Företagarna på Wasa Wellness strävar efter hållbarhet i sin verksamhet

15.05.2020

manadsmoteEn del av Wasa Wellnessföretagarna på ett av de månatliga mötena där gemensamma ärenden diskuteras.

Wasa Wellness, ett gemensamt hem för cirka 20 företagare som erbjuder olika välmåendetjänster, tog ett konkret steg mot en ännu mer hållbar verksamhet: centret utförde i början av året en Green Start-självvärdering med godkänd bedömning och får nu använda Green Start-statusen i sin marknadsföring. Inspiration för att utföra just Green Start fick de från ett infotillfälle på ämnet, som ordnades inom VASEKs projekt Tillväxt genom information i höstas.

Carina Granö-Träskelin.

I och med att man utför en Green Start-självvärdering förbinder man sig till att handla i enlighet med vissa hållbara principer. I början av processen väljer man alltså fem fokusområden av totalt elva, varav marknadsföring och avfallshantering är obligatoriska. Inom de olika fokusområdena ska man svara på olika kriterier och berätta hur man förhåller sig till dem i företaget.

– På Wasa Wellness bildade vi en mindre grupp av oss företagare som bearbetade självvärderingen. Under våra månatliga möten har vi sedan länge lyft fram hållbarhetsärenden på agendan och beaktat dem i vår vardag, så det var naturligt för oss att ta detta steg, berättar Carina Granö-Träskelin, vd för Wasa Wellness (på bilden till höger).

Aspekter som Wasa Wellnessföretagarna tog upp i sin självvärdering var till exempel att gynna lokalt närproducerade varor samt att sträva efter att endast använda miljövänliga kemikalier i städningen.

– Man kan säga att vi sysselsätter folk indirekt, för under vår nioåriga historia har många enskilda välmåendeföretagare kunnat sysselsätta sig på heltid tack vare oss och det nätverk vi erbjuder. När vi väljer samarbetspartners väljer vi alltid i första hand lokala, fristående företagare, inga kedjor, förklarar Granö-Träskelin.

En positiv glimt mitt i krisen

Nu när de fått Green Start-självvärderingen godkänd kommer företagarna på Wasa Wellness att gemensamt gå igenom vad de har förbundit sig till och hur detta kommer att synas i vardagen. Men först gäller det att komma över coronasituationen.

– Det här med Green Start har helt klart varit en liten positiv glimt mitt i krisen, suckar Granö-Träskelin, och fortsätter:

– Det är alltid jättebra att reflektera över vad man har på gång i företaget. Hållbarhet är ett slags modeord just nu, men samtidigt en jätteviktig aspekt. Att fylla i den nätbaserade självvärderingen gick smidigt och svaret kom ganska fort, inom ett par veckor. Värt att fundera på, ifall man vill ha något konstruktivt att koncentrera sig på just nu!

KirsiLoui CarinaGranoTraskelin FridaGranbackaFöretagarna på Wasa Wellness samarbetar mycket. Kirsi Loui, Carina Granö-Träskelin och Frida Granbacka med ballonger på Konstens natt.

 VASEKs turismprojektchef Peter Källberg håller med om att denna tid av osäkerhet kan vara bra att utnyttja som en tid att planera och utveckla sin verksamhet.

– Hållbarhet är något som vi troligtvis kommer att beakta allt mer i vår konsumtion, både vad det gäller vardagliga produkter och tjänster, men även när det kommer till lyx och resor. Ett sätt för dessa företag att skilja sig från de andra är att få en hållbarhets- eller miljöstatus som till exempel Green Start – både ur marknadsföringssynvinkel och givetvis också för att skapa mera hållbara attityder och gärningar som sedan bidrar till en mera hållbar verksamhet, funderar han, och tillägger:

– Ju fler företag som börjar fundera på hållbarhet, desto bättre. Det är ett steg på vägen för att regionen skall kunna profilera sig som en hållbar destination.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020 | Nyheter
Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.
Läs mera

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera