Förenar passion med försörjning

03.02.2021
Miika Soini

Miika Soini i Storkyro gjorde sitt film- och fotograferingsintresse till sitt yrke när han grundade Muwex för tre år sedan.

Miika Soini i Storkyro är lantbrukarsonen som delvis hade sin yrkesbana färdigt utstakad genom den planerade generationsväxlingen av gården – men som ändå valt att stå på flera ben. Han gjorde även sitt stora fritidsintresse och sin hobby – film och foto – till sitt yrke, och grundade företaget Muwex för tre år sedan.

Ända sedan barndomen har intresset för fotografering och filmning funnits och Miika tog sina allra första bilder med en analog kamera.

– Jag kommer också ihåg första gången jag gjorde en film. Då var några lekande kattungar motivet, ler Miika, som filmade redan när man använde VHS- och senare även DV-tekniken.

Någon egentlig utbildning inom branschen har han inte – han är fullständigt självlärd, mycket via YouTube och genom att studera andras filmer och tekniktips. Däremot har han studerat företagsamhet, varit engagerad i projektet Ung Företagare och utbildat sig både till väktare och till lantbruksföretagare. Det mer seriösa filmintresset etablerades senare, efter en längre paus med hobbyn, genom skärminspelning av dataspel och den egna spelkanalen som Miika startade på YouTube.

Vartefter övergick han allt mer till att producera lantbruksrelaterade filmer – något som också senare gett upphov till en helt egen kundkrets inom denna bransch.

Muwex

Förutom hjälp med att starta företaget har Miika även anlitat VASEK för sin ansökan om investeringsstöd, för att kunna köpa nödvändig teknisk utrustning. Miika är även medlem i företagarföreningen. – Det hör till tycker jag, och vid behov kan man få juridisk rådgivning via den.

I YouTube-filmerna agerar Miika under namnet Muwex och på Muwex egen kanal har filmerna tyngdpunkt på lantbruk, såsom exempelvis Meeri-kauran puinteja raiviolta, som är en timme lång och har setts över 71 000 gånger. Sedan har vi Muwex Spelar, en spelkanal, samt Muwex Tech, en mer tekniskt inriktad YouTube-kanal.

– Nu har jag varit en aktiv YouTube i tio år och har omkring 19 000 följare, tillägger Miika.

Genom deltagandet i Ung Företagare fick han i ett tidigt skede tips om vart man kunde vända sig för att få hjälp och stöd när man startar eget företag – något som han kom att dra nytta av när det var dags.

– Jag tog kontakt med VASEK och sedan dess har företagsrådgivare Antti Alasaari gett mig många goda råd på vägen. Han har också bistått mig i ansökan om investeringsstöd, vilket helt klart var en förutsättning för att ansökan skulle beviljas, menar Miika.

– Även med utbetalningsansökan hjälpte jag till, fortsätter Antti Alasaari, som beskriver Miika som en trevlig och jordnära person var arbetsuppgifter uppenbart ligger honom väldigt nära hjärtat.

– Jag uppskattar speciellt hur Miika gestaltar landsbygden och livet där i sina filmer, tillägger Antti.

Muwex

Muwex utför också flygfotograferingar och filmar med drönare vid behov.

Idag utgör filmproduktion och fotografering ett heltidsarbete för Miika, och de flesta kunderna hittar man just inom lantbrukssegmentet.

– Hankkija, Yara och Valtra är några av dem. För Yaralle har jag bland annat filmat YaraLive 2020-evenemanget samt olika samarbetsfilmer för Muwex YouTube-kanal. Även med Valtra har jag producerat videor av traktorprovkörningar och också fungerat som aktör i filmerna. Men även den lokala företag anlitar mig, liksom också kommuner och olika organisationer, tillägger Miika, som också erbjuder flygfotografering och -filmning med drönare.

För hans del har pandemin inte inneburit någon katastrof. Antalet vanliga fotograferingar minskade något, men istället ökade behovet av streamingtjänster. Studentdimissioner och liknande filmas och visas digitalt till publiken, som på grund av restriktionerna är tvungna att delta på distans. All redigering och editering sköter Miika själv, men hoppas kunna anställa ett par personer i framtiden.

– Jag har däremot inga stora tillväxtplaner och vill behålla företaget på en för mig lagom nivå, eftersom jag enligt planerna också kommer att överta familjens lantbruk sedan, avslutar han.

Muwex

Vid sidan om de kunduppdrag som Muwex utför, ägnar sig Miika gärna också åt natur- och lantbruksfotografering av rent intresse.


Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Muwex

 ‹ Gå till "Nyheter"

Statistisk information om Vasaregionen – senaste information för alla

26.02.2021 | Nyheter
VASEK har publicerat en statistiktjänst där man samlat in den viktigaste statistiken som beskriver Vasaregionens befolkning, sysselsättning, företagsverksamhet och regionalekonomi samt regionens dragningskraft.
Läs mera

Mål och mellanhållplatser till vägkartan för koldioxidneutral transport skapades i MoveIT-workshop

25.02.2021 | Nyheter
Till workshopen för koldioxidneutral mobilitet den 18 februari hade sammankallats framförallt representanter för projektområdets landsbygdskommuner för att diskutera de gemensamma målen och mellanhållplatserna för vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030 före år 2030.
Läs mera

West Coast Rib Charter satsar vidare – nu på hydrokoptercharter

25.02.2021 | Nyheter
Sedan i somras erbjuder Molpe-företaget West Coast Rib Charter som första företag i Österbotten båtutflykter med ribbåt. Nu kan företaget även erbjuda havsutflykter under vinterhalvåret, tack vare sin senaste investering – en hydrokopter.
Läs mera

Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi ger företagen verktyg

24.02.2021 | Nyheter
CERM-projektets aktörer VASEK, Concordia, Företagshuset Dynamo och Kristinestads Näringslivscentral lanserar 24.2.2021 en drygt 80 sidor lång färdplan för att hjälpa företagen i främjandet av sin verksamhet mot cirkulär ekonomi och hållbarhet. Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi innehåller praktiska exempel med vars hjälp företag kan inleda sitt eget hållbarhetsarbete och utveckla hållbarhetstänket
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

24.02.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021 | Nyheter
Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige.
Läs mera

Sparra ditt företag i toppform kostnadsfritt med stöd av en erfaren företagsledare

17.02.2021 | Nyheter
Har du under din företagarkarriär funderat på vilken riktning du skall välja för att ta dig vidare? Skulle du behöva ett bollplank för att testa dina idéer?
Läs mera

Coronaåret gav en knuff åt dem som går i företagartankar

15.02.2021 | Nyheter
Under 2020 grundades via Nyföretagarcentralerna 10 procent mindre företag i Finland än året innan. Den största minskningen av antalet grundade företag syntes direkt när coronakrisen började mellan april och juni både nationellt och i Vasaregionen. Därefter ökade företagarintresset avsevärt. Den försvagade sysselsättningen fick många att förverkliga sina länge dolda företagardrömmar.
Läs mera