Företagarna på Wasa Wellness strävar efter hållbarhet i sin verksamhet

15.05.2020

manadsmoteEn del av Wasa Wellnessföretagarna på ett av de månatliga mötena där gemensamma ärenden diskuteras.

Wasa Wellness, ett gemensamt hem för cirka 20 företagare som erbjuder olika välmåendetjänster, tog ett konkret steg mot en ännu mer hållbar verksamhet: centret utförde i början av året en Green Start-självvärdering med godkänd bedömning och får nu använda Green Start-statusen i sin marknadsföring. Inspiration för att utföra just Green Start fick de från ett infotillfälle på ämnet, som ordnades inom VASEKs projekt Tillväxt genom information i höstas.

Carina Granö-Träskelin.

I och med att man utför en Green Start-självvärdering förbinder man sig till att handla i enlighet med vissa hållbara principer. I början av processen väljer man alltså fem fokusområden av totalt elva, varav marknadsföring och avfallshantering är obligatoriska. Inom de olika fokusområdena ska man svara på olika kriterier och berätta hur man förhåller sig till dem i företaget.

– På Wasa Wellness bildade vi en mindre grupp av oss företagare som bearbetade självvärderingen. Under våra månatliga möten har vi sedan länge lyft fram hållbarhetsärenden på agendan och beaktat dem i vår vardag, så det var naturligt för oss att ta detta steg, berättar Carina Granö-Träskelin, vd för Wasa Wellness (på bilden till höger).

Aspekter som Wasa Wellnessföretagarna tog upp i sin självvärdering var till exempel att gynna lokalt närproducerade varor samt att sträva efter att endast använda miljövänliga kemikalier i städningen.

– Man kan säga att vi sysselsätter folk indirekt, för under vår nioåriga historia har många enskilda välmåendeföretagare kunnat sysselsätta sig på heltid tack vare oss och det nätverk vi erbjuder. När vi väljer samarbetspartners väljer vi alltid i första hand lokala, fristående företagare, inga kedjor, förklarar Granö-Träskelin.

En positiv glimt mitt i krisen

Nu när de fått Green Start-självvärderingen godkänd kommer företagarna på Wasa Wellness att gemensamt gå igenom vad de har förbundit sig till och hur detta kommer att synas i vardagen. Men först gäller det att komma över coronasituationen.

– Det här med Green Start har helt klart varit en liten positiv glimt mitt i krisen, suckar Granö-Träskelin, och fortsätter:

– Det är alltid jättebra att reflektera över vad man har på gång i företaget. Hållbarhet är ett slags modeord just nu, men samtidigt en jätteviktig aspekt. Att fylla i den nätbaserade självvärderingen gick smidigt och svaret kom ganska fort, inom ett par veckor. Värt att fundera på, ifall man vill ha något konstruktivt att koncentrera sig på just nu!

KirsiLoui CarinaGranoTraskelin FridaGranbackaFöretagarna på Wasa Wellness samarbetar mycket. Kirsi Loui, Carina Granö-Träskelin och Frida Granbacka med ballonger på Konstens natt.

 VASEKs turismprojektchef Peter Källberg håller med om att denna tid av osäkerhet kan vara bra att utnyttja som en tid att planera och utveckla sin verksamhet.

– Hållbarhet är något som vi troligtvis kommer att beakta allt mer i vår konsumtion, både vad det gäller vardagliga produkter och tjänster, men även när det kommer till lyx och resor. Ett sätt för dessa företag att skilja sig från de andra är att få en hållbarhets- eller miljöstatus som till exempel Green Start – både ur marknadsföringssynvinkel och givetvis också för att skapa mera hållbara attityder och gärningar som sedan bidrar till en mera hållbar verksamhet, funderar han, och tillägger:

– Ju fler företag som börjar fundera på hållbarhet, desto bättre. Det är ett steg på vägen för att regionen skall kunna profilera sig som en hållbar destination.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi ger företagen verktyg

24.02.2021 | Nyheter
CERM-projektets aktörer VASEK, Concordia, Företagshuset Dynamo och Kristinestads Näringslivscentral lanserar 24.2.2021 en drygt 80 sidor lång färdplan för att hjälpa företagen i främjandet av sin verksamhet mot cirkulär ekonomi och hållbarhet. Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi innehåller praktiska exempel med vars hjälp företag kan inleda sitt eget hållbarhetsarbete och utveckla hållbarhetstänket
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

24.02.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021 | Nyheter
Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige.
Läs mera

Sparra ditt företag i toppform kostnadsfritt med stöd av en erfaren företagsledare

17.02.2021 | Nyheter
Har du under din företagarkarriär funderat på vilken riktning du skall välja för att ta dig vidare? Skulle du behöva ett bollplank för att testa dina idéer?
Läs mera

Coronaåret gav en knuff åt dem som går i företagartankar

15.02.2021 | Nyheter
Under 2020 grundades via Nyföretagarcentralerna 10 procent mindre företag i Finland än året innan. Den största minskningen av antalet grundade företag syntes direkt när coronakrisen började mellan april och juni både nationellt och i Vasaregionen. Därefter ökade företagarintresset avsevärt. Den försvagade sysselsättningen fick många att förverkliga sina länge dolda företagardrömmar.
Läs mera

Österbottens Tillväxtstig hjälper företag med tillväxtplanernas konkreta genomförande

10.02.2021 | Nyheter
Tillväxtstig-sparringen är avsedd för företag i Österbotten och Mellersta Österbotten. Företagen får hjälp bland annat till återhämtning efter coronapandemin, utökandet av sina finansieringskunskaper samt till försäljning och marknadsföring.
Läs mera

Vasa i betydelsefullt avtal om utvecklande av ett innovationskluster

09.02.2021 | Nyheter
Vasa stad har undertecknat ett ekosystemavtal för innovationsverksamhet med Arbets- och näringsministeriet för åren 2021-2027. Ekosystemavtalen är en del av regeringens åtgärder, med vilka man av Finland vill skapa världens mest fungerande försöks- och innovationsmiljö.
Läs mera

Med koll på företagets ekonomi kan företagaren fatta goda beslut

05.02.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia och bokföringsbyrå Nooga skolade nya företagare i ekonomiförvaltning den 27 januari (på finska) och den 28 januari (på svenska). Tretimmarsskolningarna var väldigt populära, och inte utan anledning: det är oerhört viktigt för företagaren att ha bra koll på sin egen ekonomi. Utbildaren gick igenom grunderna i de obligatoriska administrativa rutinerna, gav en insikt i beskattningsfrågor samt företagarens personliga...
Läs mera