Finlands nästäldsta smådjursaffär får ny ägare

03.12.2021

Vaasa Akvarioliike 1Peppina Mäenpää blir nya företagare vid Vasa Akvarieaffär, Finlands nästäldsta husdjursaffär, från och med januari 2022.

Från och med årsskiftet är Peppina Mäenpää ny ägare av Vasa Akvarieaffär, som verkar i Minimanis utrymmen på Skeppsgatan i Vasa. Butiken, som namnet till trots också säljer andra smådjur och djurartiklar, är en av de absolut äldsta affärerna i sin bransch och grundades redan 1959.

Sedan 1999 drivs affären av Risto Korpi, som inledde sin yrkesbana här redan 1980 under sin studietid. Korpi beslöt sig för ett par år sedan att gå i pension, och i våras började han aktivt söka efter en köpare för sitt företag.

– Det är roligt att jag hittade en som också var bekant i egenskap av stamkund, och att verksamheten kan fortsätta, konstaterar Korpi.

Vaasa Akvarioliike 3Risto Korpi har drivit butiken sedan 1999, men började själv arbeta här redan 1980. Nu är det dags för honom att gå i pension och i Peppina Mäenpää hittade han en ny ägare, med stort personligt intresse för djur.

Det var under en inköpsrunda i affären som Peppina Mäenpää fick veta att Korpi skulle sluta, eller sälja, om en köpare hittas. Ett frö såddes, men beslutet var långt ifrån självklart för Mäenpää, som har många tunga år bakom sig som anhörigvårdare i hemmet.

– I grunden är jag student och har jobbat med just försäljning, bland annat på varuhus, men sedan 2004 har jag varit hemma med barnen, berättar hon.

Husdjursbranschen är dock bekant i form av en hobby – i familjen har det alltid funnits djur av något slag.

– Det är lättare att räkna upp vilka djur vi INTE haft, än vilka vi haft, skrattar Mäenpää.

Efter att funderat på saken en tid och även diskuterat med de närmaste, kontaktade Mäenpää sin egen bank för att höra om finansieringsmöjligheterna för ett företagsköp. Därefter vände hon sig till VASEK, efter ett tips från Korpi.

– Deras hjälp har varit guld värd och jag kunde inte vara mer nöjd med företagsrådgivningen.

Vaasa Akvarioliike 5Mäenpää har haft egna husdjur under hela sitt vuxna liv. – Det är lättare att räkna upp vilka djur vi INTE haft, än vilka vi haft, skrattar Mäenpää.

Förutom mänger med goda råd och tips på vägen i företagandet, har företagsrådgivare Antti Alasaari hjälpt till med affärsplan och finansieringskalkyl, budget och utkast på köpebrev samt ansökan om startpeng.

– Personalen på VASEK utgör en enorm kunskapsbank i dylika ärenden, konstaterar Mäenpää.

Alasaari i sin tur konstaterar att Mäenpääs stora, personliga intresse för djur utgör en bra grund för affärens framtid, liksom även Korpis engagemang i att trygga en fungerande verksamhet och fortsättning för affären.

Fram till slutet av året arbetar Mäenpää i butiken i form av arbetspraktik, och efter att ägarbytet verkställts från och med den 1.1.2022, fortsätter ännu Korpi att arbeta jämsides med Mäenpää under en månads tid.

– Stödet från VASEK och från Risto har varit avgörande. Det är en skrämmande utmaning jag antagit men samtidigt känns det fint att jag klarat av att ta detta stora steg med tanke på min bakgrund. Alla pusselbitar har fallit på plats vartefter, konstaterar Mäenpää.

Vaasa Akvarioliike 7Affären, som verkar i samma fastighet som Minimani, kommer troligen att byta namn eftersom det också säljs mycket annat än akvarieutrustning här. I sortimentet ingår också andra smådjur, husdjursfoder och andra husdjursartiklar.

Det är ett fungerande koncept som hon övertar och Mäenpää planerar därför inga radikala förändringar inledningsvis. Men utvecklingsidéer finns och som första åtgärd kommer hon att starta upp marknadsföringen på sociala medier.

– En webbshop finns också i mina planer, tillägger hon.

Eftersom mycket annat än enbart akvarieutrustning och akvariefiskar säljs i affären, planeras även ett namnbyte, främst i informativt syfte.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

Bilder för media: Peppina Mäenpää, Risto Korpi ja Peppina Mäenpää

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera