För Kiistos volleybollspelare är företagandet ett alternativ efter studierna

05.10.2022

20220915 125607 rajattunaFör att fira sina 30 verksamhetsår har Startia fått en fadderspelare från Vaasan Kiistos lag i 1:a serien i damvolleyboll. Startias fadderspelare Ilona Raitis träffade företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars och fick de bästa tipsen för att starta eget.

Ilona, som är inne på sitt andra år på programmet för miljöteknik vid VAMK, anser att det i hennes bransch kommer att finnas många anställningsmöjligheter i framtiden. Att starta ett eget konsultföretag är en av dem.

– Lagstiftningen gällande miljötillstånd är så utmanande att man behöver en konsultbyrå till hjälp. Bensinstationer, till exempel, behöver ett miljötillstånd. Dessutom skulle det naturligtvis vara trevligt att vara sin egen chef, särskilt med tanke på en flexibel arbetstid men inte minst på grund av volleybollen. Att starta ett företag måste dock övervägas noggrant eftersom det krävs så mycket resurser, säger Ilona.

– När det gäller tillstånd måste man också komma ihåg att det finns näringar vars verksamhet regleras. Startia hjälper till att lösa dessa frågor när du startar eget. Men företagandet är verkligen ett bra alternativ och via volleybollen kan man skapa ett nätverk som sedan kan utnyttjas för att skaffa kunder, uppmuntrar Räihä-Pundars.

Från studerande till företagare?

Att grunda ett företag börjar med en affärsidé, sedan måste man överväga om det finns en efterfrågan på en produkt eller tjänst. I affärsplanen skall den blivande företagaren också ta hänsyn till ekonomiska frågor. Om man inte kan hantera sin egen ekonomi kommer man förmodligen inte att kunna hantera sitt företags ekonomi heller. Dessutom behövs i regel kapital för att komma igång när man startar ett företag.

– Om en studerande startar ett företag på heltid, kan hen ansöka om startpeng. Det beviljas dock inte om den sökande är deltidsföretagare. I princip kan man starta ett företag utan eget kapital men rekommendationen är att man har lite egna pengar för att komma igång. Om man som enskild näringsidkare lyfter ett lån till sitt företag är det ett lån som man ansvarar för personligen, medan ett aktiebolag är en självständig juridisk person, vilket innebär att dess tillgångar är separerade från ägarnas tillgångar. Banken vill dock ofta att du ger din egendom som pant för ett företagslån, använd hellre Finnveras borgen som säkerhet för ditt lån så äventyrar du inte din personliga egendom, rådgör Räihä-Pundars.

Det finns mycket bra info om hur du påbörjar din bana som företagare i Starta eget-guiden för blivande företagare, men alla som drömmer om att starta eget, borde besöka Startia. Det kostar endast tid men hjälper dig att undvika fallgroparna.

– Som företagare är det alltid en utmaning när man skall värdera sitt eget arbete; var noggrann med prissättningen! Man måste trygga sin egen försörjning, betonar Räihä-Pundars.

20220915 125622 kuva 2 normikoko tiedot pois

Studerandena är Vasaregionens framtid

Ilona kom till Vasa från Åbo för att kunna spela volleyboll på högre nivå. Enligt henne rankades Vasa högt i serietabellen och hon kunde studera miljöteknik på orten. Under de senaste åren har sommarjobben tagit henne till Helsingfors, men i fortsättningen söker hon jobb i Vasaregionen.

–  Det här är en bra ort för en studerande inom teknik; det finns många företag som erbjuder passande jobb och å andra sidan är min utbildning så omfattande att regionen har många möjligheter och mycket att erbjuda.

 – Studerandena är vår styrka och vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt stannar i Vasaregionen efter slutförda studier, säger Räihä-Pundars.

Ilona har varit nöjd med de möjligheter som Vasa erbjuder:

— Själv har jag tyckt om Vasa, det är ju en riktig stad men samtidigt kompakt.  Avstånden är så korta att man kan cykla nästan vart som helst på 15 minuter. När jag bodde utanför Åbo körde jag 40 minuter för att träna volleyboll. Vem vet, kanske jag stannar här en längre tid om alla pusselbitar faller på plats.



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera