Företag grundas inte lika aktivt som tidigare – arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronan

01.11.2022

pexels fauxels 3184292

Under perioden januari-september grundades sammanlagt 4 803 nya företag via Finlands nyföretagarcentraler. Detta är fyra procent mindre än under jämförelseperioden år 2021 och en procent mindre än innan coronatiden år 2019. Orsaken till minskningen kan vara att arbetsmarknaden fungerar väl efter coronan och permitteringarna. Även om antalet grundade företag har minskat, får företagsrådgivningen allt oftare besök när man funderar på att starta eget.

Blivande företagare har fått rådgivningen från Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia vid sammanlagt 781 möten under perioden januari-september. 415 nya kunder använde Startias företagsrådgivningstjänster (2021: 628). Med hjälp av Startia grundades 143 (2021: 150) nya företag, vilket ligger över den genomsnittliga nivån för de senaste tio åren.

– Att företag inte grundas lika aktivt som tidigare visar nu sannolikt att arbetsmarknaden återhämtar sig efter de permitteringarna som gjordes till följd av coronaviruset. Att starta eget kanske inte längre är ett lika viktigt alternativ för att sysselsätta sig som det var under coronaperioden. Nu har många sektorer brist på arbetskraft. Dessutom kan även den allmänna marknadsosäkerheten påverka saken, säger Piia Malmberg, verkställande direktör för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

Enligt Tommi Virkama, Startias direktör, följer lokala siffror allmänna trender i hela landet:

– Liksom i hela Finland, använder allt fler också vår företagsrådgivning, vilket återspeglas i ökningen av kundmöten. Det är ännu enklare för kunderna att sköta sina ärenden till exempel på nätet och per telefon, så antalet kundkontakter ökar även på detta sätt. Företag har grundats i nästan samma takt som i fjol, säger Virkama.

Företagsrådgivningen hjälper också vid ägarskiften


Nyföretagarcentralerna i Finland rf. är med i Ägarskiftesforumet. Målet är att de som planerar att starta eget ska se köp av ett företag eller dess verksamhet som ett bra alternativ för att starta sin företagarkarriär.

– Vi tipsar ofta Startias kunder om att de kan bli företagare genom att köpa ett redan verksamt företag. Då slipper man ofta flera utmaningar i startskedet. För tillfället har våra ägarskiftesexperter på sina listor över 60 företag, som söker nya ägare. Boka tid till startrådgivning och säg till om du ser företagsköp som ett alternativ, uppmuntrar Virkama.‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera