För Kiistos volleybollspelare är företagandet ett alternativ efter studierna

05.10.2022

20220915 125607 rajattunaFör att fira sina 30 verksamhetsår har Startia fått en fadderspelare från Vaasan Kiistos lag i 1:a serien i damvolleyboll. Startias fadderspelare Ilona Raitis träffade företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars och fick de bästa tipsen för att starta eget.

Ilona, som är inne på sitt andra år på programmet för miljöteknik vid VAMK, anser att det i hennes bransch kommer att finnas många anställningsmöjligheter i framtiden. Att starta ett eget konsultföretag är en av dem.

– Lagstiftningen gällande miljötillstånd är så utmanande att man behöver en konsultbyrå till hjälp. Bensinstationer, till exempel, behöver ett miljötillstånd. Dessutom skulle det naturligtvis vara trevligt att vara sin egen chef, särskilt med tanke på en flexibel arbetstid men inte minst på grund av volleybollen. Att starta ett företag måste dock övervägas noggrant eftersom det krävs så mycket resurser, säger Ilona.

– När det gäller tillstånd måste man också komma ihåg att det finns näringar vars verksamhet regleras. Startia hjälper till att lösa dessa frågor när du startar eget. Men företagandet är verkligen ett bra alternativ och via volleybollen kan man skapa ett nätverk som sedan kan utnyttjas för att skaffa kunder, uppmuntrar Räihä-Pundars.

Från studerande till företagare?

Att grunda ett företag börjar med en affärsidé, sedan måste man överväga om det finns en efterfrågan på en produkt eller tjänst. I affärsplanen skall den blivande företagaren också ta hänsyn till ekonomiska frågor. Om man inte kan hantera sin egen ekonomi kommer man förmodligen inte att kunna hantera sitt företags ekonomi heller. Dessutom behövs i regel kapital för att komma igång när man startar ett företag.

– Om en studerande startar ett företag på heltid, kan hen ansöka om startpeng. Det beviljas dock inte om den sökande är deltidsföretagare. I princip kan man starta ett företag utan eget kapital men rekommendationen är att man har lite egna pengar för att komma igång. Om man som enskild näringsidkare lyfter ett lån till sitt företag är det ett lån som man ansvarar för personligen, medan ett aktiebolag är en självständig juridisk person, vilket innebär att dess tillgångar är separerade från ägarnas tillgångar. Banken vill dock ofta att du ger din egendom som pant för ett företagslån, använd hellre Finnveras borgen som säkerhet för ditt lån så äventyrar du inte din personliga egendom, rådgör Räihä-Pundars.

Det finns mycket bra info om hur du påbörjar din bana som företagare i Starta eget-guiden för blivande företagare, men alla som drömmer om att starta eget, borde besöka Startia. Det kostar endast tid men hjälper dig att undvika fallgroparna.

– Som företagare är det alltid en utmaning när man skall värdera sitt eget arbete; var noggrann med prissättningen! Man måste trygga sin egen försörjning, betonar Räihä-Pundars.

20220915 125622 kuva 2 normikoko tiedot pois

Studerandena är Vasaregionens framtid

Ilona kom till Vasa från Åbo för att kunna spela volleyboll på högre nivå. Enligt henne rankades Vasa högt i serietabellen och hon kunde studera miljöteknik på orten. Under de senaste åren har sommarjobben tagit henne till Helsingfors, men i fortsättningen söker hon jobb i Vasaregionen.

–  Det här är en bra ort för en studerande inom teknik; det finns många företag som erbjuder passande jobb och å andra sidan är min utbildning så omfattande att regionen har många möjligheter och mycket att erbjuda.

 – Studerandena är vår styrka och vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt stannar i Vasaregionen efter slutförda studier, säger Räihä-Pundars.

Ilona har varit nöjd med de möjligheter som Vasa erbjuder:

— Själv har jag tyckt om Vasa, det är ju en riktig stad men samtidigt kompakt.  Avstånden är så korta att man kan cykla nästan vart som helst på 15 minuter. När jag bodde utanför Åbo körde jag 40 minuter för att träna volleyboll. Vem vet, kanske jag stannar här en längre tid om alla pusselbitar faller på plats.‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera