Finansieringsmodell och ekologisk hållbarhet - beakta dessa vid köp av företagsbil

19.07.2019

0543038r

Arbetsresor runtom i Finland, hämta och föra varor, besöka kunder – låter det bekant? Bilen är det viktigaste verktyget för många företagare och färdmätaren kan samla på sig upp till flera hundra kilometer på en vecka. Vore det lönsamt för företaget att ha egen bil?

– När man funderar på saken, lönar det sig att prioritera användningsbehovet och hur mycket man kör å arbetets vägnar, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari rutinerat. Att skaffa bil är en sak som många företagare grubblar över.

– Speciellt blivande företagare bör fundera på ifall affärsverksamheten kommer att kräva användning av ett fordon redan när de väljer bolagsform, konstaterar Alasaari.

Om bilen ägs av företaget, står företaget även för fordonskostnaderna. Vid val av fordon lönar det sig att ta finansieringsformen i beaktande. Alasaari rekommenderar att bekanta sig med leasing-finansiering, och försäljningschef Niko Puska vid bilaffären Rinta-Jouppi håller med.

– Bilen i sig inbringar inget åt företaget. Därför lönar det sig inte att binda kapital i bilen. En leasing-bil är ofta det vettigaste alternativet, berättar Puska och fortsätter:

– Företag är olika så de har även olika behov gällande typ av bil. Det är ändå klart att bilen ofta är en viktig del av företagets verksamhet.

Grönare alternativ

Ekologisk och hållbar tänkande är redan en norm på alla branscher och den gröna vågen har även drabbat privatbilismen. Kan man tänka grönt när man väljer bil till företaget?

– Största delen av företagen iakttar gränserna för koldioxidutsläpp. Att tänka ekologiskt är i dagens läge en viktig värdering för alla, oberoende av företagets storlek, konstaterar Puska.

Av de tillgängliga ekologiska alternativen rekommenderar Puska sina kunder en hybrid.

– När man talar om gränser för koldioxidutsläpp, är det ofta bara hybridbilar som hålls under dem. Hybrider favoriseras på grund av deras förmånlighet, för att priset är lägre om man jämför till exempel med elbilar. Även användningskostnader och underhåll är förmånligt och det finns många olika storleksklasser att välja mellan. Eftersom hybriden fungerar med bensin, kan man ta sig an till exempel arbetsresor runtom i Finland med låg bränsleförbrukning. Å andra sidan kan en dieseldriven bil fortfarande vara det mest ekologiska alternativet för den som kör långa sträckor.

Puska ser ekologiska bilar bli allt vanligare i framtiden.

– Även om det tillsvidare finns få elbilar på marknaden, blir de allmännare allt eftersom laddningsnätverket växer. Företagen kan förbereda sig inför framtiden till exempel genom att erbjuda sina anställda och kunder laddningsstationer för elbilar.

Också Alasaari förhåller sig förstående till dem som vill ta miljön i beaktande vid biluppköp.

– Med gröna värderingar kan företaget påverka sin miljö och även nå en viss konkurrensfördel. De ekologiska värderingarna borde ändå synas i hela företaget, påminner Alasaari.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Nyheter
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Läs mera

Riima Oy sköter marknadsföringskommunikationen med företagaranda

16.01.2020 | Nyheter
Riima Oy, som grundats 2016, är en fullservicebyrå inom marknadsföring. Företaget kan erbjuda allt som ett företag eller en organisation behöver när det gäller marknadsföringskommunikation: tryckt material, digitalt marknadsföringsmaterial och webbsidor samt varumärkes- och strategiplanering. Riima anslöt sig till Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias nätverk av sakkunnigorganisationer i slutet av år 2019 och erbjuder marknadsföringstjänster i paket avsedda för nystartade företag.
Läs mera

VASEK börjar använda Vasaregionens evenemangskalender

15.01.2020 | Nyheter
VASEK har redan under flera år haft på hemsidan en evenemangskalender dit man samlat utöver VASEKs egna evenemang även seminarier, kurser och skolningar, infotillfällen, mässor och andra tillställningar som ordnas i regionen och intresserar företagare, näringslivet och organisationer. Nu har dock den egna kalendern blivit överflödig, eftersom den förnyade, mer funktionella och mer omfattande evenemangskalendern i Vasaregionens webbtjänst erbjuder en...
Läs mera

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Nyheter
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Läs mera

Vi söker en högskolepraktikant inom kommunikation för våren och sommaren 2020

10.01.2020 | Nyheter
Vi behöver din hjälp i arrangerandet av energibranschens toppevenemang EnergyWeek 2020 samt i EnergyVaasas kommunikation i olika kanaler. Du hjälper EnergyVaasas Communications & Brand Manager och producerar some-innehåll, marknadsföringsmaterial samt pressmeddelanden och marknadsföringstexter.
Läs mera

Julia hjälper företagskunderna att säga JA

07.01.2020 | Nyheter
För Julia Olin var tanken på ett eget företag en avlägsen och orealistisk dröm, tills hon en dag bestämde sig för att knacka på hos Nyföretagscentrum Startia. Plötsligt gick allt väldigt snabbt, och YES Communications var snart verklighet. Upstart-skedet gick över förväntan, och Julia ser ett tydligt behov av de tjänster hon erbjuder.
Läs mera

Hurudant stöd behöver ditt företag i klimatarbete? Svara på enkäten!

03.01.2020 | Nyheter
Med enkäten vill Vasa stad utreda hur små och medelstora företag upplever det stöd som de får av kommunen i fråga om sitt energi- och klimatarbete.
Läs mera

Ändringar i VASEKs och Startias öppettider

02.01.2020 | Nyheter
Vi har öppet på vardagar kl. 8.00–16.00. Kl. 11.15–12.00 har vi öppet begränsat. Ifall vi alla är på kundpalaver, möten eller på lunch, når du oss per telefon.
Läs mera