Knuts AlavillamoMauritz Knuts och Hanna Alavillamo

EnergyVaasa deltog i All-Energy 2018 -evenemanget i Skottland i maj som en del av Cleantech Kvarken-projektets gemensamma mässmonter. Jukolux Ab, VEO och Seaflex från Umeå samt projektet North Sweden Cleantech var även med i samma monter. Evenemanget, som är Stor-Britanniens största inom cleantech-branschen, lockade över 13 000 besökare under två dagar.

– Vår avdelning hade tillräckligt med besökare som var intresserade av vår energikunskap och EnergyVaasa energiklustret. Klustret var bekant för några av besökarna från förr och speciellt bra kände man till regionens spetsföretag. Några sa även att de också kanske borde etablera sig i Vasa, eftersom alla verkar vara där, berättar Communication & Brand Manager Hanna Alavillamo.

– Många var intresserade av EnergyWeek och flera personer skrev ner datumet för nästa års evenemang och lovade att komma på besök.

De involverade Vasaföretagen var också nöjda med evenemangets utbud och kontakter, som har knutits där. Rainer Rönnbäck från Jukolux berömmer evenemanget:

– Vi hade diskussioner med cirka 300 representanter för olika företag och vi hittade ett dussin intressanta kontakter. Jag är också nöjd med arbetet som Cleantech Kvarken-gänget gör tillsammans, kommenterar han.

I Skottland utnyttjade Alavillamo också tillfället för att bekanta sig med representanter för organisationen, som har arrangerat evenemanget:

– All-Energy är tre gånger större än EnergyWeek, men de har också en heltidsorganisation på sex personer som anordnar evenemanget. Vi diskuterade bland annat om att skaffa partners, och om hur de har uppbyggt sitt samarbetsmönster. Jag fick många användbara tips för mitt eget koordineringsarbete kring EnergyWeek.

allamedProjektledare Mauritz Knuts såg en klar fördel av Cleantech Kvarkens gemensamma mässmonter:

– Vi känner ju redan till företag inom Cleantech Kvarken-verksamhetsområdet, det vill säga i Vasa, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik, och vet hurudan kompetens och innovationer regionerna och dess företag har att erbjuda. Ifall man inte hittar ett visst kunnande inom sitt eget område, är det bara en kort resa till andra sidan av Kvarken. Detta cleantech-samarbete mellan två länder är unikt och gynnar företagen på båda sidorna av viken.

– Den mycket uppskattade Cleantech Kvarken-företagskatalogen, som presenterar verksamhetsområdets företag och dess produkter och tjänster, hade god åtgång. Vi tror att många nya kontakter med olika företag skapas just på grund av att man är på plats vid evenemanget, försäkrar Knuts.

Intrerreg BA SV RGB

Mauritz Knuts
Mauritz Knuts
Projektchef
+358 50 306 8419
Future Cleantech Solutions, VTT:s ombud

 

‹ Gå till "Nyheter"