För Kiistos volleybollspelare är företagandet ett alternativ efter studierna

05.10.2022

20220915 125607 rajattunaFör att fira sina 30 verksamhetsår har Startia fått en fadderspelare från Vaasan Kiistos lag i 1:a serien i damvolleyboll. Startias fadderspelare Ilona Raitis träffade företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars och fick de bästa tipsen för att starta eget.

Ilona, som är inne på sitt andra år på programmet för miljöteknik vid VAMK, anser att det i hennes bransch kommer att finnas många anställningsmöjligheter i framtiden. Att starta ett eget konsultföretag är en av dem.

– Lagstiftningen gällande miljötillstånd är så utmanande att man behöver en konsultbyrå till hjälp. Bensinstationer, till exempel, behöver ett miljötillstånd. Dessutom skulle det naturligtvis vara trevligt att vara sin egen chef, särskilt med tanke på en flexibel arbetstid men inte minst på grund av volleybollen. Att starta ett företag måste dock övervägas noggrant eftersom det krävs så mycket resurser, säger Ilona.

– När det gäller tillstånd måste man också komma ihåg att det finns näringar vars verksamhet regleras. Startia hjälper till att lösa dessa frågor när du startar eget. Men företagandet är verkligen ett bra alternativ och via volleybollen kan man skapa ett nätverk som sedan kan utnyttjas för att skaffa kunder, uppmuntrar Räihä-Pundars.

Från studerande till företagare?

Att grunda ett företag börjar med en affärsidé, sedan måste man överväga om det finns en efterfrågan på en produkt eller tjänst. I affärsplanen skall den blivande företagaren också ta hänsyn till ekonomiska frågor. Om man inte kan hantera sin egen ekonomi kommer man förmodligen inte att kunna hantera sitt företags ekonomi heller. Dessutom behövs i regel kapital för att komma igång när man startar ett företag.

– Om en studerande startar ett företag på heltid, kan hen ansöka om startpeng. Det beviljas dock inte om den sökande är deltidsföretagare. I princip kan man starta ett företag utan eget kapital men rekommendationen är att man har lite egna pengar för att komma igång. Om man som enskild näringsidkare lyfter ett lån till sitt företag är det ett lån som man ansvarar för personligen, medan ett aktiebolag är en självständig juridisk person, vilket innebär att dess tillgångar är separerade från ägarnas tillgångar. Banken vill dock ofta att du ger din egendom som pant för ett företagslån, använd hellre Finnveras borgen som säkerhet för ditt lån så äventyrar du inte din personliga egendom, rådgör Räihä-Pundars.

Det finns mycket bra info om hur du påbörjar din bana som företagare i Starta eget-guiden för blivande företagare, men alla som drömmer om att starta eget, borde besöka Startia. Det kostar endast tid men hjälper dig att undvika fallgroparna.

– Som företagare är det alltid en utmaning när man skall värdera sitt eget arbete; var noggrann med prissättningen! Man måste trygga sin egen försörjning, betonar Räihä-Pundars.

20220915 125622 kuva 2 normikoko tiedot pois

Studerandena är Vasaregionens framtid

Ilona kom till Vasa från Åbo för att kunna spela volleyboll på högre nivå. Enligt henne rankades Vasa högt i serietabellen och hon kunde studera miljöteknik på orten. Under de senaste åren har sommarjobben tagit henne till Helsingfors, men i fortsättningen söker hon jobb i Vasaregionen.

–  Det här är en bra ort för en studerande inom teknik; det finns många företag som erbjuder passande jobb och å andra sidan är min utbildning så omfattande att regionen har många möjligheter och mycket att erbjuda.

 – Studerandena är vår styrka och vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt stannar i Vasaregionen efter slutförda studier, säger Räihä-Pundars.

Ilona har varit nöjd med de möjligheter som Vasa erbjuder:

— Själv har jag tyckt om Vasa, det är ju en riktig stad men samtidigt kompakt.  Avstånden är så korta att man kan cykla nästan vart som helst på 15 minuter. När jag bodde utanför Åbo körde jag 40 minuter för att träna volleyboll. Vem vet, kanske jag stannar här en längre tid om alla pusselbitar faller på plats.‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera