EnergyWeek fokuserar på förnybara energikällor, smart energi och gasenergi

19.02.2019

Facebook banneri 820x312pxEnergyWeek arrangeras i Vasa 18-21.3.2019. Veckan inleds med ett Energi- och miljöseminarium som riktar sig speciellt till påverkare och beslutsfattare. Detta seminarium avviker från veckans övriga evenemang i och med att det går på finska. Det kanske mest intressanta med Energi- och miljöseminariet är att det såvitt vi vet är den enda energipolitiska partiutfrågningen inför valet där alla riksdagspartier är representerade. Följande personer deltar Mika Lintilä (cent.), Harri Jaskari (saml.), Jussi Halla-aho (sannf), Ville Skinnari (sdp), Pekka Haavisto (gröna), Hanna Sarkkinen (vänst.), Joakim Strand (sfp), Ari Jalonen (blå) och Peter Östman (kd.).

EnergyWeek lyfter i år fram förnybara energikällor, smart energi och gasenergi. Man kommer i olika evenemang att fördjupa sig i dessa teman ur synvinklar som digitalisering, batterier och energilagring, cirkulär ekonomi, framtidens smarta städer, energireglering och energiaffärsverksamhet och -innovation.

Tisdagen är reserverad för förnybara energikällor, vilket även är i fokus på den redan så bekanta utställningen Wind & Renewable Energy Exhibition. Under dagen presenteras bland annat cirkulär ekonomi och hur företag runtom i världen har lyft upp miljöfrågan som ett av sina viktigaste värden. Under dagen ges det svar på exempelvis hur företagen kan utnyttja cirkulär ekonomi i affärsverksamheten. En av talarna på seminariet Circular economy är Sandra Tostar från svenska Volvo. Hon berättar om hur återanvänd plast utnyttjas inom bilindustrin.

Ett av de mest intressanta ögonblicken under EnergyWeek inträffar på tisdagen när man för andra gången delar ut priset för årets energiinnovation på evenemanget Energy & Innovation Awards. Företagen som tagit sig till finalen presenterar sina innovationer för publiken. Tävlingens jury utser en vinnare och dessutom har publiken möjlighet att på plats rösta på sin egen favorit.

Onsdagen är dagen för smart energi, och utöver mässevenemanget Smart Energy innehåller programmet bl.a. evenemanget Future Battery Solutions X GigaVaasa som samlar experter inom energilagring. Dessa experter delar med sig av den senaste kunskapen inom hybrid- och elektrifierade lösningar.

En av onsdagens absoluta favoriter blir säkert seminariet Smart Technology Hub som ordnas av Wärtsilä. På Vasklot i Vasa bygger Wärtsilä sin nya Smart Technology Hub för forskning, produktutveckling och tillverkning, vilken gör det möjligt att behändigt och effektivt utveckla och testa lösningar för marin-, olje- och gasindustri samt för nya energisystem.

Torsdagen vigs åt gasenergi och mässan Gas Exchange. Dessutom kan man på seminarier lyssna till några av gasbranschens absoluta toppnamn. Harri Suistio från Rauma Marine Constructions berättar om hur Kvarkens fartygsprojekt framskrider och då speciellt ur förverkligandets synvinkel. Under anförandet lyfts det fram hur företag från Vasaregionen kan ta del i detta projekt.

EnergyWeek består av många mässevenemang, kortare och längre seminarier, match making-evenemang och paneldiskussioner. Programmet under EnergyWeek är som kursutbudet på en större skola där man kan plocka ihop så många lektioner som möjligt på sitt anmälningsformulär för att få höra vad som är på tapeten inom energibranschen i år.

Kom ihåg att EnergyWeek tjuvstartar lördagen 16.3 när stadsborna ska lockas till torget för att delta i evenemanget Miljövänliga bilar. På torget finns biogasbilar och eldrivna bilar som även kan provköras. Där kan man även bekanta sig med hur en bensinbil kan konverteras till gas- eller etanoldrift.

Program för EnergyWeek

Evenemanget Miljövänliga bilar

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera