Förbered dig på allt, fixa dina dokument i skick

27.01.2020

0009574r

Överraskande sjukdomsattack, skilsmässa, reklamationstvist med en kund, meningsskiljaktigheter inom bolaget. Jobbiga situationer, och dem kan man ju inte alltid helt undvika. Men man kan och det lönar sig att förbereda sig för dem på bästa möjliga sätt. Med hjälp av en expert.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Nyföretagscentrum Startia, Vasa Företagare och Kust-Österbottens Företagare arrangerar 11.2 infokvällen ”Ta det säkra före det osäkra”, vars teman är företagarens juridiska fallgropar och hur man undviker dem samt företagarens personliga, viktiga dokument.

Jurist Teresa Laine-Puhakainen från KPMG föreläser om företagarens testamente och andra dokument, såsom äktenskapsförord och intressebevakningsfullmakt:

– Allt möjligt kan inträffa i livet. Om något händer, till exempel att man blir allvarligt sjuk eller att man kommer fram till att ta ut skilsmässa, kan det ha stor effekt både på privatlivet och på företagets verksamhet. Och dessa dokument kan man inte fixa om det redan har hänt något, påminner Laine-Puhakainen.

DKCO:s advokat Nathalie Myrskog och jurist Jonna Hagström däremot lyfter fram situationer där företagaren kan i sin verksamhet hamna i svårigheter ifall nödvändiga dokument inte är i tillbörligt skick.

– Delägaravtalet är helt ovillkorligt och nödvändigt så att företagets verksamhet inte förlamas i eventuella problemsituationer, berättar Myrskog. Ett delägaravtal kan förhindra en delägare att börja arbeta hos en konkurrent och ta med sig kunderna, eller så kan den föra med sig en lösning till en situation där en delägare tappat intresset för företagets verksamhet och där meningsskiljaktigheter förhindrar utvecklingen av verksamheten.

– Det lönar sig också att komma ihåg att man kan komma långt med ett bra offertbotten och tydliga beställningsbekräftelser. Men ju större det ekonomiska intresset är, eller ju större och allvarligare risken är, desto viktigare är det också att satsa på ett perfekt avtal. Inget företag är det andra likt och därför måste man gå igenom avtalen med eftertanke, konstaterar Hagström.

Företagaren borde alltså alltid på förhand förbereda sig på situationer där intressekonflikter uppstår med den andra avtalsparten, samt inse vad man förbinder sig till från första början.

Vasaregionens Utvekling Ab VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl har i sitt arbete samarbetat med juristbyråer i många år.

– Vi erbjuder våra kunder Sparra med juristen-tjänsten. Det lönar sig alltså att komma till Vallonia 11.2 och fundera noggrant vad som skulle hända ditt företag ifall något hände dig eller ifall du råkade ut för en otrevlig konflikt. Kontakta oss efteråt så hänvisar vi dig till en passlig lagexpert. Första entimmes konsultering är avgiftsfri, instruerar Nydahl.

– Det lönar sig inte att snåla när det gäller sånt. Dyrare blir det ifall man är tvungen att gå till rätten med avtalstvister, påminner Kust-Österbottens Företagares vd Hippi Hovi.

Läs mera om infokvällen Ta det säkra före det osäkra – företagare, fixa dina dokument i skick! den 11.2
Anmäl dig senast 7.2‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera