Företagarna på Wasa Wellness strävar efter hållbarhet i sin verksamhet

15.05.2020

manadsmoteEn del av Wasa Wellnessföretagarna på ett av de månatliga mötena där gemensamma ärenden diskuteras.

Wasa Wellness, ett gemensamt hem för cirka 20 företagare som erbjuder olika välmåendetjänster, tog ett konkret steg mot en ännu mer hållbar verksamhet: centret utförde i början av året en Green Start-självvärdering med godkänd bedömning och får nu använda Green Start-statusen i sin marknadsföring. Inspiration för att utföra just Green Start fick de från ett infotillfälle på ämnet, som ordnades inom VASEKs projekt Tillväxt genom information i höstas.

Carina Granö-Träskelin.

I och med att man utför en Green Start-självvärdering förbinder man sig till att handla i enlighet med vissa hållbara principer. I början av processen väljer man alltså fem fokusområden av totalt elva, varav marknadsföring och avfallshantering är obligatoriska. Inom de olika fokusområdena ska man svara på olika kriterier och berätta hur man förhåller sig till dem i företaget.

– På Wasa Wellness bildade vi en mindre grupp av oss företagare som bearbetade självvärderingen. Under våra månatliga möten har vi sedan länge lyft fram hållbarhetsärenden på agendan och beaktat dem i vår vardag, så det var naturligt för oss att ta detta steg, berättar Carina Granö-Träskelin, vd för Wasa Wellness (på bilden till höger).

Aspekter som Wasa Wellnessföretagarna tog upp i sin självvärdering var till exempel att gynna lokalt närproducerade varor samt att sträva efter att endast använda miljövänliga kemikalier i städningen.

– Man kan säga att vi sysselsätter folk indirekt, för under vår nioåriga historia har många enskilda välmåendeföretagare kunnat sysselsätta sig på heltid tack vare oss och det nätverk vi erbjuder. När vi väljer samarbetspartners väljer vi alltid i första hand lokala, fristående företagare, inga kedjor, förklarar Granö-Träskelin.

En positiv glimt mitt i krisen

Nu när de fått Green Start-självvärderingen godkänd kommer företagarna på Wasa Wellness att gemensamt gå igenom vad de har förbundit sig till och hur detta kommer att synas i vardagen. Men först gäller det att komma över coronasituationen.

– Det här med Green Start har helt klart varit en liten positiv glimt mitt i krisen, suckar Granö-Träskelin, och fortsätter:

– Det är alltid jättebra att reflektera över vad man har på gång i företaget. Hållbarhet är ett slags modeord just nu, men samtidigt en jätteviktig aspekt. Att fylla i den nätbaserade självvärderingen gick smidigt och svaret kom ganska fort, inom ett par veckor. Värt att fundera på, ifall man vill ha något konstruktivt att koncentrera sig på just nu!

KirsiLoui CarinaGranoTraskelin FridaGranbackaFöretagarna på Wasa Wellness samarbetar mycket. Kirsi Loui, Carina Granö-Träskelin och Frida Granbacka med ballonger på Konstens natt.

 VASEKs turismprojektchef Peter Källberg håller med om att denna tid av osäkerhet kan vara bra att utnyttja som en tid att planera och utveckla sin verksamhet.

– Hållbarhet är något som vi troligtvis kommer att beakta allt mer i vår konsumtion, både vad det gäller vardagliga produkter och tjänster, men även när det kommer till lyx och resor. Ett sätt för dessa företag att skilja sig från de andra är att få en hållbarhets- eller miljöstatus som till exempel Green Start – både ur marknadsföringssynvinkel och givetvis också för att skapa mera hållbara attityder och gärningar som sedan bidrar till en mera hållbar verksamhet, funderar han, och tillägger:

– Ju fler företag som börjar fundera på hållbarhet, desto bättre. Det är ett steg på vägen för att regionen skall kunna profilera sig som en hållbar destination.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

24.06.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020 | Nyheter
Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera