Energy Spin samlade innovationer, startup-företag och investerare

20.03.2015

AudienceEnergy Spin som ordnades torsdagen 19.3 under Vaasa EnergyWeek fyllde Vasa yrkeshögskolas festsal. Evenemanget förde samman startups, investerare och företagsledare och gav dem möjligheten att nätverka och dela information.

Ordförande för VNT Managements styrelse och partner Jarmo Saaranen listade huvudprinciperna för VNT Managements investeringsbeslut. Enligt honom är det största problemet i Finland att få tillväxtfinansiering för unga företag i tillväxtfasen. Tekes direktör (tillväxtföretag) Reijo Kangas påminde publiken bland annat om hur viktigt det är att identifiera konkurrens och om de pågående finansieringsansökningarna Digital solutions och Sustainable growth. Det är också viktigt att hålla upp ögonen: vilken business som helst kan vara global och stor!

EBANs President Emeritus Paulo Andrez lärde den intensivt lyssnande publiken hur businessänglar verkar och vilka deras mål är. Från en businessängels synvinkel gav han värdefulla råd för startups och uppmanade dem att komma ihåg gräsrotsfinansierings kraft när de väger mellan olika finansieringsmöjligheter. Enligt Andrez talar startup-företagare gärna om potential men enligt honom är i alla fall verkligheten det viktigaste för finansieringsbeslut.

Ingen kommer och räddar oss

Hur många av oss har tänkt på vad klimatförändringen kostar för världens ekonomier? Bruce Oreck, USA:s ambassadör i Finland visade oss siffror och efter sitt kraftiga tal om klimatförändringen som tystade ner publiken gav han en strategi för framgångsrika företag: S.T.A.I.R. Översatt till svenska står bokstäverna för snabbhet, förvandling, anpassning, fantasi och okuvlighet. Enligt Oreck har företag inom byggnadsbranschen delvis redan insett detta. Ett stort problem är ändå att vi talar om hållbar utveckling utan att veta vad det betyder.Oreck web

Tero Hottinen, General Manager (Business Innovation) på Wärtsilä berättade om storföretagens syn på startups som är smidigare än de stora företagen. Utmaningen för traditionell industri som den här är att det tar rätt så lång tid innan man får in kassaflöde, vilket gör det svårare att hitta intresserade investerare.

Entusiasm och bredbasig kompetens

Vaasa Entrepreneurship Society hade sammanställt en topp 30-lista på mest lovande startups inom energi i Europa och presenterade ett flertal av dem. Dagens mest fartfyllda del var när ett tiotal startup-företag pitchade för publiken: Soil Scout, Hyko, Plantui Smart Garden, Ecois.me, Ekorent, AC2SG, Delektre, Quantum Electric och Lumine Lighting Solutions Oy. En grupp startups fick också presentera sin affärsidé för representanter för storföretag.

Jonathan Skelly

Jonathan Skelly, Vd för Soil Scout, gav en av dagens utmärkta pitchar.

Mika Niskanen, sakkunnig på Tekes, var positivt överraskad av företagens överraskande och innovativa infallsvinklar:
– Exemplen som vi hört idag berättar om energifrågor genom pedagogiska och rentav radikala lösningar och är samtidigt lätta för konsumenten att förstå. EnergyWeek är ett verkligen fint och djupt evenemang för yrkesfolk där man söker samarbetspartner. Här finns stora värdekedjor och stora pengar.

VASEKs Marko Koski som var huvudansvarig för evenemanget var nöjd med dagen och entusiastisk över möjligheterna för nätverkande.
– Vi hade en fin kombo av investerare och startups. Syftet med Energy Spin är att den ska ingå i en större EnergySpin-helhet som kombinerar tillväxtföretag, investerare och storföretag inom energibranschen och som även under andra tider verkar tillsammans och stöder hela regionens tillväxt och framgång.

Marko Koski



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera