företagen ska hitta honom på hans nya adress på Hallitie i Laihela.

För att kunna erbjuda kunderna helhetsservice i form av allt från design till produktion och tejpning, behövdes dock mer resurser och genom att tillsammans med två kompanjoner sedan grunda Raakateippi kunde han utvidga företagandet med en fullständig produktionslinje.

Efter ett halvår valde Lemmetti att köpa ut företagets andra delägare och är idag ensam ägare av Raakateippi.

– Jag använder mig i stället av underleverantörer och samarbetspartners enligt behov, delvis också anställda.

Som ensam företagare uppskattar han de tjänster som erbjuds av VASEK och det stöd han i olika situationer fått av sin företagsrådgivare.
– Alasaari har varit en pålitlig partner ända sedan starten – oberoende om det gällt ansökan om startstöd, upprättandet av delägaravtal och sedan också upplösandet av dem, och nu även i jakten på ett lämpligt företagsutrymme. När man är ensam har man tusen andra saker att fokusera på och det är tacksamt att det finns någon som då kan hjälpa till med dylika saker, avslutar han.

 

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Våra öppettider i december

28.11.2022 | Nyheter
Avvikande öppettider i december och januari:
Läs mera

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022 | Nyheter
Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera

Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022 | Nyheter
Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti.
Läs mera

Fennia hjälper nystartade företag med försäkringar

14.11.2022 | Nyheter
Checklistan för nya företagare är lång och försäkringar är en av dess viktigaste punkter. Du bör alltid gå igenom ditt företags försäkringsbehov i samarbete med en expert, till exempel Fennia, som är en av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias sakkunnigpartners.
Läs mera

Stödberättigade investeringar för energibesparing

09.11.2022 | Nyheter
Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.
Läs mera

Minneslista underlättar vid företagsköp – Noggrann förberedelse i nyckelroll

03.11.2022 | Nyheter
När man talar om ägarskiften återkommer ofta samma teman och behov: Processerna är långa, och därför måste företagaren, som överlåter företaget, i god tid börja förbereda sig för att sälja verksamheten. Processerna är också ofta komplexa och varje fall och företag är olika. Både köpare och säljare behöver både omfattande material och personlig service under processen.
Läs mera

Finansiering och stöd för företag - bekanta dig med möjligheterna

02.11.2022 | Nyheter
Bränslestödet kompenserar för plötsligt förhöjda priser på flytande bränslen i februari 2022 till följd av Rysslands attack mot Ukraina. Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan för sin del ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi.
Läs mera

Tjäna pengar på din egendom – dra nytta av semesterbostäder

01.11.2022 | Nyheter
Gruppen av nuvarande och framtida ägare av semesterbostäder samlades i Storkyro på Kyrö Distillery i mitten av oktober för ett tvådagars ”Tuottava loma-asunto” infotillfälle. Många deltagare hade som mål att bedriva uthyrningsverksamhet lukrativt när det inte finns någon egen användning för det. Tillställningen leddes av Tuomas Kankaala, försäljnings- och digital marknadsföringsspecialist på Luotain Consulting Oy.
Läs mera