Finlands fick guld i klusterledning – Vasas energikluster får landets första Gold Label-certifikat

21.03.2022

EnergyVasa 1

Klustret EnergyVaasa har beviljats ett ECEI Gold Label-certifikat av högsta nivå, som visar på förstklassigt och välutvecklat klusterledarskap. I Europa finns ca 1000 kluster, dvs. geografiska koncentrationer som bildats kring aktörer inom samma bransch. Vasaklustrets Gold Label-certifikat är det första av sitt slag i Finland, samt det fjärde i Norden och sjätte i Europa inom energibranschen.

ECEI-certifikaten beviljas av The European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), som är ett obundet råd som verkar under EU och har rätt att auditera klusterverksamhet på EU-nivå. Det finns tre nivåer av certifikaten: brons, silver och guld, och de fungerar som internationella standarder för klusterledarskap. Allt oftare förutsätts kluster inneha en viss certifikatnivå för att erhålla EU-finansiering.

GOLD Label

Resultatet av flera års arbete

För EnergyVaasa är guldcertifikatet ett resultat av långvarigt strategiskt samarbete. Vasas energikluster hade redan innan ett bronscertifikat, men guldauditeringen har varit under arbete under det senaste året. Under två auditeringsdagar bekantade sig ESCA:s representanter med EnergyVaasa för att kunna garantera att klustret leds systematiskt och att dess verksamhet, strategi och marknadsföring kontinuerligt utvecklas. Det beviljade guldcertifikatet är i kraft i två år.

”Merinova startade EnergyVaasas officiella verksamhet tillsammans med ABB och Vasa stad år 2001, men vi har under de senaste 33 åren fungerat som klustrets viktiga och neutrala bakgrundsaktör. Det långvariga arbete som redan länge gjorts inom EnergyVaasa har nu fastslagits på EU-nivå. Detta är inte bara av lokal eller nationell betydelse, utan certifieringen är relevant också internationellt”, konstaterar Mika Konu, Managing Director för teknologicentret Merinova.

”Vi är glada för att EnergyVaasa beviljats detta guldcertifikat. Det berättar om det kvalitativa och goda arbetet som ekosystemets aktörer och bl.a. Merinova gör – ett arbete som allmänheten och våra samarbetspartners nu får veta mera om och utnyttja”, gratulerar verkställande direktör Ulla Mäki-Lohiluoma på Vasa Facilita och Vaasa Parks, som hjälper EnergyVaasas företag med verksamhetslokaler och etableringsfrågor och som hör till det team som utvecklar klustret.

Företagen är kärnan i klustrets verksamhet

Branschklustrens viktigaste uppgift är att producera mervärde för sina företag. Det är också detta mervärde som Gold Label-bedömningne utvärderar utgående från 31 kvalitetskriterier.

”Kvalitativt klusterledarskap är som en cykel, där företagen har en central roll. Auditörerna granskar ifall företagen varit med och skapat verksamhetsstrategin och ifall strategin baserar sig på deras behov. De utvärderar också hur strategin syns i klustrets verksamhet och ifall verksamhetsplanen grundar sig på strategin. Då planen verkställts evalueras den och man frågar företagen ifall åtgärderna motsvarar företagens behov. På basis av detta skapar man åter en ny verksamhetsstrategi”, beskriver Johan Wasberg, Senior Expert på Merinova.

En kvalitetsstämpel som lockar internationellt och möjliggör finansiering

Guldcertifikatet berättar tydligt att klustret i fråga är en föregångare inom sin bransch. Certifikatet ger klustret även andra fördelar. Till exempel i Danmark kräver man att klustren innehar guldnivå för att de ska beviljas internationella och regionala stöd. För EnergyVaasas del möjliggör detta trumfkort nya utvecklingsmöjligheter och samarbeten:

”Gold Label-certifikatet är en kvalitetsstämpel, som berättar att EnergyVaasa-klustrets samarbete görs på EU-nivå. Toppklassificeringen gör oss till en internationellt lockande samarbetspartner och den är viktig för utvecklandet av vårt samarbetsnätverk. Den underlättar också erhållandet av EU-finansiering både för klusterföretagens investeringsprojekt och för regionutvecklingen”, glädjer sig verkställande direktör Stefan Råback från Vasaregionens Utveckling. Vasaregionens Utveckling ansvarar bland annat för EnergyVaasas marknadsföring.

Till EnergyVaasas centrala aktörer hör även andelslaget Viexpo, som främjar Österbottnisk export. ECEI Gold Label skapar nya möjligheter också i Viexpos arbete:

”Det är fint att klustren ses som ett bra verktyg för att utveckla företag. Klustersamarbete och -utveckling också är viktigt i vårt arbete. Det är superbra att ett kluster i vår region fått en sådan här utmärkelse. Det lyfter fram det fina arbete som görs i Vasaregionen – få har en Gold Label”, konstaterar Kristian Schrey, verkställande direktör på Viexpo.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera