Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020

T005420 webCoronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.

Företagsrådgivare Antti Alasaari möter varje vecka företag som våndas över sin svåra situation:

– Ett gott råd är att snabbt ta tag i utmaningarna innan de kumuleras. Ett sätt kan vara att återgå till affärsplanen. Man kan ta en titt på det egna företagets affärsplan och fundera om den har genomförts som ursprungligen planerat. Eller har något lämnat ogjort? Samtidigt kan man överväga om det skulle vara värt att ändra kurs i detta skede, råder Alasaari och fortsätter:

– Genom oss kan du få tillgång till Lissu, online-affärsplanen. Vi företagsrådgivare kan studera din plan via systemet och ge råd om hur du kan utveckla den.

I stället för att oja sig uppmuntrar Alasaari företagare att fokusera på saker som man kan påverka:

– Ta en aktiv roll i att förbättra situationen och kontakta fast vår företagsrådgivning. Vi kan tillsammans fundera vilka nya möjligheter coronasituationen kan ge ditt företag eller hur det kan vända upp och ner på konkurrenssituationen.

Enligt honom är företagare i genomsnitt engagerade och litar på sig själva och sin verksamhet.

– Ibland måste man ändå våga titta sig själv i spegeln. Om konceptet inte fungerar så måste man våga ändra sig innan det är för sent.

Under våren hjälpte VASEKs företagstjänster företagare att ansöka om coronastöd till företagare. Nu har stödansökningarna avslutats och man har kommit in fasen för utbetalningsansökningar.

– I början av sommaren berörde rådgivningen ofta den dåliga ekonomiska situationen och kassans tillräcklighet. Nu när den andra vågen drabbade Vasaregionen så här hårt har företagen redan från förr en liten kassa, och situationen kan plötsligt bli riktigt svår. Beklagliga konkurssituationer har vi dock sett förvånansvärt få, även om många företag har skatteskuld, vilket jag alltid ser som lite av ett dåligt tecken, konstaterar Alasaari.

– I den situationen måste man göra en betalningsplan och hålla fast vid den. Man måste också alltid ta reda på varför skatteskulden hopas. Ganska ofta handlar det om för stora privata uttag. Näringsidkares skuldarrangemang har vi ännu inte behövt hjälpa med, även om det i förväg befarades. Vanligtvis går det att få betalningstid, så det har inte funnits behov av att ta till skuldsanering. Tveka inte att kontakta oss och låt oss se hur vi kan hjälpa till!

Nyföretagscentrum Startia har haft ett överraskande antal nya kunder under hösten.

– Det skapar hopp om framtiden när nya företagare verkar ha förtroende för morgondagen. Det här är en bra tid att tänka på och noggrant planera den framtida verksamheten. För närvarande är förlängningen av startpengarperioden upp till 18 månader fortfarande i kraft om man ansöker om startpeng före slutet av december, påminner Alasaari.

Även befintliga företag litar på framtiden och flera utvecklingsåtgärder planeras:

– Förutom etableringsstöd har flera ansökt om utvecklings- och investeringsstöd. All utveckling i företagen har inte att göra med coronasituationen, berättar Alasaari.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera