Företagarattityden bör värnas

26.09.2019

Yrityskyla Viikki 18 Iiro Rautiainen

Självständighet, beslutsamhet, engagemang, lösningsorientation och mod är egenskaper som förutsätts av företagare. Samtidigt är de egenskaper som barn och unga ofta förväntas besitta och som de stödjas för att de ska tillägna. Egenskaperna kunde även sammanfattas med ett ord: företagarattityd.

Företagarattityd kan beskrivas på många olika sätt: intresse för andra människor och deras kunskaper, nätverkande och pålitlighet, förmåga att hantera påfrestning, mod att försöka, misslyckas och lära sig, förändringsbenägenhet och sunt ifrågasättande, ansvarskänsla samt förmåga att ta itu med saker. Alla dessa egenskaper är nyttiga och fördelaktiga för barn och ungdomar i skolan och i studierna,  i arbetslivets olika skeden och även för företagare. Företagande är alltså en attityd som bör värnas redan från den tidiga barndomen.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Nyföretagscentrum Startia, som fungerar som en del av VASEK, stöder företagaren under hela företagets livscykel, från start till då företaget säljs eller läggs ner. Vårt mål är att det ska finnas livskraftiga och lönsamma företag som bidrar till livskraften i hela regionen. Med olika avgiftsfria och konfidentiella företagstjänster med låg tröskel vill vi ta hand om regionens företag.

Förutom företagen vill vi även värna företagarattityden och företagarfostran i Vasaregionen. Vi stöder och finansierar företagarfostran under barnens och ungdomarnas hela skolstig: i början finns Företagsbyn Österbotten, vars verksamhet vi finansierat redan när verksamheten inleddes, och i slutet Vaasa Entrepreneurship Society VES.

I höst kommer VASEK och Startia att vara med i Företagsbyn för första gången, med kontor vid Företagsbyns stadshus. Sjätteklassisten som deltar i Företagsbydagen kan få som uppgift att spela företagsrådgivare och stöda andra företag eller blivande företagare i Företagsbyn. Den som får projektchefsrollen får välja mellan olika regionala utvecklingsprojekt och därigenom lära sig hur man genom att utveckla regionen och dess verksamhetsförutsättningar kan på olika sätt påverka företagens framgångsmöjligheter.

Företagsbyns verksamhet är en väldigt viktig del av barnens och ungdomarnas företagarfostran. Vår önskan är att ungdomar intar företagarandan och ser företagandet som ett alternativ på sin karriärstig. Det är enkelt att grunda ett företag, men att sedan driva ett framgångsrikt företag är inte alltid helt okomplicerat. Rätt attityd hjälper ändå att växa som företagare.

Jag ser fram emot elevernas hälsningar från Företagsbyns VASEK & Startia-kontor. Kanske får jag en dag ge företagsrådgivning åt en kund som fungerat i min roll vid Företagsbyn!

Tommi Virkama

 ‹ Gå till "Nyheter"

Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020 | Nyheter
Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.
Läs mera

Utvecklandet av logistik och transportservice kommer upp i full fart igen

03.08.2020 | Nyheter
Idag inleder PM Matias Båsk sitt vikariat som projektchef/logistikexpert på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, efter att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete som Korsholms kommuns näringslivschef. Han valdes till uppgiften redan i våras och kommer att fungera på VASEK som logistikexpert och vikariera för projektchefen i MoveIT-projektet 3.8.2020–31.7.2021.
Läs mera

Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020 | Nyheter
Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. – Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där...
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

31.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.07.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

E Nyman Design fick en intensiv jobbsommar efter en lugn period under coronaläget

23.07.2020 | Nyheter
Elin Nyman jobbar som ensamföretagare inom grafisk design. Hennes uppgift som grafiker är att visuellt presentera budskapet bakom sin kunds produkt eller tjänst.
Läs mera

Blombutiken i Kvevlax återhämtar sig efter coronakrisen

16.07.2020 | Nyheter
Ellinor Lundström har drivit egen blombutik Nigellas blommor och presenter sedan hon var 22 år gammal. I sin blombutik i Kvevlax säljer hon bland annat snittblommor, krukväxter och begravningsbuketter. Hon säljer också handgjorda kort och smycken som hon själv tillverkat samt porslinänglar, nallar och andra leksaker och prydnader, som passar att köpas som present till olika tillställningar.
Läs mera

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera