Finlands nästäldsta smådjursaffär får ny ägare

03.12.2021

Vaasa Akvarioliike 1Peppina Mäenpää blir nya företagare vid Vasa Akvarieaffär, Finlands nästäldsta husdjursaffär, från och med januari 2022.

Från och med årsskiftet är Peppina Mäenpää ny ägare av Vasa Akvarieaffär, som verkar i Minimanis utrymmen på Skeppsgatan i Vasa. Butiken, som namnet till trots också säljer andra smådjur och djurartiklar, är en av de absolut äldsta affärerna i sin bransch och grundades redan 1959.

Sedan 1999 drivs affären av Risto Korpi, som inledde sin yrkesbana här redan 1980 under sin studietid. Korpi beslöt sig för ett par år sedan att gå i pension, och i våras började han aktivt söka efter en köpare för sitt företag.

– Det är roligt att jag hittade en som också var bekant i egenskap av stamkund, och att verksamheten kan fortsätta, konstaterar Korpi.

Vaasa Akvarioliike 3Risto Korpi har drivit butiken sedan 1999, men började själv arbeta här redan 1980. Nu är det dags för honom att gå i pension och i Peppina Mäenpää hittade han en ny ägare, med stort personligt intresse för djur.

Det var under en inköpsrunda i affären som Peppina Mäenpää fick veta att Korpi skulle sluta, eller sälja, om en köpare hittas. Ett frö såddes, men beslutet var långt ifrån självklart för Mäenpää, som har många tunga år bakom sig som anhörigvårdare i hemmet.

– I grunden är jag student och har jobbat med just försäljning, bland annat på varuhus, men sedan 2004 har jag varit hemma med barnen, berättar hon.

Husdjursbranschen är dock bekant i form av en hobby – i familjen har det alltid funnits djur av något slag.

– Det är lättare att räkna upp vilka djur vi INTE haft, än vilka vi haft, skrattar Mäenpää.

Efter att funderat på saken en tid och även diskuterat med de närmaste, kontaktade Mäenpää sin egen bank för att höra om finansieringsmöjligheterna för ett företagsköp. Därefter vände hon sig till VASEK, efter ett tips från Korpi.

– Deras hjälp har varit guld värd och jag kunde inte vara mer nöjd med företagsrådgivningen.

Vaasa Akvarioliike 5Mäenpää har haft egna husdjur under hela sitt vuxna liv. – Det är lättare att räkna upp vilka djur vi INTE haft, än vilka vi haft, skrattar Mäenpää.

Förutom mänger med goda råd och tips på vägen i företagandet, har företagsrådgivare Antti Alasaari hjälpt till med affärsplan och finansieringskalkyl, budget och utkast på köpebrev samt ansökan om startpeng.

– Personalen på VASEK utgör en enorm kunskapsbank i dylika ärenden, konstaterar Mäenpää.

Alasaari i sin tur konstaterar att Mäenpääs stora, personliga intresse för djur utgör en bra grund för affärens framtid, liksom även Korpis engagemang i att trygga en fungerande verksamhet och fortsättning för affären.

Fram till slutet av året arbetar Mäenpää i butiken i form av arbetspraktik, och efter att ägarbytet verkställts från och med den 1.1.2022, fortsätter ännu Korpi att arbeta jämsides med Mäenpää under en månads tid.

– Stödet från VASEK och från Risto har varit avgörande. Det är en skrämmande utmaning jag antagit men samtidigt känns det fint att jag klarat av att ta detta stora steg med tanke på min bakgrund. Alla pusselbitar har fallit på plats vartefter, konstaterar Mäenpää.

Vaasa Akvarioliike 7Affären, som verkar i samma fastighet som Minimani, kommer troligen att byta namn eftersom det också säljs mycket annat än akvarieutrustning här. I sortimentet ingår också andra smådjur, husdjursfoder och andra husdjursartiklar.

Det är ett fungerande koncept som hon övertar och Mäenpää planerar därför inga radikala förändringar inledningsvis. Men utvecklingsidéer finns och som första åtgärd kommer hon att starta upp marknadsföringen på sociala medier.

– En webbshop finns också i mina planer, tillägger hon.

Eftersom mycket annat än enbart akvarieutrustning och akvariefiskar säljs i affären, planeras även ett namnbyte, främst i informativt syfte.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

Bilder för media: Peppina Mäenpää, Risto Korpi ja Peppina Mäenpää

 ‹ Gå till "Nyheter"

Styrelsegården i Vasa – ett modernt exempel på en hållbar renovering

29.05.2023 | Nyheter
Vacker stuckatur från en svunnen tid blandas med modern färgsättning i ljusa toner, akustikdämpande fotoväggar och sofistikerade mattor i imponerande längder. Den energisnåla belysningen tänds automatiskt och steglöst vartefter vi äntrar mötesrummen, och i de som används mindre ofta noterar vi direkt en lägre temperatur. Vasa styrelsegård är ett helt nytt hus efter den omfattande renoveringen under 2020-2022.
Läs mera

Företag bör vara hållbara eftersom det är rätt sak att göra – men hur går man egentligen till väga?

17.05.2023 | Nyheter
Varför ska företag arbeta på ett ansvarsfullt sätt, samt tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi? Är det på grund av pengar? Eftersom det är bra för varumärket och ryktet? Eftersom det gör det lättare att rekrytera ny arbetskraft? Eller endast av den anledningen att det är den nya vägen att gå?
Läs mera

I vinnarföretaget är personalens mångfald en styrka

11.05.2023 | Nyheter
Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter. Juryn motiverar sitt val med det mångsidiga arbete som gjorts i företaget för att bygga upp arbetsgemenskapens välmående och mångfald.
Läs mera

VASEK20-tidningen delas ut till varje hushåll

10.05.2023 | Nyheter
VASEK20-jubileumstidningen delades 10.5 som ett offentligt meddelande till alla hushåll i Vasaregionen. Tidningen är ett rejält paket om Vasaregionen och förstås om VASEK som firar jubileumsår.
Läs mera

Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023 | Nyheter
Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.
Läs mera

”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023 | Nyheter
Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama, en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.
Läs mera

Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023 | Nyheter
GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.
Läs mera

I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023 | Nyheter
Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.
Läs mera