Företagaren kan skydda sitt företag även med sina personliga dokument

19.05.2021

romain dancre doplSDELX7E unsplash

– Äktenskapsförord, intressebevakningsfullmakt och testamente är en del av företagarens personliga riskhantering, konstaterar jurist Anna Harkkila och advokat Oskar Sundback i den första delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens personliga juridiska dokument. Föreläsningsserien ordnas i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.

Företagarens personliga risker är också företagets risker. Därför är det värt att fundera hur företagaren med sina egna personliga dokument kan skydda även sitt företag. Enligt Harkkila är makarnas hela egendom som utgångspunkt underkastad giftorätt och därför rekommenderar hon företagare att överväga att upprätta ett äktenskapsförord.

– Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makarna om vilken del av egendomen som är underkastad giftorätt och vilken inte är det. Den främsta fördelen med äktenskapsförord är att de egna och företagstillgångarna skyddas vid en eventuell äktenskapsskillnad, påminner Harkkila.

Också med intressebevakningsfullmakt kan man skydda sin egen företagsverksamhet, eftersom företagaren kan med fullmakten själv bestämma vem som sköter företagets ärenden och hur, om hen själv inte är kapabel att göra det.

– Intressebevakningsfullmakt handlar om att utöva självbestämmanderätt. Om ingen fullmakt finns, kommer intressebevakningen att ordnas enligt lagen om förmyndarverksamhet, och då kan man nödvändigtvis inte iaktta företagarens egna önskemål i samma utsträckning. Processen innebär då även mer kostnader och onödig byråkrati, berättar Sundback, som fungerade som sakkunnig på det svenskspråkiga webbinariet.

Intressebevakningsfullmakt är ett sätt att förbereda sig inför framtiden, för man kan aldrig veta vad som komma skall. Samma gäller testamente. Utan testamente kommer egendomen enligt laga arvsordning delas till arvingarna, men med testamente kan man avvika från lagens bestämmelser.

– Den största fördelen med testamente är att man själv kan bestämma vilken del av egendomen som går till vem. När ni funderar på testamente, är det bra att fråga er själva vem ni vill att ska fortsätta er företagsverksamhet, poängterar Sundback.

Pappren i skick!-föreläsningsserien behandlar företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna passar alla företagare och dem som planerar att starta eget.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetsarbete är en fortgående process i turismbranschen

29.11.2021 | Nyheter
26 företagare från hela Österbotten hade samlats 18.11 för att delta i en informationskväll på temat Vad är hållbar och ansvarsfullt utvecklande av Turismen?
Läs mera

Rekryterings- och anställningsfrågor bör hanteras sakligt och öppet

22.11.2021 | Nyheter
DKCO Advokatbyrås sakkunniga Nathalie Myrskog, Aki Aapio och Sofia Saarikko gav deltagarna en järndos av information om rekryterings- och anställningsfrågor vid evenemanget som arrangerades av VASEK och Kust-Österbottens Företagare den 18 november.
Läs mera

Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021 | Nyheter
Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.
Läs mera

Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021 | Nyheter
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Läs mera

Prao visar arbetslivets olika möjligheter – Prao elevens tankar

12.11.2021 | Nyheter
Hej, jag är en prao elev på Vasaregionens Utveckling VASEK den här veckan.
Läs mera

Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021 | Nyheter
Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.
Läs mera

Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021 | Nyheter
Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett...
Läs mera

Nya företag startas aktivt – Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också till ägarskiften

08.11.2021 | Nyheter
Under perioden januari–september grundades det sammanlagt 150 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, vilket var 6 % mer än under motsvarande period i 2020. Att starta företag från noll är fortfarande det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också att överväga som ett alternativ att ta över ett fungerande företag.
Läs mera