Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020

T005420 webCoronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.

Företagsrådgivare Antti Alasaari möter varje vecka företag som våndas över sin svåra situation:

– Ett gott råd är att snabbt ta tag i utmaningarna innan de kumuleras. Ett sätt kan vara att återgå till affärsplanen. Man kan ta en titt på det egna företagets affärsplan och fundera om den har genomförts som ursprungligen planerat. Eller har något lämnat ogjort? Samtidigt kan man överväga om det skulle vara värt att ändra kurs i detta skede, råder Alasaari och fortsätter:

– Genom oss kan du få tillgång till Lissu, online-affärsplanen. Vi företagsrådgivare kan studera din plan via systemet och ge råd om hur du kan utveckla den.

I stället för att oja sig uppmuntrar Alasaari företagare att fokusera på saker som man kan påverka:

– Ta en aktiv roll i att förbättra situationen och kontakta fast vår företagsrådgivning. Vi kan tillsammans fundera vilka nya möjligheter coronasituationen kan ge ditt företag eller hur det kan vända upp och ner på konkurrenssituationen.

Enligt honom är företagare i genomsnitt engagerade och litar på sig själva och sin verksamhet.

– Ibland måste man ändå våga titta sig själv i spegeln. Om konceptet inte fungerar så måste man våga ändra sig innan det är för sent.

Under våren hjälpte VASEKs företagstjänster företagare att ansöka om coronastöd till företagare. Nu har stödansökningarna avslutats och man har kommit in fasen för utbetalningsansökningar.

– I början av sommaren berörde rådgivningen ofta den dåliga ekonomiska situationen och kassans tillräcklighet. Nu när den andra vågen drabbade Vasaregionen så här hårt har företagen redan från förr en liten kassa, och situationen kan plötsligt bli riktigt svår. Beklagliga konkurssituationer har vi dock sett förvånansvärt få, även om många företag har skatteskuld, vilket jag alltid ser som lite av ett dåligt tecken, konstaterar Alasaari.

– I den situationen måste man göra en betalningsplan och hålla fast vid den. Man måste också alltid ta reda på varför skatteskulden hopas. Ganska ofta handlar det om för stora privata uttag. Näringsidkares skuldarrangemang har vi ännu inte behövt hjälpa med, även om det i förväg befarades. Vanligtvis går det att få betalningstid, så det har inte funnits behov av att ta till skuldsanering. Tveka inte att kontakta oss och låt oss se hur vi kan hjälpa till!

Nyföretagscentrum Startia har haft ett överraskande antal nya kunder under hösten.

– Det skapar hopp om framtiden när nya företagare verkar ha förtroende för morgondagen. Det här är en bra tid att tänka på och noggrant planera den framtida verksamheten. För närvarande är förlängningen av startpengarperioden upp till 18 månader fortfarande i kraft om man ansöker om startpeng före slutet av december, påminner Alasaari.

Även befintliga företag litar på framtiden och flera utvecklingsåtgärder planeras:

– Förutom etableringsstöd har flera ansökt om utvecklings- och investeringsstöd. All utveckling i företagen har inte att göra med coronasituationen, berättar Alasaari.

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera