Företagarna på Wasa Wellness strävar efter hållbarhet i sin verksamhet

15.05.2020

manadsmoteEn del av Wasa Wellnessföretagarna på ett av de månatliga mötena där gemensamma ärenden diskuteras.

Wasa Wellness, ett gemensamt hem för cirka 20 företagare som erbjuder olika välmåendetjänster, tog ett konkret steg mot en ännu mer hållbar verksamhet: centret utförde i början av året en Green Start-självvärdering med godkänd bedömning och får nu använda Green Start-statusen i sin marknadsföring. Inspiration för att utföra just Green Start fick de från ett infotillfälle på ämnet, som ordnades inom VASEKs projekt Tillväxt genom information i höstas.

Carina Granö-Träskelin.

I och med att man utför en Green Start-självvärdering förbinder man sig till att handla i enlighet med vissa hållbara principer. I början av processen väljer man alltså fem fokusområden av totalt elva, varav marknadsföring och avfallshantering är obligatoriska. Inom de olika fokusområdena ska man svara på olika kriterier och berätta hur man förhåller sig till dem i företaget.

– På Wasa Wellness bildade vi en mindre grupp av oss företagare som bearbetade självvärderingen. Under våra månatliga möten har vi sedan länge lyft fram hållbarhetsärenden på agendan och beaktat dem i vår vardag, så det var naturligt för oss att ta detta steg, berättar Carina Granö-Träskelin, vd för Wasa Wellness (på bilden till höger).

Aspekter som Wasa Wellnessföretagarna tog upp i sin självvärdering var till exempel att gynna lokalt närproducerade varor samt att sträva efter att endast använda miljövänliga kemikalier i städningen.

– Man kan säga att vi sysselsätter folk indirekt, för under vår nioåriga historia har många enskilda välmåendeföretagare kunnat sysselsätta sig på heltid tack vare oss och det nätverk vi erbjuder. När vi väljer samarbetspartners väljer vi alltid i första hand lokala, fristående företagare, inga kedjor, förklarar Granö-Träskelin.

En positiv glimt mitt i krisen

Nu när de fått Green Start-självvärderingen godkänd kommer företagarna på Wasa Wellness att gemensamt gå igenom vad de har förbundit sig till och hur detta kommer att synas i vardagen. Men först gäller det att komma över coronasituationen.

– Det här med Green Start har helt klart varit en liten positiv glimt mitt i krisen, suckar Granö-Träskelin, och fortsätter:

– Det är alltid jättebra att reflektera över vad man har på gång i företaget. Hållbarhet är ett slags modeord just nu, men samtidigt en jätteviktig aspekt. Att fylla i den nätbaserade självvärderingen gick smidigt och svaret kom ganska fort, inom ett par veckor. Värt att fundera på, ifall man vill ha något konstruktivt att koncentrera sig på just nu!

KirsiLoui CarinaGranoTraskelin FridaGranbackaFöretagarna på Wasa Wellness samarbetar mycket. Kirsi Loui, Carina Granö-Träskelin och Frida Granbacka med ballonger på Konstens natt.

 VASEKs turismprojektchef Peter Källberg håller med om att denna tid av osäkerhet kan vara bra att utnyttja som en tid att planera och utveckla sin verksamhet.

– Hållbarhet är något som vi troligtvis kommer att beakta allt mer i vår konsumtion, både vad det gäller vardagliga produkter och tjänster, men även när det kommer till lyx och resor. Ett sätt för dessa företag att skilja sig från de andra är att få en hållbarhets- eller miljöstatus som till exempel Green Start – både ur marknadsföringssynvinkel och givetvis också för att skapa mera hållbara attityder och gärningar som sedan bidrar till en mera hållbar verksamhet, funderar han, och tillägger:

– Ju fler företag som börjar fundera på hållbarhet, desto bättre. Det är ett steg på vägen för att regionen skall kunna profilera sig som en hållbar destination.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera