Energiseminariet fokuserade på framtida investeringar

07.02.2023

Anna matts fransen E3A2117Dagens moderator var Anna Måtts-Fransén, logistikexpert på VASEK. Kjell Skoglund, VD för Finsk-Svenska Handelskammaren, öppnade tillställningen.

Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finsk handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.

I sitt inledande anförande sammanfattade Kjell Skoglund, VD för Finsk-svenska handelskammaren, vikten av seminariets huvudtema. Han påpekade att energi är det vanligaste ordet i dagens nyheter, och då  handlar det inte bara om energibrist, utan också dess former och lagring.

Sture Udd, VD för UPC Print, betonade värdet av innovationer och påminde om att värdet inte är samma sak som priset, som är det som tas med i statistiken. Enligt Udd kan energiklustret i Vasaregionen, i samarbete med andra regioner, vara med om att bygga ett Norden som kan rädda hela Europa ur energikrisen.

tomas hayry E3A1646Nordiskt energiseminarium fyllde stolarna i Wasa Innovation Center nästan till det sista. Stadsdirektör Tomas Häyry försäkrade att det går nästan som på Strömsö i Vasa.

Tomas Häyry, dragare av GigaVaasa-teamet, roade publiken med att berätta att han har stadsdirektörsposten som bisyssla, eftersom gigainvesteringsfrågorna tar den stora majoriteten av hans arbetstid. Enligt honom finns det redan en stor våg av investeringar på gång i sådana företag som redan finns här i regionen.

– Det går nästan som på Strömsö här, men det räcker inte än. Det är därför vi vill locka gigainvesteringar hit. Arbetet startade från noll redan 2017, när vi började utforska hela batterivärdekedjan och definiera regionens konkurrensfördelar, sa han.

Enligt Häyry kommer förverkligandet av gigainvestingar att förändra hela samhället.

Investeringar och utveckling bygger på koldioxidneutralitetsmål

elina kivioja E3A1911

Vattenfall Finland bygger Finlands första havsbaserade vindkraftspark i industriell skala i Korsnäs. VD Elina Kivioja (på bilden ovan) lovordade vindförhållandena i Kvarken och regionen som investeringsdestination:

– Det finns inte bättre möjligheter att utveckla och investera i förnybar energi, särskilt vindkraft till havs. Finland är också det ledande landet inom lösningar för grön omställning.

Kenneth Widell, Senior Project Manager STH Wärtsilä Finland, talade om sjöfartens strävan efter koldioxidneutralitet och hur detta sker i en allt snabbare takt. Wärtsilä Sustainable Technology Hub levererar de första metanolmotorerna under 2023, och Widell säger att Wärtsilä har en rik historia av att introducera nya bränslen. Han försäkrade också att grönt väte, det vill säga väte som genereras av förnybar el, kommer att tas i bruk även i större skala.

Laura Vigier, Senior Business Developer på FREYR Battery, sade att FREYRs mål är att möjliggöra global energiomställning och att den återspeglas i den betydande ökningen av efterfrågan på miljövänliga batterilösningar. FREYR utforskar ständigt möjligheter till värdekedjeintegration och vill göra sin teknologi mera mångsidig och söker därför partners över hela teknologispektrumet.

Tommi Tuominen, utvecklingschef för Kvarken Ports (på bilden nedan), berättade om Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag och hur hållbarhet är nyckeln till att utveckla verksamheten. Ägarstädernas strävan efter koldioxidneutralitet och hållbar ekonomisk tillväxt återspeglas både i hamnbolagets verksamhet, samt rederiernas mål för minskade utsläpp och den växande fartygsstorleken. Allt detta ligger som grund för  hamnens utvecklingsplaner under de närmaste åren, förklarade Tuominen.

Samarbete förutsättning för utvecklingen av EnergyVaasa-klustret

I slutet av eftermiddagsseminariet presenterade EnergyVaasas Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson EnergyVaasas nyckeltal och påpekade att energieffektiva lösningar från företag i klustret finns i alla världens hörn. Globala företag i EnergyVasa-klustret har ökat antalet anställda på tio år med totalt drygt 10 000 anställda.

sabina storbacka E3A1500

Sabina Storbacka, programchef för teknologicentrum Merinova (på bilden ovan), fick stolt presentera den guldcertifiering  EnergyVaasa-klustret fått och presenterade även företagsinkubatorn  för energiteknologiföretag EnergySpin, samt EnergyAcademy-verksamheten som genomförs gemensamt av läroanstalter och företag.

– År 2030 är EnergyVaasa Europas viktigaste leverantör av energilösningar och kommer då också att producera världens grönaste batterier, försäkrade hon.

 

Text: VASEK
Foto: Jessica Lindgren / Studio Grafen

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera