Företagare, sätt försäkringar i skick!

13.05.2022

Tapio ja vesivahinko 3Skomakarens barn hade inte de sämsta skorna i det här fallet: LokalTapiola hade försäkringarna i skick då det hände en vattenskada

Startias sakkunnigpartner, försäkringsbolaget LokalTapiola hjälper Startias kunder att förbereda sig för framtiden och trygga kontinuiteten i bolaget. Hur skiljer sig en företagares försäkringar från privatpersonens försäkringar? Tapio Mäkelä, affärsområdesdirektör för LokalTapiola Österbotten, svarar:

– Behoven är ganska likadana; företagare försäkrar tillgångar, till exempel maskiner eller utrustning, men självklart också företagets verksamhet. Det är också typiskt att behöva ta lån för att kunna göra investeringar vid företagsstarten. Företagaren kan finansiera sina anskaffningar genom LokalTapiolas finansieringsbolag. Men det viktigaste i det hela är personen själv. Om det finns skulder, familj och egendom, är det värt att ta en riskförsäkring. Dessutom måste företagaren säkerställa ett tillräckligt pensionsskydd, det vill säga FöPL måste vara i ordning eftersom det är knutet till socialskyddet.

Enligt Startias företagsrådgivare Antti Alasaari överraskas den nya företagaren oftast av hur många olika försäkringar som behövs och att företagaren också ansvarar för att försäkra sig själv.

Mäkelä tycker att det naturligt nog är lättast att jämföra försäkringsbolag med hjälp av fysiska tillgångar som en bil. Således kan en ny företagare lätt fokusera på det för mycket. Enligt Mäkelä är dock livförsäkringen den viktigaste för att man skall kunna skydda sina nära och kära ifall en stor risk realiseras.

Cybersäkerhet och distansarbete måste också beaktas


Förutom företagarens obligatoriska pensionsförsäkringar och arbetsolycksfallsförsäkringar finns det många andra typer av försäkringar. Vad avgör vilka typer av försäkringar som det lönar sig att ha? Vad allt borde man vara beredd på? Branschen som företaget befinner sig inom påverkar dessa val.

LokalTapiola påminner om att till exempel för tillverkande företag är det oerhört viktigt att man har avbrottsförsäkring ifall det kommer avbrott i verksamheten — till exempel vid större vattenskador.

Dessutom bör alla företag idag uppmärksamma cybersäkerhet och ta cyberförsäkringar för att de inte skall vara för sårbara, eftersom en stor del av företagets verksamhet kan vara beroende av att dataförbindelser funkar. Överbelastningsattacker kan skapa besvärliga situationer för företaget.

– Försäkringen ersätter kostnaderna då man reder ut en sådan situation, och vi bistår med hjälp från våra partners, säger Tapio Mäkelä.

Dessutom påpekar Mäkelä att ifall företaget har personal är det lämpligt att koppla fritidsförsäkringen till olycksfallsförsäkringen, eftersom då man distansarbetar är det svårt att avgöra om en eventuell skada är en olycka på arbetsplatsen eller inte.

tiski 1 vanha vakuutusasiakirja rajattu

Man förstod betydelsen av försäkringar redan år 1901: ett gammalt försäkringsdokument i LokalTapiolas reception

Kontakta oss innan du börjar verksamheten


I vilket skede lönar det sig att sätta försäkringar i skick?

– Olycksfallsförsäkringen på arbetsplatsen måste vara i ordning från det ögonblicket då arbetet påbörjas. Vanligtvis kommer nya företagare innan de börjar verksamheten för att fråga erbjudanden av försäkringsbolag och för att förtydliga för sig själva vad de behöver ha i ordning i början av företagsverksamheten. Många gånger vill man ta företagets försäkringar från det samma välbekanta försäkringsbolaget där man har sina personförsäkringar, säger Mäkelä.

Företagskunder gillar vanligtvis att diskutera ansikte mot ansikte med sina kontakter och uppskattar det faktum att skadetjänsten är lokal. I Österbotten finns det tio lokala LokalTapiola-kontor, och personalen vid dessa kan också nås via företagets egen interna telefontjänst på finska, svenska och engelska.



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera