Företag grundas inte lika aktivt som tidigare – arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronan

01.11.2022

pexels fauxels 3184292

Under perioden januari-september grundades sammanlagt 4 803 nya företag via Finlands nyföretagarcentraler. Detta är fyra procent mindre än under jämförelseperioden år 2021 och en procent mindre än innan coronatiden år 2019. Orsaken till minskningen kan vara att arbetsmarknaden fungerar väl efter coronan och permitteringarna. Även om antalet grundade företag har minskat, får företagsrådgivningen allt oftare besök när man funderar på att starta eget.

Blivande företagare har fått rådgivningen från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia vid sammanlagt 781 möten under perioden januari-september. 415 nya kunder använde Startias företagsrådgivningstjänster (2021: 628). Med hjälp av Startia grundades 143 (2021: 150) nya företag, vilket ligger över den genomsnittliga nivån för de senaste tio åren.

– Att företag inte grundas lika aktivt som tidigare visar nu sannolikt att arbetsmarknaden återhämtar sig efter de permitteringarna som gjordes till följd av coronaviruset. Att starta eget kanske inte längre är ett lika viktigt alternativ för att sysselsätta sig som det var under coronaperioden. Nu har många sektorer brist på arbetskraft. Dessutom kan även den allmänna marknadsosäkerheten påverka saken, säger Piia Malmberg, verkställande direktör för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

Enligt Tommi Virkama, Startias direktör, följer lokala siffror allmänna trender i hela landet:

– Liksom i hela Finland, använder allt fler också vår företagsrådgivning, vilket återspeglas i ökningen av kundmöten. Det är ännu enklare för kunderna att sköta sina ärenden till exempel på nätet och per telefon, så antalet kundkontakter ökar även på detta sätt. Företag har grundats i nästan samma takt som i fjol, säger Virkama.

Företagsrådgivningen hjälper också vid ägarskiften


Nyföretagarcentralerna i Finland rf. är med i Ägarskiftesforumet. Målet är att de som planerar att starta eget ska se köp av ett företag eller dess verksamhet som ett bra alternativ för att starta sin företagarkarriär.

– Vi tipsar ofta Startias kunder om att de kan bli företagare genom att köpa ett redan verksamt företag. Då slipper man ofta flera utmaningar i startskedet. För tillfället har våra ägarskiftesexperter på sina listor över 60 företag, som söker nya ägare. Boka tid till startrådgivning och säg till om du ser företagsköp som ett alternativ, uppmuntrar Virkama.‹ Gå till "Nyheter"

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022 | Nyheter
Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera

Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022 | Nyheter
Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti.
Läs mera

Fennia hjälper nystartade företag med försäkringar

14.11.2022 | Nyheter
Checklistan för nya företagare är lång och försäkringar är en av dess viktigaste punkter. Du bör alltid gå igenom ditt företags försäkringsbehov i samarbete med en expert, till exempel Fennia, som är en av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias sakkunnigpartners.
Läs mera

Stödberättigade investeringar för energibesparing

09.11.2022 | Nyheter
Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.
Läs mera

Minneslista underlättar vid företagsköp – Noggrann förberedelse i nyckelroll

03.11.2022 | Nyheter
När man talar om ägarskiften återkommer ofta samma teman och behov: Processerna är långa, och därför måste företagaren, som överlåter företaget, i god tid börja förbereda sig för att sälja verksamheten. Processerna är också ofta komplexa och varje fall och företag är olika. Både köpare och säljare behöver både omfattande material och personlig service under processen.
Läs mera

Finansiering och stöd för företag - bekanta dig med möjligheterna

02.11.2022 | Nyheter
Bränslestödet kompenserar för plötsligt förhöjda priser på flytande bränslen i februari 2022 till följd av Rysslands attack mot Ukraina. Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan för sin del ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi.
Läs mera

Tjäna pengar på din egendom – dra nytta av semesterbostäder

01.11.2022 | Nyheter
Gruppen av nuvarande och framtida ägare av semesterbostäder samlades i Storkyro på Kyrö Distillery i mitten av oktober för ett tvådagars ”Tuottava loma-asunto” infotillfälle. Många deltagare hade som mål att bedriva uthyrningsverksamhet lukrativt när det inte finns någon egen användning för det. Tillställningen leddes av Tuomas Kankaala, försäljnings- och digital marknadsföringsspecialist på Luotain Consulting Oy.
Läs mera

Företag grundas inte lika aktivt som tidigare – arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronan

01.11.2022 | Nyheter
Under perioden januari-september grundades sammanlagt 4 803 nya företag via Finlands nyföretagarcentraler. Detta är fyra procent mindre än under jämförelseperioden år 2021 och en procent mindre än innan coronatiden år 2019. Orsaken till minskningen kan vara att arbetsmarknaden fungerar väl efter coronan och permitteringarna. Även om antalet grundade företag har minskat, får företagsrådgivningen allt oftare besök när man funderar på...
Läs mera