Ett årtionde av tillväxt och utveckling

11.02.2010

Det regionala utvecklingsbolaget som ägs av nio kommuner - Vasaregionens Utveckling Ab VASEK - grundades hösten 2003 och inledde sin egentliga verksamhet i början av 2004. Bolagets mål har redan från början varit att främja regionalt samarbete, stärka verksamhetsförutsättning-arna för de företag som verkar i regionen och effektivera regionens kommunikation internt och utåt.

För VASEK innebar 2000-talets första årtionde en tid av tillväxt och utveckling, då bolaget fann sin roll som samarbetspartner till regionens kommuner, näringsliv och enheter för utbildning och forskning.

Genomförare av regioncentrumprogrammet

Fram till förra årsskiftet genomförde VASEK Vasaregionens regioncentrumprogram, som var en del av det nationella Regioncentraprogrammet (RCP). Målet för programmet var att stärka regionens livs- och konkurrenskraft och öka det sociala kapitalet utgående från regionens egna premisser. Från och med början av detta år övertas RCP:s arbete av Kohesions- och konkurrenskraftsprogrammet (KOKO), som syftar till att öka regionernas nationella och internationella konkurrenskraft.

Med hjälp av RCP har man finansierat projekt som syftar till att utveckla bl.a. pälsnäringen, trähusindustrin, båtbranschen, välfärds- och servicesektorn samt företag med kunskapsintensiva tjänster. Utvecklingen av energiklustrets kommunikation och regionens logistik har också varit viktiga ärenden. Projekt med anknytning till utbildning, till exempel Vasaregionens Idrottsakademi och projekt som utvecklar högskolekonsortiets och kampusområdets verksamhet, har också varit på RCP:s åtgärdslista.

Regional företagsservice

Det lilla kontoret med tre personer har på sex år vuxit till ett arbetssamfund med 15 experter, där största delen av personalen producerar rådgivningstjänster för företag. Vasaregionens
Nyföretagscentrum Startia, som fokuserar på rådgivning till företagare i startskedet, införlivades i början av år 2008 med VASEK och förde med sig en märkbar ökning i mängden företagskontakter.

Drömmen om en regional företagsservicepunkt har förverkligats genom samarbete med experter inom olika branscher. VASEK har utvecklat företagens verksamhetsförutsättningar med hjälp av ett regionalt företagsregister, ett tomt- och lokalregister samt en träffpunkt för studerande och företag, portalen ConnectCompetence.

Vid sidan av branschvis näringslivsrådgivning, ansökningar om investeringsstöd och övrig finansieringsrådgivning samt sökandet efter företagslokaler har företagsrådgivarna också fokuserat på frågor i anslutning till ägar- och generationsskiften, förmedlandet av företagsfaddrar
samt t.ex. ordnandet av en gemensam avdelning på den årliga underleverantörsmässan i Tammerfors. Utvecklingen av regionens logistik har också varit ett viktigt ärende som man även i fortsättningen satsar på.

Verksamhetsförutsättningarna för företag i energiklustret har förbättrats genom satsningar på klustrets kommunikation. Också regionens interna kommunikation och regionmarknadsföring har effektiverats, och arbetet fortsätter fortsätter under detta årtionde genom aktivt deltagande i utvecklingen av Vasaregionens kommunikation.

En etablerad aktör

VASEKs roll som drivande aktör i regionen har stärkts under de gångna verksamhetsåren. Samarbetet med regionens företagare och övriga aktörer i näringslivet har varit intensivt. Också på nationell nivå har samarbetet varit framgångsrikt, till exempel med regioncentraprogrammets övriga genomförare och med regionala utvecklingsbolag.

VASEKs roll som samordnare av regional näringslivsrådgivning, producent av branschvisa företagstjänster och genomförare av utvecklingsprojekt med anknytning till näringslivet och regionens marknadsföring har utkristalliserats. VASEK genomför dessa uppgifter i intensivt samarbete med kommunerna, näringslivet och med enheterna för utbildning och forskning, och samlar olika aktörer till gemensam diskussion och verksamhet för främjande av regionens konkurrenskraft.

Text: Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera