Finländska företag inte alltid skyldiga att betala moms på varor som säljs till Norge

17.09.2018

LeinonenRotvold600px
Tullbestämmelserna och moms i Norge var rubriken på Nordic Gateways utbildning som förberedde företagare för popup-evenemanget i Bodö. Marit Cathrine Røtvold från norska skattemyndigheten, Skatteetaten, och Riitta Leinonen från Nordkalottens Gränstjänst redogjorde för bestämmelser och praktiska frågor i Norge.

Det avgörande kriteriet i momsfrågor är om försäljning av varor och tjänster sker till Norge eller i Norge. Det som ska noteras är att bland annat Svalbard och oljeplattformar är befriade från momsen. Huvudregeln vid moms och export av varor är att när ett finländskt företag exporterar varor till Norge, är köparen ansvarig för momsen och detta innebär att det finländska företaget inte är skyldig att momsregistrera sig. Om produkten som säljs är exempelvis en färdigt monterad stockstuga, ska det finländska företaget betala moms eftersom monteringen sker på ort och ställe i Norge.

Momsen i Norge är 25 %, 15 % på livsmedel. För importerade varor under 350 norska kronor betalas ingen moms. Røtvold poängterade att momsfrågorna kan vara kvistiga och därför gör skattemyndigheten på begäran förhandsbeslut utifrån situationen. Förhandsbesluten är avgiftsbelagda men rådgivning gratis. Till exempel valuta kan ha betydelse för momsbeslutet: om varan säljs i euro eller norska kronor.

Tjänster som levereras över landsgränser indelas i platsbundna tjänster och tjänster som kan levereras på distans. Platsbundna tjänster är momsbelagda. Till exempel en finländsk arkitektbyrås tjänster är inte bundna till någon viss plats och därför fakturerar byrån för sina tjänster utan moms. Om det är en norsk privatperson som köper tjänsten, behöver hen inte betala moms, men om köparen är ett norskt företag, ska det betala momsen. Produktion av elektroniska tjänster är inte platsbundet men utländska företag som säljer exempelvis applikationer, musik och licenser för privatpersoner ska registrera sig i momsregistret i Norge.

Tullbestämmelserna utgår ifrån att moms ska betalas för alla kommersiella varor. För livsmedel krävs alltid importtillstånd. Norska Tolletaten ser gärna att näringslivet anlitar expeditionsbolag som tar hand om alla skatter och avgifter som krävs vid gränspassage. På gränsen mellan Finland och Norge finns bara två tullkontor som har öppet dygnet runt: Kilpisjärvi/Helligskogen och Kivilompolo. För företagare gäller det alltså att se efter gränsernas öppettider och komma ihåg att tullarna prioriterar elektroniska tulldeklarationer.

Leinonen berättade att största delen av frågorna som ställs till Nordkalottens Gränstjänst gäller momsregistrering av företag och registrering av arbetstagare. Dessutom förmedlar Gränstjänst kontakter till bland annat olika utvecklingsbolag.

– När man bygger upp ett kundförhållande är det viktigt att satsa på det sociala, sade Leinonen, – det vill säga ta gärna ett par öl tillsammans kvällen före business talks.

En av utbildningens målsättningar var att erbjuda företag expertkontakter. Detta lyckades arrangörerna med i och med att genast efteråt började många företagare diskutera med Røtvold och Leinonen.

Före popup-evenemanget i Bodö ordnas ännu en kortkurs i Jakobstad 19.9 med temat konsten att pitcha. Kursledaren är Sebastian Widjeskog. Resan till Bodö arrangeras 9–11 oktober, du hinner ännu anmäla dig!

www.nordicgateway.fi

 NG ERUF Havkraft 400px



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera