Flera års erfarenhet av företagsrådgivning – företagens framgångar och utmaningar blir inte bortglöm

03.02.2022

097A1201Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen pysty WEBNyföretagscentrum Startia och VASEKs företagsrådgivare har sammanlagt tiotals års erfarenhet av att stödja och hjälpa företag. Startia, som fyller 30 år, har stött nya företagare som en del av VASEKs verksamhet från och med år 2008.

Kjell Nydahl, Direktör för företagstjänster, har arbetat som företagsrådgivare sedan 2005:

– Vid den tiden ledde jag också företagarkurser på Korsnäs Kurscenter, och många startade ett företag efter det. Vissa av dem är fortfarande verksamma, och vi fortsätter att träffas regelbundet, till exempel kring investeringsfrågor. Företagare på landsbygden brukade ofta anställa sig själva, och tillväxt eller att anställa arbetstagare var ofta inte ett mål eller fans inte ens i tankarna. Företagande som bisyssla var inte så vanligt förr, berättar Nydahl.

Företagsrådgivare Antti Alasaari började i sitt arbete 2008, men tidigare arbetade han som utvecklingschef vid Jurva kommun.

– Under årens lopp har det åtminstone blivit lättare att kontakta oss på många sätt. I och med coronan kom videomöten permanent med i utbudet av servicekanaler och rådgivningen kan bokas via den elektroniska bokningskalendern fast mitt i natten, säger han.

Enligt Tommi Virkama, som har varit Startias direktör sedan 2010, kan ingen företagare undvika digitalisering i dagens läge:

– Allt oftare har handels- och tjänsteföretag också en webbutik, och företagare måste ta hänsyn till de elektroniska marknadsförings- och försäljningskanalena samt andra verktyg redan i ett tidigt skede av sina affärsplaner.

Företag som ett projekt – med hjälp av specifika frågor till hjärtat av företagandet

Alasaari anser att driva ett företag är idag alltmer som att driva ett projekt nuförtiden:

– Tidigare var det oftare ett karriärval att vara företagare. Numera grundar och utvecklar man ett nytt företag som ett projekt, som man någon gång kommer att lämna och flytta vidare till ett annat projekt. Ibland återvänder man till lönearbete, ibland startar man ett nytt företag. Serieföretagande är allt vanligare. Tyvärr möter vi också oftare företagare med betalningsproblem, beklagar Alasaari och fortsätter:

– Vi hoppas att man kontaktar oss redan när man undrar hur man ska klara med de första räkningarna. Ju tidigare vi tar itu i saker, desto bättre kan vi hjälpa till.

Enligt Virkama är företagare nuförtiden också modigare och allt oftare också yngre:

– Flera startar ett företag redan under sina studier. Andelen företagare med invandrarbakgrund har också ökat från cirka 5 % till nästan 20 % under de senaste tio åren. När det finländska samhället inte är så bekant för kunden måste vi i företagsrådgivning gå djupare in i olika saker och även kunna förklara varför till exempel tillståndsärenden måste hanteras på ett visst sätt eller hur man öppnar ett bankkonto för ett företag.

– Kundernas affärsidéer och preliminära idéer är alltmer färdiga, och blivande företagare vet hur man ställer specifika frågor vid företagsrådgivning. De söker bekräftelse på saker och ting, till exempel om de har börjat på rätt sätt och om de val som de har antecknat i affärsverksamhetsplanen går i rätt riktning, säger Virkama.

Kunder som har stannat i åtanke

I över 30 år har Nyföretagscentrum Startia erbjudit startrådgivning till fler än 10 300 blivande företagare. Företagsrådgivarna har tillsammans med företagare  genomgått många olika startstadier, utvecklingsåtgärder och tillväxtutmaningar genom åren.

– En av mina första företagsrådgivningskunder var ett litet frisörföretag som började från noll. Jag höjer hatten till företagarens uthållighet, för många skulle ha redan upphört verksamheten vid det här laget. Jag hoppas att hen snart kommer att nå tillväxtfasen efter de svåra åren, säger Olav Nylund, som har varit företagsrådgivare sedan 2014.

– Under min första vecka på jobbet, fick jag vara med och göra en ansökan om stöd för en miljoninvestering, och ja, dessa stora tillväxtberättelser stannar i åtanke, ler Nylund.

Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist började på VASEK våren 2020, precis då coronapandemin kom till Finland.

– Distansarbete och distansrådgivning i den skalan var nytt för oss alla, både för rådgivare och för kunder. Företagarna var oroade över sin verksamhet och sitt uppehälle. Jag pratade  med dussintals ensamföretagare angående ensamföretagarstödet. Jag hoppas att diskussionerna och det företagarstödet som beviljats gjorde deras situation lite lättare, tillbakaser Dalkvist.

De viktigaste råden

På frågan om företagsrådgivarnas viktigaste råd för nya företagare svarar alla företagsrådgivare snabbt och med nästan liknande svar. På samma sätt som andra betonar Tuija Räihä-Pundars, företagsrådgivare sedan våren 2021, att det viktigaste är att företagaren inte lämnas ensam att grubbla om saker:

–  Du kan och bör kontakta oss utan tvekan. Vi hjälper till med att starta eget och är med i allt vid företagsstarten och även efter det, under företagets hela livstid.

– Noggrann planering av affärsverksamheten är mycket viktigt, men det är också viktigt att komma ihåg att arbetet bara börjar efter etableringsåtgärderna. At skaffa kunder, försäljning och marknadsföring är hårt arbete och absolut nödvändigt, eftersom endast kunden ger pengar till företaget, betonar Räihä-Pundars.

Företagsrådgivare påminner också företagare att ta hand om sig själva:

–En utmattad företagare gynnar ingen. Var noga med att ta semester också och ta hand om dig själv!

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera