Företagets avtal bör skräddarsys efter bransch- och företagsspecifika behov

09.05.2022

romain dancre doplSDELX7E unsplash

Som företagare undviker du fallgroparna med olika avtal genom att noggrant granska reglerna inom din bransch och skräddarsy avtalen och avtalsvillkor enligt ditt företags behov, påminde advokaten Oskar Sundback och juristen Anna Harkkila i Pappren i skick! -föreläsningsseriens tredje del Företagets egna avtal. Föreläsningsserien organiserades i samarbete av Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.

Anställningsförhållanden i skick

Harkkila påpekade att även om ett muntligt arbetsavtal också är giltigt är ett skriftligt avtal alltid att föredra.

– Speciellt när du i början av anställningsförhållandet måste ge en skriftlig förklaring av de viktigaste villkoren i anställningsförhållandet, och då är det mer praktiskt att ta dessa frågor direkt till ett skriftligt avtal.

Avtalet kan också innefatta villkor som är i bolagets intresse, till exempel prövotid, sekretess och konkurrensförbud.

– Om saker inte överenskommits i arbetsavtalet skall bestämmelserna i anställningslagen följas.

Arbetsavtalet är alltid i kraft tills vidare om inget annat har avtalats. Det måste alltid finnas en orsak för visstidsanställning, t.ex. vikariat.

Enligt lagen gäller sekretess som regel endast under anställningsperioden.

– Man måste göra ett skilt avtal om man vill att sekretessskyldigheten fortsätter även efter att anställningsförhållandet löpt ut.

Om en anställds förmåga att bedriva konkurrerande verksamhet ska begränsas måste det finnas en väsentlig anledning till konkurrensklausulerna. I början av 2022 trädde en lagändring i kraft, som bland annat föreskriver obligatorisk ersättning även i konkurrensklausuler på mindre än sex månader.

– Det är därför skäl att under detta övergångsår 2022 uppdatera arbetsavtalen om de omfattar konkurrensklausuler, påminner Sundback.

Ta i hänsyn konsumentens starka skydd i kundavtal

Det finns en mycket långtgående avtalsfrihet i avtal mellan ett företag och företagskunder, men konsumentens starka skydd bör beaktas i avtalen mellan konsumenten och företaget.

– Allmänna villkor är inte direkt tillämpliga utan måste införlivas i bolagets kundavtal. De allmänna avtalsvillkoren är dock mycket användbara eftersom du då inte behöver komma överens om samma saker separat i varje kontrakt. Många sektorer har också sina egna standardvillkor, vilka också är värt att utforska, säger Harkkila.

– Förutom de allmänna villkoren i kontraktet bör du alltid ingå mer specifika avtal som är i enlighet med detaljerna i ett visst avtalsförhållande, säger Sundback. Detta är värt att ta i hänsyn särskilt då man säljer tjänster.

Experterna påminde om att en obligatorisk orderbekräftelse i konsumenthandeln är ett bevis på ett bindande avtal och dess innehållskrav finns i lagen.

– Det är också bra att ha en orderbekräftelse även i B2B-försäljning, säger Harkkila.

Använd expertråd vid behov

Företag ingår också ofta en rad olika samarbetsavtal, till exempel underleverantörsavtal, sekretessavtal eller franchiseavtal.

– Det viktigt att alltid definiera i avtalet vad som är det rätta utfallet, dvs. vad som avtalas och när det kommer att levereras. Dessutom är det viktigt att definiera ansvarsfördelningen i avtalskedjan. Det är väsentligt att se till att affärshemligheter skyddas i alla avtalsförhållanden. Om företagshemligheter kan man också komma överens i ett separat sekretessavtal, betonar Sundback.

Budskapet från Sundback och Harkkila är tydligt:

– Använd expertråd så att ditt företags avtal passar just din bransch och ditt företags behov.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera